© Art Athina
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τι θα δεις φέτος στο Ζάππειο με την επετειακή διοργάνωση της Art Athina

Νέα σελίδα για τον μεγάλο εικαστικό θεσμό της Αθήνας, με νέα δομή και νέο επιτελείο. Παρακάτω, μερικοί λόγοι που οδηγούν εσπευσμένα το κοινό στο Ζάππειο μέχρι την Κυριακή.

Δεν γίνεται να είναι θέμα σύμπτωσης, ούτε είναι εύκολο να προσδιορίσεις τον ακριβή λόγο που ισχύει. Αλλά και οι δύο ποσοτικές έρευνες κοινού τις οποίες έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει η Art Athina τα τελευταία χρόνια, εκείνη του 2019 όσο και η εκείνη του 2022, δείχνουν ότι υπάρχει ένα ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό που επισκέπτεται πρώτη φορά τη φουάρ (36% και 44%, αντίστοιχα). Δείχνουν, δηλαδή, ότι με την παρουσία της αθηναϊκής φουάρ στο Ζάππειο και όχι εκτός κέντρου (όπως ίσχυε παλιότερα), με τη συνέπεια και την ποιότητα που έχει επιδείξει, τραβάει κάθε χρόνο νέο κόσμο.

Κόσμο που ασχολείται με κάποιον τρόπο με τα εικαστικά (61% φιλότεχνοι και 34% επαγγελματίες του χώρου, έδειξε συγκεκριμένα η έρευνα), γιατί όσον αφορά το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό κρατάω ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις για το αν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον θεσμό. Έναν θεσμό που έχει επιβιώσει από κρίσεις, πανδημίες και τη μόνιμα ασταθή συνθήκη του ελληνικού art market.

Έναν θεσμό ο οποίος συμπληρώνει φέτος 30 ολόκληρα χρόνια πορείας και έτσι έχε να παινεύεται ότι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη, ενώ το άγχος παραμένει αμείωτο σε κάθε έκδοση.

Να είναι αντάξια των προηγούμενων διοργανώσεων. Να είναι relevant στο σήμερα της σύγχρονης τέχνης. Να είναι ευρηματική και κάπως σπιρτόζα για να τραβήξει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα να έχει την εγκυρότητα, την ποιότητα και το prestige, τα οποία ζητούν οι συλλέκτες για να της εμπιστευτούν τον χρόνο τους.

Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας στην ιστορία της Art Athina συμπίπτει με γενναίες αλλαγές: το πρόσωπο στο οποίο ανήκαν τα εύσημα μέχρι πρότινος για το συνολικό rebranding της αθηναϊκής φουάρ από το 2017, η Σταματία Δημητρακοπούλου, αποσύρθηκε από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας και έτσι νέο επιτελείο κλήθηκε να αναλάβει δράση. Στη νέα επιμελητική ομάδα υπάρχουν συνολικά πέντε άτομα, στα οποία προΐσταται η ανεξάρτητη επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη (ως σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης) και ο γενικός συντονιστής Αντώνης Κούρκουλος, αν και το φορμάτ της επετειακής διοργάνωσης διαμορφώθηκε κατά βάση συλλογικά, με τις επιμέρους αρμοδιότητες μοιρασμένες.

Ως εκ τούτου, έχουμε μπροστά μας μια Art Athina πολυσυλλεκτική κι αβανταδόρικη με 67 περίπτερα στο σύνολο, μέσα σε γνωστούς και άγνωστους χώρους του Ζαππείου, που αναμένει το κοινό έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Πάμε να δούμε τους λόγους που αξίζει μια επίσκεψη.

Για να πάρεις πολλή σύγχρονη τέχνη σε μια μπουκιά

Το στάνταρ των φουάρ διεθνώς είναι τα περίπτερα: η feelgood εμπειρία του να περπατάς χαλαρά από booth σε booth, βλέποντας μέσα σε λίγη ώρα δεκάδες γκαλερί και εκατοντάδες έργα από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν. Ανάμεσα στους ελληνικούς χώρους τέχνης υπάρχουν και εννιά από το εξωτερικό, αν και οι πιο πηγαίες συγκινήσεις έρχονται απρόσμενα, εκεί που δεν το περιμένεις, μαθαίνοντας π.χ. ότι τρία έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη που εκτίθενται στον booth της γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου σώθηκαν από την πλημμύρα στο Πήλιο.

Για να δεις design

Με το άνοιγμα στο design που κάνει σταθερά η Art Athina τα τελευταία χρόνια, η εμπειρία γίνεται πιο πλούσια για τον επισκέπτη, πιο ελκυστική κι όμορφη στο μάτι.

Το πρόγραμμα φέτος έχει δύο σχετικά πρότζεκτ: Α. Το Mare Studio, από τη μία, παρουσιάζει πολλές, πολλές, καλαίσθητες, περίτεχνα φτιαγμένες και εν τέλει αποστομωτικές καρέκλες στο «In Conversation with a Chair», Β. Στον κήπο του Ζαππείου, από την άλλη, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα οικολογικό garden project από τους BlueCycle, με design χρηστικά αντικείμενα από ανακυκλωμένα δίχτυα και άλλων αλιευτικά απορρίμματα.

Για να δεις performance σε αναπάντεχα σημεία

Στη φετινή έκδοση της Art Athina, οι θεατές καλούνται μεταξύ άλλων να περάσουν μέσα από θάμνους και να ανακαλύψουν αθέατους κήπους, να μπουν και να περπατήσουν μέσα σε θαλάμους και αίθουσες συνεδριάσεων, αναζητώντας όχι στατικούς πίνακες και γλυπτά αλλά τα πιο έντονα από άποψη αμεσότητας έργα – ζωντανές περφόρμανς. Το πρόγραμμα αυτών έχει επιμεληθεί ο Πάνος Γιαννικόπουλος, έχοντας συλλέξει μια «ανθολογία» ιδανική για να μυηθείς στο είδος.

© Menelaos Myrillas / SOOC

Για να δεις video art

Έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας δημιουργών απ’ την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, έργα τα οποία καταπιάνονται με ζητήματα εκτοπισμού, ταυτότητας και το αίσθημα του ανήκειν, αλλά έξω από τις κυρίαρχες αφηγήσεις, περιμένουν το κοινό στην οθόνη προβολής της Art Athina. Το πρόγραμμα video art έχει επιμεληθεί ο Άκης Κόκκινος, ιδρυτής του DEO στη Χίο.

***

INFO

Art Athina 2023
Ζάππειο Μέγαρο
Έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
12:00-21:00

Γενική είσοδος: 10€, μειωμένο εισιτήριο: 7€

Περισσότερες πληροφορίες εδώ