![](https://media.oneman.gr/onm-images/enoikia-3.jpg)
Βαθύτερη αιτία της στεγαστικής κρίσης η φορολογία, σύμφωνα με νέα έρευνα
- 28 ΙΑΝ 2025
Εξαιτίας μιας σειράς λόγων, όπως το ότι δεν υφίσταται ένα κεντρικό (κρατικό) παρατηρητήριο για τα ενοίκια, ούτε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό και την ταυτότητα των άδειων-αναξιοποίητων κτιρίων, η στεγαστική κρίση μοιάζει τελικά με ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες, όπου καθένας, ανάλογα με την είσοδο από την οποία εισήλθε, βλέπει διαφορετικούς «αντιπάλους». Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην προκειμένη, βασικός αντίπαλος είναι η φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και εκπροσώπων της Πολιτείας αλλά και σχετικών με τα ακίνητα φορέων και υπηρεσιών, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Στράτος Παραδιάς, αναφέρθηκε έντονα στο «πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών για εκμίσθωσή τους ως κύρια κατοικία», το οποίο απέδωσε στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές της εκμίσθωσης και στα αυξημένα κόστη για όλες τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να μπει μια παλιά κατοικία στην αγορά ακινήτων.
Με την παραπάνω άποψη συμπλέουν οι απαντήσεις οι οποίες συγκεντρώθηκαν δειγματοληπτικά (κυρίως ιδιοκτητών αλλά όχι αποκλειστικά) από όλη την επικράτεια:
Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ έναν «άδικο φόρο», με το 71% να ζητάει την κατάργησή του και το 20% να μειωθεί περαιτέρω. Παράλληλα, το βασικότερο κίνητρο το οποίο αναδείχθηκε για την ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας είναι η μόνιμη μείωση φορολογίας ενοικίων (46%) –θυμίζουμε ότι σε αντίθεση με φημολογίες, η κλίμακα φορολόγησης παραμένει να εκτοξεύεται στο 35% για εισοδήματα από ακίνητα άνω των 12.000 ευρώ–, ενώ με χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται ως κίνητρα η επιδότηση των εξόδων ανακαίνισης (31%) και η αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των εξόδων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών (30%).
Παριστάμενοι υπουργοί απάντησαν από το βήμα του συνεδρίου, ανακοινώνοντας κάποιες από τις αλλαγές που έρχονται στο τοπίο των ακινήτων: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών (για ακίνητα αξίας έως 800.000 ευρώ), νέο βελτιωμένο πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω, αλλά και έναρξη λειτουργίας για το ενιαίο μητρώο ακινήτων. Όσον αφορά, από την άλλη, την τωρινή κατάσταση στην αγορά ακινήτων, φαίνεται πως «η έκρηξη των τιμών των ακινήτων έχει επιβραδυνθεί», όπως δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι μειώθηκε η πεποίθηση για την επενδυτική δυναμική της αγοράς ακινήτων και την εξέλιξη αυτής τα επόμενα χρόνια.
Τουλάχιστον, αυτή η πεποίθηση σκιαγραφείται εάν κάποιος παρατηρήσει τις απαντήσεις στην έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ.
Μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, υψηλότερες τιμές
Σε συνέχεια ανάλογων πανελλαδικών ερευνών για την αγορά ακινήτων που έχει δημοσιεύσει η ΠΟΜΙΔΑ προηγούμενα έτη αλλά όχι με ετήσια συχνότητα (π.χ. το 2018, το 2014), η τωρινή έρευνα υλοποιήθηκε από την Kapa Research σε δείγμα 1070 ατόμων από όλη τη χώρα, από τις απαντήσεις των οποίων βλέπουμε ότι κατά βάσει ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων και οι περισσότεροι χωρίς να διαθέτουν το ακίνητο προς ενοικίαση.
Ανεξάρτητα από ποια κατηγορία ανήκαν, το 59% των ερωτώμενων έκρινε συμφέρουσα τη διάθεση των ακινήτων προς ενοικίαση σήμερα, όταν το 2014 θετική απόκριση στο ίδιο ερώτημα είχε μόλις το 12%. Την ίδια στάση στηρίζει και το γεγονός ότι το ποσοστό το οποίο εξέφρασε πρόθεση πώλησης της ακίνητης περιουσίας του το 2025 έχει μειωθεί περίπου κατά 50% σε σχέση με την περίοδο 2007-2018. Μόνη κατηγορία όπου καταγράφεται δυνητική κινητικότητα σε επίπεδο πώλησης, με βάση πάντα το δείγμα της έρευνας, είναι τα οικόπεδα-αγροτεμάχια.
Παράλληλα, είναι ξεκάθαρη η πεποίθηση ότι η αγορά ακινήτων πρόκειται να «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε πιο ανεβασμένες τιμές που στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας προσδιορίζεται ως «προοπτικές ανάπτυξης» και «επενδυτικό ενδιαφέρον».
Μάλιστα, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι οι «η εξέλιξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων» θα συνεχιστεί τόσο τη διετία 2025-2026 όσο και τη διετία 2027-2028, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αφορά τα διαμερίσματα, κυρίως για τουριστική εκμετάλλευση και δευτερευόντως για ιδιοκατοίκηση. Ιδιαίτερα «έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον» έκριναν ότι θα εκδηλώνεται στις παραθαλάσσιες περιοχές όλης της χώρας, στην Αττική και γενικότερα τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ τις λιγότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν οι αγροτικές και οι ορεινές περιοχές.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τον χάρτη της μητροπολιτικής Αθήνας, περισσότερο πρόσφορα για επενδύσεις θεωρούνται οι περιοχές του Νότιου Τομέα, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, έπειτα οι περιοχές του Κέντρου και οι περιοχές πέριξ του Αερολιμένα, ενώ λιγότερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι περιοχές του Δυτικού Τομέα και της Δυτικής Αττικής.