Στη Γιορτή του Φωτός με τους Σιχ της Αθήνας
Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου λίγο μετά τη δύση του ήλιου, οι Σιχ της Αθήνας μαζεύτηκαν στον ιερό τους χώρο στον Ταύρο για να τιμήσουν τον Θεό τους και να ξορκίσουν τα Πέντε Δεινά.
- 7 ΝΟΕ 2024
Σε ένα από τα πιο εμβληματικά επεισόδια του αμερικανικού Office, η Kelly καλεί τον Michael αλλά και όλους τους συναδέλφους της στην Dunder Mifflin, να γιορτάσουν μαζί με εκείνη και την κοινότητά της το Diwali.
Αυτό όπως ήταν φυσικό, θα οδηγούσε σε αρκετά ευτράπελα, καθώς ο διευθυντής της που δε φημιζόταν για τις γνώσεις του για τον κόσμο θεώρησε ότι θα πήγαινε σε πάρτι μασκέ, ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να αναφερθεί στο Kama Sutra. Και σαν να μην έφταναν αυτά πρότεινε στην κοπέλα του, την Carol να μασκαρευτεί, έτσι ανάμεσα στα πλουμιστά σάρι, υπήρχε και μια στολή μαζορέτας.
Όπως και να χει πάντως, το επεισόδιο αυτό που γράφτηκε αριστοτεχνικά από την Mindy Kaling, μπόρεσε να βάλει τους τηλεθεατές έστω και για λίγο στον κόσμο των Ινδουιστών, με όχημα μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της θρησκείας. Το Diwali είχε πια τη δική του θέση στην ποπ κουλτούρα.
Το Diwali, η Γιορτή των Φώτων δηλαδή, είναι μια από τις πιο σημαντικές ινδουιστικές γιορτές και γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο. Επειδή όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θέση του φεγγαριού, κάθε χρόνο γιορτάζεται σε άλλη ημερομηνία. Οι εορτασμοί διαρκούν πέντε μέρες, με την τρίτη μέρα να είναι η πιο σημαντική, καθώς συμπίπτει με τη σκοτεινότερη νύχτα στον ινδουιστικό μήνα Καρτίκα.
Το Diwali, συμβολίζει τη «νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας». Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι ναοί, τα σπίτια, τα καταστήματα και τα κτίρια γραφείων φωτίζονται έντονα, ενώ οι πιστοί προετοιμάζονται καθαρίζοντας, ανακαινίζοντας και διακοσμώντας τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους. Μάλιστα, φορούν τα καλύτερά τους ρούχα και για να τιμήσουν την Λάξμι, τη θεά της ευημερίας και του πλούτου, πετούν βεγγαλικά.
Τις ίδιες μέρες που οι Ινδουιστές γιορτάζουν το Diwali, οι Σιχ γιορτάζουν τη δική τους εκδοχή της Γιορτής των Φώτων, το Bandi Chhor Divas, το οποίο σηματοδοτεί την απελευθέρωση του Γκουρού Χαργκομπίντ από τη φυλακή των Μουγκάλ.
Όπως και εκατομμύρια Σιχ ανά τον κόσμο, έτσι και οι Σιχ της Αθήνας, μαζευτήκαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου λίγο μετά τη δύση του ήλιου στον ιερό τους χώρο στον Ταύρο για να τιμήσουν τον Θεό τους και να ξορκίσουν τα Πέντε Δεινά -τον εγωισμό, τον θυμό, την απληστία, την προσκόλληση και τη λαγνεία.
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις όταν φτάνεις στον αριθμό 22 της οδού Ταύρου, όπως είναι αναμενόμενο είναι τα δεκάδες φώτα. Κεράκια, λαμπιόνια, μέχρι και στρακαστρούκες επιστρατεύονται για να φωτίσει ο Gurudwara, ο ιερός ναός των Σιχ δηλαδή.
Το πρώτο πράγμα που κάνουν όσοι μπαίνουν στον ιερό ναό, είναι να βγάλουν τα παπούτσια τους και να καλύψουν το κεφάλι τους με ένα μαντήλι. Και επειδή ο ναός είναι ανοιχτός σε όλους και όλοι είναι καλοδεχούμενοι να γιορτάσουν μαζί με τους Σιχ, όσοι δεν είχαν μαντήλι, μπορούσαν να πάρουν ένα από εκείνα που υπήρχαν στην είσοδο.
Σειρά, είχαν οι λιχουδιές. Τσάι και γλυκίσματα που έχουν ως επί το πλείστον ως βάση το γάλα, τα οποία έχει πλάσει με τα χέρια της μια ομάδα πιστών στην ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται στον ναό, ενώ οι άλλοι πιστοί βοηθούν στο μάζεμα και το πλύσιμο των πιάτων, αλλά και τον καθαρισμό του χώρου.
Εδώ όλοι γιορτάζουν και όλοι συμμετέχουν. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ουσία απαγορεύεται.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι κληρικοί ψέλνουν διαρκώς ύμνους, ενώ οι πιστοί πηγαίνουν ένας-ένας για να προσκυνήσουν το Darbar Sahib, πάνω στο οποίο βρίσκεται στολισμένο το Guru Granth Sahib, η Ιερά Γραφή των Σιχ δηλαδή.
Το ιερό τους βιβλίο έχει γραφτεί από τους 10 γκουρού της θρησκείας, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, από τον Γκουρού Νανάκ. Ο Γκουρού Νανάκ μαζί με άλλους εννέα Γκουρού, δήλωσε ότι «…δεν υπάρχει ινδουιστής – δεν υπάρχει μουσουλμάνος», όλα είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να εκφράσουμε την πίστη μας.
Ο σιχισμός είναι μια μονοθεϊστική θρησκεία, που απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω της πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής, στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 20.000 Σιχ, με τους πρώτους να έρχονται στη χώρα το 1942 ως στρατιώτες, προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, ενώ αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ινδών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.