iStock
ΠΟΛΗ

Το Airbnb άντεξε μία πανδημία. Τι θα κάνει με τον πόλεμο;

Σε αντίθεση με όσα περιμέναμε, η πλατφόρμα έκλεισε το 2021 με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία της. Τώρα, τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία λαβώνουν ξανά τα ταξίδια εκτός συνόρων και μοιραία το επόμενο πλακίδιο στο ντόμινο είναι το Airbnb.

Ενώ πολλοί βιάστηκαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο Airbnb με λογικά κριτήρια, προβλέποντας ότι το χτύπημα της πανδημίας θα ανατρέψει την ανεξέλεγκτη πορεία της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης γενικότερα, η κολοσσιαία πλατφόρμα αποδείχθηκε περισσότερο χαμαιλέοντας απ’ ό,τι θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί: μετά το πρώτο σοκ και το οριζόντιο πάγωμα του 2020, η fast track διαμονή ξεπήδησε ως ιδανική λύση στη νέα ρευστή, ευμετάβλητη πραγματικότητα της Covid εποχής, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν κυρίως εξ αποστάσεως, με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Brian Chesky, να ανακοινώνει εν τέλει έσοδα-ρεκόρ για το 2021.

«Το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο στην ιστορία μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Η πανδημία οδήγησε σε επανάσταση, όσον αφορά τον τρόπο που μένουμε, δουλεύουμε και ταξιδεύουμε, και εμείς προσπαθούμε διαρκώς να εξελισσόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό τον νέο τρόπο ζωής».

Κατά το πρώτο τρίμηνο εκείνου του έτους, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 834 εκατομμύρια δολάρια, 213% υψηλότερα από αυτά που είχαν καταγραφεί προ πανδημίας, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία φαίνεται πως ο επίλογος δεν έχει γραφτεί ακόμη στην εξίσωση του AirBnB.

Πώς κινήθηκε το Airbnb στην Αθήνα;

Μια δεκαετία πίσω, όταν τα διαθέσιμα Airbnb ακίνητα σκάρτα έφταναν τα 150 σε όλη την Αθήνα, κανείς δεν περίμενε πόσο μεγάλο πονοκέφαλο θα προκαλούσε τελικά αυτή η ιστορία, σε σημείο που το απρόσμενο της πανδημίας να εκλαμβάνεται από αρκετούς ως από μηχανής θεός για να μπει φρένο στη μανία των ενοικιαστών για γρήγορα χρήματα με συμβόλαια λίγων ημερών. Η πραγματικότητα δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ακριβώς, κατά πώς έδειξαν τα νούμερα της AirDNA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της πλατφόρμας, η οποία σημειωτέον είναι η μεγαλύτερη στη συλλογή δεδομένων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης παγκοσμίως, τον Ιούλιο του 2021 καταγράφηκε στην Αθήνα μαζική επιστροφή ακινήτων σε αυτό το μοντέλο ενοικίασης. Αρκετοί ενοικιαστές που είχαν στραφεί εκ νέου στη μακρόχρονη μίσθωση, είτε είχαν βάλει τα σπίτια τους στον πάγο, περιμένοντας να περάσει η τρικυμία του 2020, επέστρεψαν στα γνωστά λημέρια ως οικοδεσπότες.

Διαβάζοντας τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα του AirDNA, παρατηρούμε δύο εκ πρώτης όψεως αντικρουόμενα φαινόμενα: οι αριθμοί των συγκεκριμένων ακινήτων συνολικά στην έκταση της Αθήνας –όπου περιλαμβάνονται επίσης οι γειτονιές του κέντρου-απόκεντρου, από Κολοκυνθού έως Ζωγράφου κι από Πατήσια έως Νέο Κόσμο– έχουν μεν μειωθεί στα 7.356 κατά το τρέχον τρίμηνο, σε σύγκριση με τα 9.984 του 2019, αλλά τα νούμερα έχουν ανακάμψει πλήρως σε περιοχές πέραν των κλασικών, τουριστικών, όπως είναι οι δήμοι της πολυπόθητης στο real estate Αθηναϊκής Ριβιέρας και σε άλλες ζώνες που θεωρούνταν outsiders (όπως ο Νέος Κόσμος ή τα Σεπόλια).

Σε report που εξέδωσε, μάλιστα, το AirDNA αναφερόταν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα, βάσει των κρατήσεων, αυξανόταν ραγδαία (36.6%). Εντός κι εκτός συνόρων, τα πράγματα έδειχναν ότι η πανδημία σύντομα θα εξάλειφε κάθε σημάδι της από τους δείκτες του AirBnB. Αλλά μετά ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου.

Ο πόλεμος αλλάζει εκ νέου τις ισορροπίες

Το ντόμινο ανακατατάξεων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φτάνει αναπόφευκτα στη σφαίρα του real estate αλλά και της πλατφόρμας AirBnB αυτοπροσώπως, η οποία στις 4 Μαρτίου εξέδωσε την ανακοίνωση ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες της σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή, τα ακίνητα που διατίθενται στην Ουκρανία μέσω της πλατφόρμας αποτέλεσαν πεδίο αλληλεγγύης: χιλιάδες είναι οι κρατήσεις που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα καταλύματα της βομβαρδισμένης ζώνης, ως εικονικές υπενοικιάσεις προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά οι Ουκρανοί πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής οι «κρατήσεις αλληλεγγύης» έχουν ξεπεράσει τα 2 εκ. δολάρια.

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν διεθνώς ανησυχίες για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο ζήτημα και τις τιμές της στέγασης, παράλληλα με τις απότομες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η επίσημη θέση της AirDNA αναφέρει αφενός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι σχετικά μικρές αγορές στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, οπότε δεν θα συμπαρασύρουν οι ίδιες την οικονομία της πλατφόρμας προς τα κάτω, αλλά η έρευνα σημειώνει ότι η σύγκρουση που ξετυλίγεται θα μπορούσε να προκαλέσει αξιοσημείωτη αλλαγή στα διασυνοριακά ταξίδια.

Μοιραία, η βραχυπρόθεσμη μίσθωση και το AirBnB φαίνεται να είναι το επόμενο πλακίδιο στο ντόμινο.