
Ποια είναι τα πλάνα για την επέκταση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος
Περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, νέα δυναμική αλλά και νέα αισθητική ταυτότητα αποκτά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, μέσω του προγράμματος επέκτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
- 1 ΑΠΡ 2025
Έναν μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από το αττικό τοπίο και μια βεράντα-αίθριο με πεζούλια σε νέες πτέρυγες αλλά και έναν δορυφορικό τερματικό σταθμό που θα συνδέεται με τον κεντρικό μέσω σήραγγας ετοιμάζεται να αποκτήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως αποτυπώνεται στις φωτορεαλιστικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία της κοινοπραξίας Anemos, με την ανακοίνωση ότι εκείνοι ανέλαβαν το (παραπάνω από αναγκαίο και επιτακτικό, πλέον) έργο της επέκτασης του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.
Κάτι που πιθανότατα αγνοεί πολύ κόσμος είναι ότι πριν ακόμη απ’ την πανδημία και τη μετέπειτα έκρηξη του τουρισμού, τα επίπεδα της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είχαν φτάσει ήδη το μάξιμουμ της χωρητικότητάς του.
Στα χαρτιά, το όριο της επιβατικής κίνησης το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σημειώνεται στα 26 εκατ. κόσμου, όταν το 2019 έφτασε τους 25,5 εκατ. επιβάτες, ενώ τα τελευταία χρόνια πετυχαίνει με πανηγυρικό τρόπο νέα απανωτά ρεκόρ, απ’ τους 28,17 εκατ. επιβάτες το 2023 στους 31,8 εκατ. το 2024, ενώ για το τρέχον έτος υπάρχουν προσδοκίες μέχρι και για να σπάσει το φράγμα των 35 εκατ. επιβατών, δεδομένης της συνολικής άνθισης του τουριστικού προϊόντος.
Ομολογουμένως, δεν υπήρχαν πια περιθώρια για καθυστερήσεις στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, οι διαδικασίες έχουν μπει σε φάση επιτάχυνσης.
Κανονικά, το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου για τον Διεθνή Αερολιμένα (το οποίο αρχικά είχε ανακοινωθεί και εγκριθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το έτος 2019) περιελάμβανε τρεις διαδοχικές φάσεις επέκτασης, πρώτα για τους 33 εκατ. επιβάτες (33MAP), έπειτα για τους 40 εκατ. (40MAP) και τέλος για τους 50 εκατ. (50MAP). Δεδομένων όμως των συνθηκών και της επιτακτικότητας για αύξηση του διαθέσιμου χώρου, όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος θα ενσωματωθούν σε μία, επισπεύδοντας τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η πρώτη συνδυαστική φάση επέκτασης προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2032, με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την κοινοπραξία επτά αρχιτεκτονικών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και μία που εδρεύει στην Αθήνα (K-Studio).
Τα έργα της πρώτης φάσης επέκτασης
Μέσω της επέκτασης και της ανάπλασης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, μεταβάλλονται τόσο τα τετραγωνικά και η δυναμική του αερολιμένα, όσο και η αισθητική του ταυτότητα. Αναλυτικότερα, στις λεπτομέρειες του γιγαντιαίου σε κόστος αλλά και σημασία έργου περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
- Ο κεντρικός τερματικός σταθμός επεκτείνεται κατά 81.000 τ.μ. (+68%), περιλαμβάνοντας νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με φυσούνα και λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in, νέα αίθουσα διαλογής αποσκευών καθώς και νέους χώρους για εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, η πρόσοψη του κτιρίου θα αποκτήσει νέα ταυτότητα. Στη νέα εκδοχή, ο τερματικός θα έχει από ψηλά σχήμα Υ.
- Αναπτύσσεται μια νέα πίστα στάθμευσης 32 αεροσκαφών στη νότια πλευρά.
- Αναπτύσσεται ένας δορυφορικός τερματικός σταθμός (VIP terminal).
- Επεκτείνεται το οδικό δίκτυο στην περιοχή του τερματικού σταθμού, μαζί με την κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ (για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός).
Όσον αφορά τη νέα αισθητική ταυτότητα που θα αποκτήσει μετά την επέκταση ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio που είναι μέλος της κοινοπραξίας (μαζί με τις εταιρείες Grimshaw, Haptic, Arup, Leslie Jones, Triagonal και Plan A) επισημαίνει για τη σχεδιαστική πρόταση ότι «απηχεί μια νέα πύλη για την Ελλάδα, που τιμάει το παρελθόν, αγκαλιάζει το παρόν και προσδοκά το μέλλον».
Κάνοντας χρήση βιοκλιματικών μεθόδων και αντλώντας έμπνευση από το μεσογειακό τοπίο, το νέο αεροδρόμιο «θα εκφράζει το αθηναϊκό πνεύμα – ήρεμο, με αυτοπεποίθηση και αντοχή στον χρόνο».
Να επισημάνουμε ότι το αεροδρόμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών επέκτασης, με την εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένων μέτρων για να ελαχιστοποιηθούν οι ενοχλήσεις για τους επισκέπτες.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.