© Awesome Athens Experiences
STREET ART

Στο νέο πάρκο Κορυδαλλού έγινε ένα εμβληματικό street art πρότζεκτ

Μιλήσαμε με το δίδυμο πίσω από το Awesome Athens Experiences που οργάνωσε τη μεγάλη παρέμβαση στο τείχος που χωρίζει τις φυλακές με τον νέο πνεύμονα πρασίνου: δώδεκα καλλιτέχνες έφτιαξαν μια «υπαίθρια γκαλερί».

Προτού φτάσουμε στον Κορυδαλλό, θα κάνουμε μια μικρή στάση. Μερικά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Λισαβόνας, σε μια εργατική συνοικία γεμάτη από οικοδομικά μπλοκ που χτίστηκαν το ’60 για να καλύψουν το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων, συνέβη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης με έργα street art, που έχω δει από κοντά: ήταν το 2016 το καλοκαίρι, όταν δεκάδες κορυφαία ονόματα του χώρου έκαναν απόβαση και το Bairro Padre Cruz γέμισε χρώμα. Πολύ χρώμα.

Το φεστιβάλ Muro είχε οργανωθεί (εννοείται) με τη στήριξη του δήμου, μέσω ενός συγκεκριμένου πολιτιστικού βραχίονα που ασχολείται σταθερά και μόνο με την προστασία της street art στην πόλη, το Galeria de Arte Urbana of Lisbon City Council. Πόσο τρελό ακούγεται όλο αυτό για την εδώ πραγματικότητα; Τέτοια οργάνωση και σεβασμός;

«Στην Αθήνα πολλοί θέλουν πλέον τα murals από πλευράς θεσμών, αλλά λίγοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και να κάνουν κάτι πιο οργανωμένο και συντονισμένο», μου λέει στο τηλέφωνο ο Θωμάς Μουζακίτης. «Υπάρχει ακόμη ένα μάγκωμα στην ουσία».



Τώρα σπάει ακόμη ένα φράγμα: ένας μακρύς περιμετρικός τοίχος, ο οποίος καταλαμβάνει 1.300 τετραγωνικά μέτρα και πρακτικά δίνει την αισθητική ταυτότητα σε μια σημαντική αστική ανάπλαση στον Κορυδαλλό, αποφασίστηκε να πάρει ζωή μέσα από τα χέρια δώδεκα street art καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους είναι ο Wild Drawing, ο Πλάτων και ένα ζευγάρι Ισπανών. Το αποτέλεσμα δικαιώνει φυσικά κάθε προσδοκία.

Μιλάμε για τον τοίχο που ακολουθά τη μία πλευρά από το καινούργιο δημόσιο πάρκο στον Κορυδαλλό: όταν αποφασίστηκε η μεταφορά των φυλακών σε νέα εγκατάσταση, ο Δήμος Κορυδαλλού ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου.

Σε πρώτη φάση, μεταφέρθηκαν οι πτέρυγες των γυναικείων φυλακών, οπότε στα 10 στρέμματα που απελευθερώθηκαν, ανοίγει στα προσεχώς ένα ζηλευτό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, με μια μεγάλη λίμνη στο κέντρο.

Το τείχος που χωρίζει το νέο πάρκο από τις ανδρικές φυλακές είναι ο καμβάς στον οποίον αναφερόμαστε. Το πρότζεκτ Korydallos Lake Park Walls γεννήθηκε με τον συντονισμό και την οργάνωση του Awesome Athens Experiences, μιας αθηναϊκής εταιρίας που είναι αφιερωμένη στο street art.

Πώς φτάνουμε στην ανάθεση


Ένα ζευγάρι είναι πίσω από το Awesome Athens Experiences. Η Καλλιόπη Μαρκοπούλου και ο Θωμάς Μουζακίτης, ορμώμενοι από την αγάπη τους για ταξίδια και έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο, ξεκίνησαν το 2018 να προσφέρουν καλλιτεχνικούς περιπάτους στο κέντρο.

Ήταν από τις πρώτες προτάσεις στην κατηγορία experiences του AirBnB και ενώ όλο αυτό παραδέχονται ότι ξεκίνησε ως χόμπι, έφτασε να γίνει σοβαρή δουλειά: κοντά στις 2.000 ξεναγήσεις πρέπει να έχουν κάνει μέχρι σήμερα, δείχνοντας «πόσο δυνατή σκηνή urban καλλιτεχνών έχει η πόλη μας».

Το επόμενο βήμα έγινε όταν ίδρυσαν την εταιρία και χτύπησαν την πόρτα στους δήμους: έχουν διοργανώσει φεστιβάλ στον Βύρωνα, στην Ηλιούπολη, μαζί με άλλα μικρότερα πρότζεκτ –όπως η Πλατεία Ταπητουργείου που ανέλαβε ο Achilles να ντύσει με μοτίβα χαλιών–, έχοντας πάντοτε ως προϋπόθεση να υπάρχουν οι πρέπουσες απολαβές για τους καλλιτέχνες. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τωρινό και μεγαλύτερο εγχείρημα στο πάρκο του Κορυδαλλού.



Η ομάδα του δήμου ήταν που προσέγγισε το δίδυμο των Awesome Athens Experiences. Το στάδιο της προεργασίας ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν όλα έτοιμα για το βάψιμο: πέρα από τους καλλιτέχνες, επιλέχθηκαν τρεις άξονες, πάνω στους οποίους πάτησαν θεματικά τα έργα – είναι το πράσινο της φύσης, το υδάτινο στοιχείο της λίμνης και το αίσθημα απελευθέρωσης που προσφέρει γενικά η τέχνη.

«Δεν είναι στόχος απλά τα ωραία, ελκυστικά έργα, όταν αναφερόμαστε στον δημόσιο χώρο: θέλαμε να συνδέονται με την τοπική κοινωνία, να έχουν μια αφηγηματική βαρύτητα», μου λένε.

Πώς θα είναι το νέο πάρκο


Τα πουλιά και τα ευθύβολα βλέμματα, για παράδειγμα, είναι δύο από τα μοτίβα που ξεχωρίζουν στο τείχος σήμερα, ύστερα από τις δώδεκα παρεμβάσεις.

Τα έργα στέκονται δίπλα-δίπλα, «σαν υπαίθρια γκαλερί», όπως πολύ όμορφα παρομοίασε το πρότζεκτ η Καλλιόπη Μαρκοπούλου. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις και το πλάνο του δήμου για τα εγκαίνια δείχνει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Μέσα στα δέκα στρέμματα του καινούργιου πάρκου επί της Γρηγορίου Λαμπράκη θα υπάρχουν δύο εντυπωσιακές παιδικές χαρές, ένα γήπεδο 5χ5, καθώς και μια μεγάλη τεχνητή λίμνη στο κέντρο με γεφυράκι για να τη διασχίζουν οι επισκέπτες.

Exit mobile version