Το εμβληματικό κτίριο της Κεραμεικού 28 πωλείται και το Communitism ψάχνει νέο σπίτι
- 9 ΜΑΙ 2023
Ίσως να ήταν μια περφόρμανς, ένα πάρτι, μια μιλόνγκα. Ίσως να ήταν μια δράση στο πλαίσιο του Athens Pride, ίσως να ήταν ένα ξέφρενο drag show, ένα μπαζάρ, ένα αυτοοργανωμένο φεστιβάλ, ένα εργαστήριο με ελεύθερη συνεισφορά, μια έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών ή μια προβολή. Ίσως και να ήταν απλά Παρασκευή βράδυ, όταν από πρόταση γνωστού ή φίλου για ένα ποτό «κάπου εναλλακτικά», βρέθηκες μπροστά από την πόρτα στην οδό Κεραμεικού 28, σε ένα νεοκλασικό που έδειχνε απ’ έξω ξεχασμένο αλλά μέσα έσφυζε από ζωή.
Ένα ανεξάρτητο κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο, ένα συλλογικό «κέλυφος» για καλλιτέχνες, πλάνητες και κοινό, ένα πείραμα κατοίκησης του εγκαταλελειμμένου κτιριακού δυναμικού του Κέντρου. Αυτή είναι η περίπτωση του Communitism στο Μεταξουργείο, ένα διαφορετικό εγχείρημα στον αστικό ιστό της Αθήνας, το οποίο δυστυχώς πρέπει να αποχαιρετήσουμε, τουλάχιστον από αυτή τη θέση.
Όπως ανακοίνωσε η ομάδα με αναρτήσεις στα social media και δημοσίευση στο Medium, το Communitism αποχωρεί από το κτήριο της οδού Κεραμεικού 28, στο Μεταξουργείο. Με το τέλος του Μαίου, το νεοκλασικό θα αδειάσει από τη σημερινή του χρήση, ωστόσο «το όραμα του Communitism παραμένει, καθώς απαντά σε μία επείγουσα ανάγκη των ανθρώπων της πόλης: ενώ η πόλη μεταμορφώνεται από τον τουρισμό, οι κάτοικοι χάνουν την πρόσβαση σε χώρους ζωτικής σημασίας για την καλλιτεχνική και κοινωνική έκφραση».
Όπως πληροφορηθήκαμε από μέλος του συνεργατικού αυτού εγχειρήματος, το κτίριο βρίσκεται σε διαδικασία μεταπώλησης (μένει να μπουν οι υπογραφές), «αλλά το Communitism είναι ένα πρότζεκτ που θα συνεχίσει· βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου ή κτιρίου που θα μπορούσε να στεγάσει τη δράση μας».
Η μεγάλη ιστορία του Communitism με λίγα λόγια
Το πρότζεκτ ξεκίνησε από τη Νατάσσα Δουρίδα, μία πολιτικό μηχανικό που ήθελε να χρησιμοποιήσει παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα, για να τα μετατρέψει σε κοινωνικά κέντρα, με την άδεια των ιδιοκτητών τους. Το κτίριο επί της Κεραμεικού 28 –ένα εκλεκτικιστικού ρυθμό κτίριο του 1930– αποτέλεσε το δεύτερο σημείο ενεργοποίησης στο πλαίσιο του πρότζεκτ, μετά τον «Πύργο» του Μεταξουργείου επί της οδού Παραμυθίας.
Το κτιριακό πρόβλημα από τότε έγνεφε απειλητικά, αλλά με διαφορετικό τρόπο: μετά το ξέσπασμα της Κρίσης, που είχαν πολλαπλασιαστεί οι άστεγοι της πόλης, πολλές χιλιάδες ακίνητα έμεναν κλειστά και αμπαρωμένα. Σύμφωνα με έρευνα της Monumenta, τη χρονιά του 2016 η Αθήνα αριθμούσε 10.600 εγκαταλελειμμένα διατηρητέα, από τα οποία τα 163 στο Μεταξουργείου (και «τα 10 τουλάχιστον έχουν σήμερα καταρρεύσει», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Communitism). Καμία πολιτική δεν έχει μπει σε εφαρμογή για να σωθούν τα κτίρια αυτά, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.
«Το Communitism ήταν από την αρχή του μια διερευνητική πρόταση που οραματιζόταν να σωθεί η ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής, που έλκει καθημερινά τόσο ιδιαίτερα δημιουργικά άτομα». Πραγματοποιήθηκε λοιπόν ανοιχτό κάλεσμα και μέσα στο έτος 2017 άνοιξε την πόρτα του το Communitism στη σημερινή του τοποθεσία, κρατώντας πάντα ανοιχτή την αγκαλιά του σε μεμονωμένους creators, συλλογικότητες κι ομάδες, πάντα με πρόσημο συμπεριληπτικότητας και στήριξης της LGBTQ+ κοινότητας.
Πόσοι ήταν οι άνθρωποι που πέρασαν μέχρι σήμερα από τον χώρο, βάζοντας το λιθαράκι τους; «Αρκετοί για να μετατρέψουν την Κεραμεικού 28 σε μία ασταμάτητη κυψέλη για 6 χρόνια», όπως λέει η ανακοίνωση.
Μείνε συντονισμένος στα κανάλια επικοινωνίας του Communitism, γιατί ο αποχαιρετιστήριος μήνας προβλέπεται μεγάλος.