ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

#TheloNaSeGlipso: Urban σαπίλα και ροζ εσθέτιξ στο νέο μας insta-κόλλημα

Δύο κορίτσια του κέντρου έφτιαξαν έναν bubbly λογαριασμό που μιλά για τις γυναίκες που συνεχίζουν να δολοφονούνται από άνδρες, για την Αθήνα μας που παραδίδεται στα ξενοδοχεία, για το σεξ που πρέπει να το απολαμβάνουμε χωρίς ταμπού και πάντα συναινετικά.

Ακούμε συχνά για την κατάντια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διάβρωση που αυτά προκαλούν στην κοινωνία. Βαρύγδουπες κουβέντες μιας μεγαλύτερης ίσως γενιάς που φαίνεται ότι έχει αφήσει την εποχή να την ξεπεράσει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχουν άδικο σε όλα όσα λένε, απλά δεν μπορούμε να αγνοούμε και εκείνη την πλευρά τους που όντως έχει κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Αν δεν ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες των 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων που ο George Floyd παρακαλούσε να τον αφήσει να αναπνεύσουν. Αν τα τελευταία βασανιστικά λεπτά της ζωής του Floyd δεν είχαν διαμοιραστεί σε Facebook και Instagram, ίσως να μην είχε ξεκινήσει ποτέ το #BlackLivesMatter, ένα από τα πιο μαζική κινήματα του 21ου αιώνα. Αν δεν υπήρχε το TikTok, ίσως να μην μαθαίναμε ποτέ για την γενοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας, αλλά ούτε και για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το οποίο και κατηγορεί για γενοκτονία στην πολύπαθη αυτή λωρίδα γης.

“Fuck X-Mas, Free Gaza”, έγραφε άλλωστε και το πρώτο ποστ του #TheloNaSeGlipso που εμφανίστηκε σε ένα από τα stories που χάζευα τις γιορτές στο Instagram. Δεν άργησα να το κάνω repost και φυσικά πάτησα follow με ταχύτητα φωτός. Κάθε bubbly και ροζ ποστ του νέου αγαπημένου μου λογαριασμού λέει όλα αυτά που σκέφτομαι με λίγες μόνο λέξεις. Μιλά για τις γυναίκες που συνεχίζουν να δολοφονούνται από άνδρες, για την Αθήνα μας που παραδίδεται στα ξενοδοχεία, για το σεξ που πρέπει να το απολαμβάνουμε χωρίς ταμπού και πάντα συναινετικά.

Τα δύο φιλενάδια πίσω από το #TheloNaSeGlipso απάντησαν με μια φωνή στις ερωτήσεις του OneMan και κάτι μου λέει πως μόλις βρήκατε κι εσείς το νέο σας insta-κόλλημα.

Καταρχήν πείτε μου μερικά πράγματα για εσάς. Ποιες είστε;
Είμαστε δύο φιλενάδια του κέντρου. Πολύ συχνά θα μας βρεις σε γνωστά μπαρ των Εξαρχείων, στα βιντατζάδικα της Πατησίων, σε αυτοοργανωμένα λάιβ. Αντλούμε έμπνευση από τα πρωινά στη λαϊκή της γειτονιάς μας, από κάποια βόλτα στην Αχαρνών, από φίλους και φίλες που είναι στο μεροκάματο, από συνθήματα σε πανό συγκεντρώσεων, στίχους χιπ χοπ τραγουδιών και καλλιτεχνών του περιθωρίου.

«Εμείς, βλέπουμε χρώματα, δεν έχουμε αχρωματοψία / Δεν φοβόμαστε ποιος θα ‘ρθει να μας την πέσει / μας στέλνουν βίντεο με γλώσσες και πολύ μας αρέσει».

