Στον πυρετό του Athens Pride, λίγο πριν τη μεγάλη παρέλαση περηφάνιας
Το 2019 κατέβηκαν στον δρόμο 120.000 άνθρωποι, φέτος θα είναι σίγουρα περισσότεροι. Η Θάλεια Κιούση από την οργανωτική επιτροπή, μεταφέρει τον παλμό από τον πολύχρωμο χάρτη που άπλωσε φέτος το Pride σε όλο το κέντρο της πόλης.
- 17 ΙΟΥΝ 2022
Το τελευταίο δεκαήμερο, η ομάδα του Athens Pride βρίσκεται υπ’ ατμόν: περισσότερα από 250 άτομα και μια χούφτα ανθρώπων στην επιτροπή τρέχουν εθελοντικά από μέρος σε μέρος για να βγει το πείραμα της φετινής διοργάνωσης.
Αντί για μία μόνο ημέρα, είτε μία εβδομάδα σε ξέχωρες ημερομηνίες από την παρέλαση διεκδίκησης και περηφάνιας, όπως είχε γίνει το 2019 με το Pride Week, τώρα το φεστιβάλ άνοιξε την αγκαλιά του διάπλατα στην πόλη της Αθήνας, στα πρότυπα των μεγάλων pride του εξωτερικού, τύπου Λονδίνου.
«Νιώσαμε αυτή την ανάγκη, να μεταφέρουμε τον παλμό του Pride σε πολλά και διάσπαρτα σημεία εκεί έξω», εξηγεί η Θάλεια Κιούση, που έχει ζήσει εκ των έσω τη διοργάνωση από το 2010. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην επιτροπή, ως υπεύθυνη προσβασιμότητας.
«Μεταφέρεται έτσι το αίσθημα ασφάλειας σε διαφορετικά σημεία, σε έναν χώρο που ίσως να μην είχες την άνεση να πας φορώντας φούστα ή με βαμμένα νύχια. Τώρα μπορείς, γιατί απλά είναι δικαίωμά σου».
Γι΄αυτό και προέκυψε το Athens Pride Hub: ένα δίκτυο με πολλά μέλη μέσα στην πόλη, τα οποία –υπό την αιγίδα του φεστιβάλ– διοργανώνουν δράσεις και μεταμορφώνονται σε ζωντανούς πυρήνες συμπερίληψης.
Ο κινηματογράφος Τριανόν, η πρωτοβουλία Atraktos στην Ακαδημία Πλάτωνος, η Project Gallery, ο χώρος τέχνης Atopos και, φυσικά, το Communitism στο Μεταξουργείο είναι μερικά από τα μέρη, που κάρφωσαν με περηφάνια τη σημαία του ουράνιου τόξου, για τις ημέρες πριν την παρέλαση στο Σύνταγμα.
Τέλος σε όλα τα «ναι μεν, αλλά»
Μέσα στις δέκα ημέρες των δράσεων (οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 17 Ιουνίου) έγινε πράξη το «Άνευ όρων» του τίτλου: τοποθετώντας τα σημαιάκια του διάσπαρτα στον χάρτη του κέντρου, το Pride οδήγησε πολύ περισσότερο κόσμο να βιώσει, ίσως και απρόσμενα, την ουσιαστική έννοια της συνύπαρξης. Μπροστά σε μια θεατρική σκηνή, στα καθίσματα του σινεμά, είτε σε μια συζήτηση για τον αθλητισμό, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα που έχουμε απορροφήσει.
«Όχι άνευ ορίων, αλλά άνευ όρων», διευκρινίζει η Θάλεια, «να μπορώ δηλαδή να είμαι εγώ, η εαυτή μου, παντού και πάντα, χωρίς αστερίσκους». Χωρίς όλα τα «ναι μεν, αλλά», που έχουν τυραννήσει την LGBTQI+ κοινότητα αλλά και την κοινωνία συλλήβδην.
Μετά τη φράση «δέχομαι τους γκέι» μπαίνει τελεία, όχι υποδιαστολή. «Είναι η εύκολη δικαιολογία για την εσωτερικευμένη ομοφοβία μας – αντί να παραδεχτούμε τα στερεότυπα που έχουμε μέσα μας και να τα αντιμετωπίσουμε, τα αποφεύγουμε. Είναι καιρός να τα κοιτάξουμε ευθέως».
Πλέον, δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγές. Είναι επικίνδυνες. Το είδαμε την περίοδο της καραντίνας, «όταν πολλά άτομα της κοινότητας αναγκάστηκαν να μείνουν έγκλειστα σε κακοποιητικά περιβάλλοντα με τραγική κατάληξη», το βλέπουμε στη ροή ειδήσεων με τα περιστατικά γυναικοκτονιών κάθε δύο εβδομάδες, το βιώσαμε με τη δολοφονία του Ζακ, ένα μεσημέρι καθημερινής.
«Όλα αυτά μας έχουν φοβίσει, αλλά παράλληλα μας έχουν κινητοποιήσει, μας έχουν συσπειρώσει», αναφέρει η Θάλεια. Το 2019 κατέβηκαν 120.000 άτομα στο δρόμο, για την παρέλαση. Τώρα θα είναι σίγουρα περισσότερα.
Όλοι στο Σύνταγμα το Σάββατο
Η διασπορά στον χάρτη της Αθήνας βοήθησε και στο να μεταδοθεί καλύτερα το κάλεσμα για την κεντρική ημέρα: μια λαοθάλασσα από περήφανα, όμορφα και απελευθερωμένα πλάσματα θα ξεχυθεί στην πλατεία Συντάγματος αυτήν το Σάββατο (18/6), για να ακουστεί η φωνή της διεκδίκησης μέχρι τα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Συνθήματα, γκλίτερ και γόβες – όλα είναι ευπρόσδεκτα.
Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος που συμμετέχει στο καθιερωμένο ραντεβού του Pride; Πρώτον, είναι πολύ πιο ενεργή η νέα γενιά τα τελευταία χρόνια. Η gen Z είναι από νωρίς εξοικειωμένη με τους όρους και τις πρακτικές της συμπεριληπτικότητας, γι’ αυτό και βρίσκεται στον πυρήνα της διοργάνωσης – υπάρχουν άτομα από 16 ετών στην εθελοντική ομάδα του Pride.
Αλλά αυτό που έχει εκπλήξει τη Θάλεια, είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες. «Πίσω από τη σημαία θα δεις ένα τόσο ετερόκλητο σύνολο πλέον, που δε χωράει σε καμία ταμπέλα, ούτε ηλικιακή κατηγορία: θα δεις πολλές οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή και straight άνδρες που παραδέχονται τα λάθη που έκαναν παλιότερα.
Για εμένα, εκεί είναι η διαφορά: ότι μεγαλύτερης ηλικίας μυαλά, που είναι αντικειμενικά δύσκολο να αλλάξουν, τελικά αλλάζουν. Και αυτό είναι πολύ όμορφο».
Το ραντεβού στην Πλατεία Συντάγματος είναι από τις 11 το πρωί. Την παρουσίαση της κεντρικής εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης, ενώ το «παρών» θα δώσουν ονόματα όπως η Έλενα Παπαρίζου, οι Onirama, η Marseaux, η Κατερίνα Βρανά και άλλοι. Η παρέλαση θα ξεκινήσει, όπως πάντα, στις 7 το απόγευμα, με τη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, μήκους 30 μέτρων, να σηκώνεται ψηλά από τους εθελοντές. Θα είμαστε όλοι εκεί.