Πώς θα γίνεις καλύτερος πατέρας τη χρονιά που έρχεται
Οφείλεις να γνωρίζεις ότι ο ρόλος του πατέρα είναι ο πιο σημαντικός που θα παίξεις ποτέ στη ζωή σου.
Το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά. Και μπορεί να ήταν ακόμη πιο δύσκολη αν έχεις ένα παιδί (ή και περισσότερα) στο σπίτι που αδιαφορεί για το πώς είναι η καθημερινότητά σου αφού έχει τις ανάγκες του που οριοθετούνται στο εδώ και το τώρα.
Κοινώς, τι σημασία έχει αν στη δουλειά σου τα πράγματα ήταν ζόρικα και είχες μία δύσκολη μέρα όταν το παιδί σου θέλει να ζωγραφίσετε, να παίξετε και να περάσετε ποιοτικό χρόνο. Και σε τελική ανάλυση όταν κάποιος σκέφτεται τις ευχάριστες στιγμές του αυτές κυρίως περιλαμβάνουν το παιδί του, όχι ένα μίτινγκ ή μία συνάντηση με πελάτη.
Η πατρότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ίσα-ίσα, είναι μάλλον η δυσκολότερη αποστολή στη ζωή ενός άντρα. Γιατί πρέπει να ‘σαι εκεί, σαν δάσκαλος, προπονητής, σύμβουλος και πάνω από όλα προστάτης. Όποιος έχει παιδί το γνωρίζει καλά, οι υπόλοιποι απλά σκεφτείτε το γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς κανένα βιβλίο και καμία προετοιμασία δεν μπορεί να σε έχει έτοιμο για όλα όσα καλείσαι να ζήσεις δίπλα στο παιδί σου παρά μόνο η ζωή.
Αν λοιπόν θα έπρεπε να επενδύσω σε 5 πράγματα για το 2023 που θα ήθελα να τα μοιραστώ με το παιδί μου θα ήταν τα εξής:
Καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για ένα παιδί από το να έχει τη ρουτίνα του. Να γνωρίζει ότι κάνει αυτό, γι’ αυτό τον λόγο και μετά θα κάνει το άλλο. Στον κόσμο του που γίνεται χαμός από νέα συνεχόμενα ερεθίσματα οι σταθερές παίζουν τεράστιο ρόλο. Τόσο μεγάλο που σε κάνουν να γλιτώνεις από περιττές εκρήξεις, τάντρουμς, νεύρα και κλάματα. Τα οποία φυσικά και πρέπει να συμβούν αλλά αν καταφέρεις να μειώσεις τη συχνότητα, τόσο το καλύτερο για σένα. Έτσι, αν ο χρόνος σου επιτρέπει να είσαι μαζί του το απόγευμα, φτιάξτε μαζί ρουτίνες. Διάβασμα πριν κοιμηθεί; Μπάνιο για να χαλαρώσει; Παιχνίδι συγκεκριμένες ώρες; Δημιούργησε τελετές των 30 λεπτών που θα σφίξουν τη σχέση σου με το παιδί.
Λιγότερες οθόνες
Το κάθε παιδί μπορεί να περάσει άπειρες ώρες της ημέρας κοιτώντας μία οθόνη. Τηλεόραση, τάμπλετ ή και κινητό. Και τι κάνεις γι’ αυτό; Βάζεις όρια. Πώς; Δείχνοντας ότι προτεραιότητα είναι η πραγματική ζωή και όχι η εικονική και τα καρτούν. Μία λύση είναι να παίζεις εσύ μαζί του περισσότερο και να έχεις ορίσει μία ελεύθερη ώρα που θα γνωρίζει κι αυτό ότι μπορεί να δει παιδικά. Έχει να κάνει και με τη ρουτίνα που λέγαμε πιο πάνω. Ό,τι κι αν επιλέξεις πρέπει να γνωρίζεις ότι το σημαντικότερο είναι να μάθεις στο παιδί ότι η ζωή είναι έξω από την οθόνη.
Περισσότερο διάβασμα
Το διάβασμα δεν έχει ηλικία. Τι κι αν είναι 2, τι 5 τι 8 το διάβασμα ενός βιβλίου βοηθά σε πολλούς τομείς τα παιδιά. Εξάπτει τη φαντασία τους, χτίζονται οικογενειακοί δεσμοί γύρω από αγαπημένες ιστορίες, περνάτε χρόνο μαζί και συνδέεστε. Και ίσως κάτι εξίσου σημαντικό, τα μαθαίνει από μικρά να αγαπούν την ανάγνωση.
Προσοχή στον εαυτό σου
Τώρα μπορεί να αισθάνεσαι άτρωτος. Ωστόσο, δε χρειάζεται να χάσεις κάποιον που αγαπάς για να καταλάβεις ότι πρέπει να προσέξεις τον εαυτό σου. Κυρίως για εσένα αλλά και γι’ αυτούς που αγαπάς. Φρόντισε λοιπόν να αλλάξεις τις συνήθειες που σου κάνουν κακό, ή τέλος πάντων, αφού είσαι άνθρωπος, περιόρισε τες. Γυμνάσου, φάε καλύτερα, μείωσε τσιγάρο και αλκοόλ. Είναι σημαντικό να είσαι καλά για τους γύρω σου.
Απεριόριστη αγάπη
Δεν έχουν σημασία τα χρήματα, ο χρόνος, οι ανάγκες, το αν το παιδί σου είναι όμορφο ή άσχημο. Η μόνη σταθερά σου σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει είναι ότι οφείλεις να δώσεις στο παιδί σου όσο περισσότερη αγάπη μπορείς. Χωρίς μαλώματα ή αυστηρότητα αλλά με επαφή και με λόγια. Με την αγκαλιά σου.