Πώς προέκυψε η ιδέα για τον λογαριασμό και πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα;
Σαν φίλες μάς αρέσει να κάνουμε βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και να φωτογραφίζουμε οτιδήποτε μας κινεί το ενδιαφέρον. Βλέποντας φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει από την τελευταία πορεία της 17 Νοέμβρη, αναρωτηθήκαμε: γιατί όλα τα πολιτικά ποστ να έχουν μαυρίλα, «ξύλινη» γλώσσα και πένθιμο ύφος; Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε μια πιο φεμ, ροζ, γκλιτεράτη πινελιά σε ζητήματα καταπίεσης, περιθωρίου, εργασιακής εκμετάλλευσης, σεξισμού και ταξικής ανισότητας; Και κάπως έτσι, άρχισε να σχηματίζεται η αισθητική του page μας. Δηλαδή, ορίτζιναλ, δικές μας φωτογραφίες, συνδυασμένες με μία ροζ, bubbly γραμματοσειρά.


Η διοίκηση του #TheloNaSeGlipso

Η διοίκηση του #TheloNaSeGlipso

Τώρα όσον αφορά το όνομα. Ένα από τα δύο φιλενάδια, εκείνες τις μέρες είχε ένα situationship. Σε ένα από τα ραντεβού τους, αυτός της προσέφερε ένα τριαντάφυλλο φτιαγμένο από χαρτοπετσέτα, με ένα κρυμμένο μήνυμα και της είχε ζητήσει να το διαβάσει όταν θα γυρνούσε σπίτι. Το μήνυμα δεν ήταν κάποιο βαθυστόχαστο quote, ούτε στίχοι του Ελύτη. Ήταν στίχοι του αλήτη. Έγραφε: «Θέλω να σε γλείψω». Σκεφτήκαμε ότι αυτή η τόσο απλή δήλωση ήταν το ιδανικό όνομα για τη σελίδα μας, καθώς αντιπροσωπεύει δύο πράγματα που μας αρέσουν πολύ: τον rawμαντισμό και το sex positivity. Τέρμα οι ντροπές και τα ταμπού. Και πέραν αυτών, μας άρεσε σαν ιδέα, το άτομο που θα μπει στη σελίδα να μην ξέρει αν θα δει γλειψίματα ή ποστ κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.

Γιατί ροζ;
Έχουμε κουραστεί με τη μαυρίλα και το γκρι που υπάρχει γύρω μας. Θέλουμε η γυναικεία και girly πλευρά μας να πιάνει χώρο παντού. Στον δρόμο, στα εργασιακά, στις πορείες, στην πατριαρχική κοινωνία. Αγαπάμε την αντίθεση του ροζ πάνω στην urban σαπίλα.

Τα quotes πώς προκύπτουν; Τα περισσότερα μπορεί να θεωρηθούν από προβοκατόρικα μέχρι και επιθετικά από κάποιους (όχι από μένα, εγώ τα λατρεύω). Έχετε ποτέ second thoughts πριν τα ανεβάσετε;
Έχει προηγηθεί πολλή κουβέντα μεταξύ μας πριν ανέβει το κάθε ποστ. Από το ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε κάθε φορά, μέχρι το quote που θα βάλουμε, τη λεζάντα που θα γράψουμε και τη φωτογραφία που θα το συνοδεύει. Σκοπός μας είναι να μην γινόμαστε cringe, μελό και κοινότυπες. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε αρεστές σε όλους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε followers που βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουμε κι εμείς.

Τι είναι το θέλω να σε γλείψω για εσάς;
Το θέλω να σε γλείψω ξεκίνησε αυθόρμητα και λίγο στην πλάκα. Αυτό που είδαμε όμως στην πορεία είναι ότι πολλ@, ακόμα και άγνωστ@ άτομα σε εμάς, έχουν ανάγκη για πιο fun περιεχόμενο. Λαμβάνουμε στο ινμποξ μας από σκιτσάκια με το λόγκο του #TheloNaSeGlipso, ταγκιές σε δρόμους, μέχρι βιντεάκια από followers να γλείφουν τσάντες, ποτήρια, ακόμα και τον Λευκό Πύργο (!). Για εμάς η σελίδα αυτή είναι ένα μέσο προσωπικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας με άτομα εκτός του κύκλου μας και ένα safe space για απενοχοποιημένα γλειψίματα. Τέλος, είναι και μια καλή ευκαιρία, να μάθουμε τη διαφορά μεταξύ «γλείφω» και «γλύφω». (Google it).

***Ακολουθήστε το #TheloNaSeGlipso ΕΔΩ

Exit mobile version