Τι να κάνεις για να μην πάθεις burnout στη δουλειά
Κι όμως, κάποιες φορές η πολλή δουλειά μπορεί να γίνει εμπόδιο για την καριέρα σου.
Γιατροί να κοιτούν με κενό βλέμμα τους ασθενείς τους, δικηγόροι να μην μπορούν να βγάλουν ούτε μία λέξη στην αίθουσα δικαστηρίου, αρχισυντάκτες που διαχειρίζονταν 40 άρθρα τη μέρα, ώρα θέλουν να βάλουν τα κλάματα μπροστά σε δύο τίτλους. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο νέο ιό τον οποίο μόλις ανακάλυψε η επιστήμη. Αντίθετα, είναι κάτι που προκαλείται από το ίδιο μας το σώμα. Ένα καμπανάκι κινδύνου που φωνάζει: «δεν πάει άλλο».
Μάλιστα, οι καραντίνες και ο Covid φαίνεται να επέδρασαν αρνητικά όσον αφορά το σύνδρομο burnout. Οι έρευνες που κυκλοφόρησαν λίγο καιρό μετά τη λήξη των lockdowns, έφεραν δραματικά στοιχεία στο φως: σχεδόν το 50% των εργαζομένων παρουσίαζαν τέτοια συμπτώματα.
Τι είναι όμως το burnout; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger, στον οποίο αποδίδεται ο όρος από το 1974, πρόκειται για την «αδυναμία για επίδοση» σε συνδυασμό με «εξουθένωση λόγω υπερβολικών απαιτήσεων». (Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι σε κάποιες κουλτούρες ήταν από παλιό γνωστό, αφού οι Ιάπωνες έχουν ειδική λέξη (karoshi) για τον θάνατο από υπερβολική εργασία).
Συμβαίνει παντού σε όλον τον κόσμο, σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κάθε γραφείο. Αν, λοιπόν, νιώθεις πως βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την (εργασιακή) κατάρρευση, καλό θα ήταν να κάνεις κάτι για αυτό. Ακολουθούν μερικά απλά βήματα για να αποφύγεις το burnout.
Η οργάνωση είναι το ήμισυ του παντός
Πολλές φορές το burnout δεν είναι αποτέλεσμα υπερβολικής εργασίας αλλά υπερβολικά κακής οργάνωσης. Σκέψου, με άλλα λόγια το εξής: ξεκινάς τη δουλειά σου κάθε μέρα και στον βωμό του multitasking κάνεις πέντε δουλειές μαζί.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να μην κάνεις σωστά ούτε μία από αυτές και να γεμίζεις με τρομερό άγχος τον εαυτό σου. Φτιάξε, λοιπόν, ένα προσωπικό χρονοδιάγραμμα και προσπάθησε να το τηρήσεις ευλαβικά. Επίσης, φρόντισε να σημειώνεις καθημερινά τις δουλειές που έχεις να κάνεις με βάση το πόσο επείγουσες είναι (ή δεν είναι).
Extra Tip: Κάθε φορά που κάποιος σου ζητά κάτι καινούργιο, μπορείς ευγενικά να ζητάς λίγο χρόνο για να τελειώσεις αυτό που έκανες πριν. Έτσι, θα καταλάβεις αν πάσχεις από burnout ή από κακή οργάνωση χρόνου και προτεραιοτήτων.
Ο εγωισμός ως πρόβλημα
Καταρχάς, για να λυθεί ένα πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να το παραδεχτείς. Τι νόημα έχει λοιπόν να πηγαίνεις γύρω-γύρω από μία εργασιακή δυσλειτουργία παριστάνοντας ότι δε βλέπεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο;
Άσε τον εγωισμό σου για λίγο στην άκρη – εδώ κινδυνεύεις να «καείς», οπότε είναι φανερό πως κάτι πρέπει να γίνει. Αποδέξου την κατάσταση και κάνε τα εξής: πρώτον, μείωσε τον φόρτο εργασίας που πέφτει στους ώμους σου. Είτε δώσε δουλειά αλλού, είτε συζήτα με τον προϊστάμενό σου για το πως έχει η κατάσταση. Λογικά θα βρεθεί λύση. (Ή μπορεί και όχι).
Η τελική λύση
Υπάρχει περίπτωση να φλερτάρεις με το burnout χωρίς να φταις εσύ. Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση. Η πρώτη είναι εκείνη κατά την οποία εσύ έχεις πιέσει τον εαυτό σου σε σημείο που δεν αντέχεις άλλο.
Ή θα αλλάξεις τρόπο δουλειάς και σκέψης ή αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν ειδικό – για τέτοιες στιγμές, άλλωστε, είναι οι ψυχολόγοι. Όπως καταλαβαίνεις, η πολλή δουλειά μπορεί καμία φορά να είναι εμπόδιο για την ίδια σου την καριέρα.
Ας δούμε όμως και τη δεύτερη περίπτωση: ζήτησες κάποια πράγματα από τη δουλειά σου για να μην πάθεις burnout. Έκαναν, όμως, ότι δεν άκουσαν. Είναι φανερό ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μία σημαντική απόφαση: λογικά, πρέπει να αλλάξεις δουλειά.
Απλά, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς. Φρόντισε να έχεις μαζέψει κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης για να μπορέσεις να διαπραγματευτείς καλύτερα με τον παλιό ή και με τον νέο σου εργοδότη. Μιλάμε για την καριέρα σου και τη ζωή σου – δύο πολύ σημαντικά πράγματα, δηλαδή, που καταστρέφει το burnout.