Πώς θα ψήνεις πάντα τέλεια την μπριζόλα σου
Το ψήσιμο της μπριζόλας είναι σοβαρή υπόθεση. Αυτά είναι τα tips που χρειάζεσαι για να την απολαύσεις στο 100%.
Κάρβουνο ή γκριλ, ελάχιστη προετοιμασία και κρέας στη φωτιά. Τι μπορεί να πάει λάθος; Κι όμως, τα πια απλά πράγματα στη ζωή είναι εκείνα που χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Το «καλό» απέχει μερικά εκατοστά ή δευτερόλεπτα από το «κακό» . Ό,τι, δηλαδή, ισχύει με το ψήσιμο της μπριζόλας.
Αν πιστεύεις λοιπόν ότι με το να πετάξεις απλά ένα κρέας πάνω στη σχάρα, θα μπορέσεις να έχεις τη γευστική εμπειρία που είχες στο μυαλό σου, τότε κάνεις μεγάλο λάθος.
Το ψήσιμο της μπριζόλας είναι τέχνη, και ως τέτοια απαιτεί μερικά απλά tips για να την απογειώσεις.
Διάλεξε τον χασάπη σου
Οι παλιοί masters έχουν μία απλή συμβουλή για το κρέας και το ψάρι: κέρδισε την εμπιστοσύνη εκείνου που στο πουλάει. Καλό είναι λοιπόν να έχεις προσωπική σχέση με τον χασάπη σου, να τον γνωρίζεις και να σε γνωρίζει, για να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Έτσι, τα καλύτερα κομμάτια θα φτάνουν πάντα στο τραπέζι σου. Όχι, οι υπεραγορές και τα super market δε θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή (πλην εξαιρέσεων).
Rib-Eye, T-Bone, Tomahawk
Στην Ελλάδα, τις παλιότερες δεκαετίες είχαμε συνηθίσει να επιλέγουμε σταβλίσιες μπριζόλες. Μάλιστα, πολλοί κρεοπώλες θεωρούσαν ότι το «σίτεμα» είναι υπερεκτιμημένο – κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Αν λοιπόν θες βόειο κρέας, καλό θα ήταν να επιλέξεις εκείνα τα κομμάτια που προτιμούν στον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο: rib-Eye, t-Bone και tomahawk. Ναι, είναι πιο ακριβά αλλά αξίζουν τα χρήματά τους.
Το πρόβλημα με το μαρινάρισμα
Τα πράγματα είναι απλά: αν έχεις επιλέξει ένα ποιοτικό κομμάτι, το μοναδικό πράγμα που χρειάζεσαι είναι χοντρό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι (αφού πρώτα έχεις στεγνώσει πολύ καλά τις μπριζόλες με απορροφητικό χαρτί). Εντάξει, ίσως και να τρίψεις λίγο σκόρδο πάνω τους μόλις ψηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να πειραματιστείς με πολλά και διαφορετικά rubs – αλλά, ειλικρινά, γιατί να πάρεις μέτρια ποιότητα μπριζόλας;
Θερμοκρασία, το κρυφό μυστικό
Καταρχάς, ποτέ μη ρίχνεις την μπριζόλα σου κατευθείαν στη φωτιά από το ψυγείο. Άφησε την περίπου 45′, τόσο χρειάζεται για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο έρχεται όταν πρέπει να καταλάβεις τι γίνεται στο εσωτερικό της. Αν, λοιπόν, δεν είσαι master του είδους για να το καταλάβεις με το μάτι, αγόρασε ένα ειδικό ψηφιακό θερμόμετρο. Θα σου λύσει τα χέρια για να πετύχεις τα πέντε διαφορετικά είδη ψησίματος: Rare (45-50 βαθμοί Κελσίου), Medium-Rare (55-60 βαθμοί Κελσίου), Medium (60-65 βαθμοί Κελσίου), Medium-Well (65-70 βαθμοί Κελσίου), Well Done (70 βαθμοί Κελσίου και πάνω).
Κάντο όπως τα εστιατόρια
Θα χρειαστείς δύο απλά εργαλεία: ένα μαντεμένιο τηγάνι και έναν φούρνο. Έτσι, αντί να προσπαθήσεις να την ψήσεις τέλεια μόνο στο τηγάνι (δύσκολο), μπορείς να την ψήσεις εξωτερικά για 2 έως 5 λεπτά, ανάλογα με το πώς την προτιμάς, και στη συνέχεια να ολοκληρώσεις τη διαδικασία στον φούρνο (πιο εύκολο). Κάτι περισσότερο θα ξέρουν στα εστιατόρια για να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, έτσι δεν είναι;
Η ξεκούραση μετά τη μάχη
Αν αντιμετωπίζεις το ψήσιμο της μπριζόλας ως μία μάχη που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, τότε θα πρέπει να δώσεις έξτρα προσοχή στο τελευταίο βήμα. Μην την πειράζεις και προς θεού μην την κόψεις αν δεν περάσουν πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που την απέσυρες από τη φωτιά. Ο λόγος; Η μπριζόλα συνεχίζεται να ψήνεσαι. Αν την κόψεις πριν την ώρα της, τότε πολύ απλά την καταστρέφεις: χάνονται σχεδόν όλοι οι γευστικοί χυμοί του κρέατος.