Τα νέα πάρκα που περιμένουμε να πρασινίσουν την Αθήνα
- 13 ΣΕΠ 2023
Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σχεδόν 43.000 πρόωροι θάνατοι το χρόνο στο ευρωπαϊκό έδαφος, εάν οι χώροι πρασίνου αυξάνονταν, όπως συμπέρανε έρευνα δύο ομάδων από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη, βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν το 2021. Σε τούτη τη σκληρή διαπίστωση οδηγούν παράγοντες όπως η έκθεση του ατόμου στην καθημερινή κίνηση των δρόμων, η επαφή με το πράσινο κατά την εμβρυική και τη σχολική ηλικία, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.α.
Όσον αφορά την πόλη της Αθήνας, συγκεκριμένα, βρέθηκε στη 10η θέση του πορίσματος – 10η από το τέλος. Σε μια λίστα 866 πόλεων από 31 χώρες, παρακαλώ.
Κάπως έτσι, δικαιώνεται το παρατσούκλι «χαβούζα», όπως και τα αλλεπάλληλα αιτήματα των κατοίκων για περισσότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους σε επίπεδο γειτονιάς. Τα πάρκα τσέπης ήταν μια ανάσα για τα πυκνοδομημένα στενά του Δήμου Αθηναίων (αρκεί να συντηρoύνται με την πάροδο του χρόνου), αλλά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις ανάγκες μιας μητρόπολης 5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Μένουν πολλά να γίνουν, κάποια από αυτά έχουν δρομολογηθεί με τις σχετικές απαλλοτριώσεις και μελέτες.
Πάρκο Κοροπούλη στα Σεπόλια
Ένα αίτημα χρόνων από πλευράς των κατοίκων, μια παραπάνω από αναγκαία παρέμβαση για την πυκνοδομημένη και εγκληματικά παραμελημένη σε επίπεδο χώρων πρασίνου περιοχή των Σεπολίων έχει ξεκινήσει από το 2022. Η έκταση που απελευθερώθηκε με την κατεδάφιση του εργοστασίου Κοροπούλη, δίπλα από τις ιστορικές εγκαταστάσεις Βότρυς, βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης, με την πινακίδα στην είσοδο να αποτυπώνει το πλάνο για την επόμενη μέρα:
Δημιουργείται ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου (4.350 τ.μ.) με «δάσος» από τζακαράντες, διάφορα μεσογειακά φυτά, τρεχούμενα νερά, θάμνους, πολυετή δέντρα και λόφους από χλοοτάπητα για παιχνίδι και χαλάρωση των επισκεπτών. Στην έκταση του πάρκου, θα υπάρχει επίσης και παιδική χαρά με σύγχρονο εξοπλισμό.
Σε δεύτερο χρόνο, η ανάπλαση που έχει δρομολογηθεί για τις όμορες εγκαταστάσεις Βότρυς θα αυξήσει εκθετικά τη δυναμική του συγκεκριμένου σημείου, διαμορφώνοντας έναν νέο πόλο έλξης και αναψυχής για τους Αθηναίους συνολικά.
Πάρκο Δρακόπουλου στα Άνω Πατήσια
Πρόκειται για έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου στην περιοχή των Άνω Πατησίων, που για χρόνια συντηρούταν από πρωτοβουλίες κατοίκων. Από αρχές του έτους, αναθερμάνθηκε η υπόθεση της ανάπλασης και έπειτα από σχετική μελέτη, το έργο ξεκίνησε για τα 4,5 από τα 9 στρέμματα της έκτασης, με στόχο να διαμορφωθεί «ένας καταπράσινος κοινόχρηστος χώρος» με νέα φυτά και δέντρα, σύγχρονο σχεδιασμό, αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον».
Τα συνεργεία έχουν εγκατασταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού.
Πάρκο στην οινοπνευματοποιία Δουζένη στο Χαλάνδρι
Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την πρώτη δέσμευση δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου για την απαλλοτρίωση του ακινήτου της οινοπνευματοποιίας Δουζένη. Έχουν περάσει δύο άρσεις αυτής της απόφασης περί απαλλοτρίωσης, αλλά ευτυχώς η κατάληξη της ιστορίας βρίσκει νικητές τους κατοίκους του Χαλανδρίου και η έκταση θα αποδοθεί σε δημόσια χρήση.
Έχει οριστεί η τιμή μονάδας με απόφαση του Εφετείου και το επόμενο διάστημα θα εκταμιευθούν τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι να σωθεί με αναστηλωτικές εργασίες το διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο της οινοπνευματοποιίας και στον περιβάλλοντα χώρο των 2,7 στρεμμάτων να αναπτυχθεί ένας ελκυστικός κοινόχρηστος χώρος στην πιο πυκνοκατοικημένη πλευρά του Χαλανδρίου.
Το μεγαλύτερο αθηναϊκό πάρκο στον Βοτανικό
Μια πρώτη γεύση για το θηριώδες έργο της Διπλής Ανάπλασης έδωσε πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων, με τη δημοσιοποίηση των –εγκεκριμένων– μελετών για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που θα διαμορφωθούν στον Βοτανικό. Ένα έργο, το οποίο θα συμβάλλει στην «επανένταξη της φύσης» στον ιστό της Αθήνας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για 215 στρέμματα πρασίνου σε μία συνολική έκταση 260 στρεμμάτων, και το πλάνο περιλαμβάνει 3.563 νέα δέντρα, 102.000 θάμνους, κήπους βροχής, τεχνητούς λόφους, αλλά και μια λίμνη 950 τ.μ. ενταγμένη στο νέο πάρκο. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί «ώστε να διασφαλίζει τις κατάλληλες δυνατές μικροκλιματικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα δροσερό φυσικό περιβάλλον» για περίπατο και χαλάρωση μέσα στην πόλη.
Πάρκο Θερμίδας στη Ριζούπολη
Μαζί με το Βότρυς, τους περασμένους μήνες πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και το βιομηχανικό ακίνητο της Θέρμιδας στη Ριζούπολη, και τα δύο με στόχο να αναμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Όσον αφορά το ακίνητο στη Ριζούπολη, όπου κάποτε δραστηριοποιούταν η κραταιά εταιρεία στον τομέα της θέρμανσης, μιλάμε για έκταση 4 στρεμμάτων, έχοντας γειτονική σύνδεση με μια πλατεία και ένα σχολείο.