Φωτογραφία αρχείου, Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi
EXPLAINED

Τελικά, πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία τα λύματα στην Ποσειδώνος

Ανήμερα των Χριστουγέννων μία ήταν η είδηση: οι τριτοκοσμικές εικόνες με τις τεράστιες ποσότητες βοθρολυμάτων να έχουν πλημμυρίσει τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, λόγω της κακοκαιρίας. 

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 25ης προς την 26η Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης που έπληττε για ώρες την Αττική, όταν ένα καπάκι από φρεάτιο της αποχέτευσης στη Λεωφόρο Ποσειδώνος εκτινάχθηκε στο σημείο που η παραλιακή οδός διασταυρώνεται με την οδό Κανάρη στον Άλιμο. 

Τι ακολούθησε; Το είδαμε όλοι στις τριτοκοσμικές εικόνες και τα βίντεο που ανακυκλώθηκαν στα social media και στα δελτία ειδήσεων με τις τεράστιες ποσότητες βοθρολυμάτων να έχουν πλημμυρίσει την Ποσειδώνος και να την έχουν μετατρέψει σε ένα τεράστιο ποτάμι.

Τα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να περάσουν -ένα μάλιστα έπεσε στην τρύπα του ανοιχτού φρεατίου- μέχρι που η Τροχαία επενέβη και διέκοψε την κυκλοφορία. Ο δρόμος έμεινε επί επτά ώρες κλειστός.

Η συνέχεια γνωστή, προβλέψιμη, πέρα για πέρα ελληνική, με τις ευθύνες να πηγαίνουν πέρα δώθε σαν μπαλάκι του τένις. 

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ ότι ενώ γνωρίζει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα, το μελετάει και δεν προβαίνει σε πράξεις. Από την άλλη, η ΕΥΔΑΠ έκανε λόγο για παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τη σειρά του, εξήγησε ότι «για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Αυτό κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει, έλα ντε που έχουμε 5% των κτισμάτων στην Αττική που έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στην επίμαχη περιοχή, έχουμε υπερφόρτωση του συστήματος…

… Αυτό είναι γνωστό από το 2000. Αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή που θα καλύψει το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα και θα τελειώσει τέλη 2025-αρχές 2026. Παράλληλα, δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Βρέθηκε δηλαδή η λύση και θα δοθεί. Όχι, τώρα. Στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως είναι το πρώτο επίπεδο της είδησης για την υπερχείλιση λυμάτων που συνέβη στην Ποσειδώνος.

Υπάρχει και ένα δεύτερο, που αφορά το κατά πόσο αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τα λύματα. Την απάντηση έδωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ, Συνδέσεις, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. 

Όπως ανέφερε «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο covid, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου νερού σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις. 

Ειδικά όσοι έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις. 

Όταν ερωτήθηκε αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο, ο καθηγητής επισήμανε:  

«Και πολύ σοβαρότερα προβλήματα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή. Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή από το στόμα με τα λύματα ή κάποια πληγή του ήρθε σε επαφή με αυτά, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα πρέπει να γίνει απολύμανση. Αυτό είναι δεδομένο. 

Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσω μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».