Τα πιο εντυπωσιακά γούρια και δώρα βρίσκονται στα πωλητήρια των μουσείων
- 28 ΔΕΚ 2022
Τώρα που κόπασαν τα περισσότερα μπαζάρ στην πόλη, τώρα που ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της χρονιάς, ακούγονται πιστεύω λιγάκι πιο έντονα οι φωνές αυτοσυγκράτησης μέσα στο κεφάλι σου, μπροστά σε ένα νέο δώρο που εμφανίστηκε μπροστά σου και –παρότι θεωρητικά είχες κλείσει με τις αγορές των Χριστουγέννων– επιθυμείς να προσθέσεις στο καλάθι. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε, το κάθε άλλο.
Μένουν ακόμη λίγα εικοσιτετράωρα προτού θέσουμε σε εφαρμογή το New Year New Me, οπότε έχουμε κάθε δικαιολογία για μια μικρή παρασπονδία από το budget. Τα πωλητήρια των μουσείων ήταν ανέκαθεν μια παγίδα για την περίσταση: προτείνοντας δώρα σε συνεργασία με εργαστήρια και επώνυμους σχεδιαστές και σχεδιάστριες, τα πωλητήρια έχουν προτάσεις πέρα από τα τετριμμένα, υψηλής αισθητικής και σε άμεση συνάφεια –φυσικά– με τα έργα τέχνης που εκθέτουν στις συλλογές τους.
Ακολουθούν όσα γούρια και δώρα ξεχωρίσαμε από τα ράφια αυτές τις γιορτές.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένας αστραφτερός, ψυχεδελικός ήλιος με κυματιστές ακτίνες, σχεδιασμένος από τη σχεδιάστρια Βαρβάρα Μητσέλη, είναι το γούρι της ερχόμενης χρονιάς στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Το χαρακτηριστικό μάτι στο κέντρο παραπέμπει στη διαύγεια της ενέργειας και τη διορατικότητα. Το κομψό επιχρυσωμένο κόσμημα προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη, με το κόστος να κυμαίνεται ανάλογα, μεταξύ 35 και 75 €.
Μουσείο Γουλανδρή
Γιάννης Μόραλης, Ψάρια Β, 1960
Το Μουσείο Γουλανδρή διατηρεί συνεργασίες με το εργαστήριο του κορυφαίου Γιάννη Μόραλη όπως και του προσφάτως εκλιπόντος Αλέκου Φασιανού, έτσι που στο πωλητήριο του μουσείου στο Παγκράτι θα βρεις υπογεγραμμένα πορσελάνινα πιάτα 30 εκ. υψηλής αξίας. Δίνονται σε αριθμημένα αντίτυπα (εξού και η τιμή τους) και ειδικά εκείνα από το Εργαστήριο Μόραλη, που μεταφέρουν τη θητεία του μεγάλου μοντερνιστή (βλ. πρόσοψη Χίλτον) στην ζωγραφική επάνω μπολ και πιάτα τη δεκαετία του ’60, είναι εξαιρετικής αισθητικής «απαλότητας».
Χειροποίητη κεραμική κανάτα
Η τιμή είναι το μόνο φρένο για να συγκρατηθείς από την στιγμιαία αγορά αυτής της χειροποίητης κούπας, που μιμείται υπέροχα τον πρωταγωνιστή από το έργο του Vincent van Gogh «Νεκρή φύση με καφετιέρα». Είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από την εικαστικό Χριστίνα Μόραλη, με ύψος στα 14 εκ.
Χριστουγεννιάτικο στολίδι
Λίγο από ρώσικη πρωτοπορία βάζει στο δέντρο των ημερών το πωλητήριο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, με αυτό το μεταλλικό στολίδι που έχει πίνακα του Kandinsky.
Μουσείο Ακρόπολης
Σε συνεργασία με το έμπειρο εργαστήριο Αττικό Φως, το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει μια σειρά από κεραμικά γιορτινά αντικείμενα, από τα οποία θα λέγαμε ότι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι χριστουγεννιάτικες μπάλες: όλες τους φέρουν διακοσμητικά σχέδια από τα αντικείμενα που αφιέρωναν οι μελλόνυμφες στο ιερό της Νύμφης του Γάμου, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.
Μουσείο Μπενάκη
Πολύ αγαπημένο και διαχρονικό επιτραπέζιο που δεν χάνει σε όποια ηλικία κι αν δοκιμαστεί, το παιχνίδι καρτών memory προτείνεται από το πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη, στη σχεδιαστική εκδοχή της Κεραμέα Ζωής: τετράγωνα ασπρόμαυρα πλακίδια που απεικονίζουν mandra. Μπορείς να θυμάσαι τις διαφορές για να βρεις το ταίρι τους;
Σιρίτια, υφάνσεις και άλλες λεπτομέρειες από τις φορεσιές των Αγωνιστών του ’21 ήταν η πρώτη έμπνευση για τη συλλογή μαντηλιών Magneto Scarves που σχεδίασε ο Παντελής Βιταλιώτης αποκλειστικά για το Μουσείο Μπενάκη, εντυπωσιάζοντας με τα σύγχρονα ιλουζιονιστικά μοτίβα που αποτυπώθηκαν τελικά πάνω στο μετάξι.
Γονιμότητα, ισορροπία κι ευζωία περιλαμβάνονται ανάμεσα στις έννοιες που κρύβονται στη λεπτομέρεια κεραμικού της βυζαντινής περιόδου, που επέλεξε η Σοφίας Τσιλιακού για να κοσμήσει ένα από τα γούρια του Μουσείου Μπενάκη για το 2023. Διατίθεται σε επιχρυσωμένο ορείχαλκο.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Μιας και το 2022 ήταν μια χρονιά που η Αθήνα έπιασε τον τουρισμό από τα κέρατα (και άφησε τους Αθηναίους έρμαιους των ενοικίων), έγινε ακόμη πιο επίκαιρη η σειρά Copyright Greece της Gabriela Dule που κρύβεται στα ράφια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Η ιδέα της σχεδιάστριας ήταν να φτιάξει έναν τουριστικό οδηγό, ψαρεύοντας όλα τα κλισέ της Αθήνας και του ελληνικού τοπίου. Ένα παράδειγμα, η τσάντα με το πιτόγυρο.
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Γούρι 2023
Τις ζωντανές τοπογραφίες του Βασίλη Θεοχαράκη μεταφέρει σε γιορτινό μενταγιόν με πλακέτα μπρούτζου το ομώνυμο ίδρυμα του Κέντρου, ως γούρι για τη νέα χρονιά. Στην πίσω πλευρά, το κόσμημα φέρει εγχάρακτο το όνομα του εικαστικού.