5 μαύρες σκέψεις για την επανέναρξη του ‘Καφέ της Χαράς’
- 28 ΔΕΚ 2019
Η ελληνική τηλεόραση μοιάζει παντελώς παγιδευμένη τα δύο τελευταία χρόνια. Από τότε δηλαδή που επέστρεψε ουσιαστικά μετά από μια πολυετή στασιμότητα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η επιστροφή της όμως, όπως έχουμε πει και αλλού, δεν σήμανε και πάρα πολλά πράγματα. Μιλώντας με όρους περιεχομένου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, περιμένουμε την επανέναρξη του ‘Καφέ της Χαράς’.
Είπαμε και αλλού ότι η επιλογή της επανέναρξης της σειράς μας δημιουργεί μια αμηχανία και σίγουρα μια απορία. Αλλά εδώ που τα λέμε είναι έτσι φτιαγμένος ο κόσμος μας που τελικά δεν είναι να απορείς για τίποτα θα έλεγε κανείς και μπορεί να βραβευόταν αλλά σίγουρα αυτό το βραβείο δεν θα ήταν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου
Σε ποια φάση της πλοκής θα είμαστε
Από αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα οι δύο πρωταγωνιστές θα είναι εκεί. Η Χαρά επιστρέφει στο χωριό που εγκατέλειψε και ο Περίανδρος Πώποτας πληγωμένος από την εγκατάλειψη είναι πια αποσυρμένος από τα κοινά. Ο Φατσέας θα είναι εκεί, οι Πουλόπουλοι θα είναι εκεί. Η Σταυρούλα -σε ένα twist που δεν το λες και ιδιοφυές- έγινε δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου, αφού ξαναχώρισε τον Φατσέα, σε μια κλασική συνταγή της ανεξαρτητοποίησης και χειραφέτησης ενός γυναικείου χαρακτήρα τύπου Ματίνας Μανταρινάκη.
Εκεί θα είναι και η Βάλια και ο Μανωλάκης καταστρέφοντας με την παρουσία τους το πιο γνωστό κλικμπέιτ με το οποίο ζούσαν σάιτ και σάιτ στο ελληνικό ίντερνετ. Ναι, θα βλέπουμε καθημερινά πώς είναι ο Μανωλάκης από το ‘Καφέ της Χαράς’. Φυλάξτε τα κλικ σας.
Το βαρύ χαρτί του καναλιού
Η ίδια επιλογή του καναλιού να προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της νέας εποχής της σειράς Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην πιο prime-time όλων των prime time, είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι το κανάλι στηρίζει πολλές ελπίδες του στον Χάρη Ρώμα. Και ομολογουμένως αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι σειρές του για πολλά συναπτά χρόνια δίνουν καλά νούμερα τηλεθέασης με τον πιο ξεκούραστο τρόπο που μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Η επανέναρξη, λοιπόν, θα γίνει στις ζώνες ώρας που το κανάλι κατέγραψε κάποτε μέχρι και 80% στον τελικό του πρώτου Big Brother, τότε που μια ολόκληρη χώρα άλλαξε χρόνο περιμένοντας αν ο Τσάκας ή ο Πρόδρομος θα έπαιρναν τη νίκη. Το θέμα είναι ότι καμιά φορά μια καλή θέση σε prime-time δεν φέρνει την άνοιξη.
Θα έχουμε, λοιπόν, ένα νέο ‘Λόγω τιμής’;
Πολύ μεγάλο boost στην προώθησή του είχε πάρει και η επανέναρξη του ‘Λόγω Τιμής’, στα ίδια μέρη του οποίου οι πρωταγωνιστές ξαναβρέθηκαν αλλά δεν μάλλον οι τηλεθεατές δεν ένιωσαν και πολύ νοσταλγικά, οπότε προτίμησαν να κάτσουν σπίτι. Αντάλλαξαν ευχές, είπαν “να πάμε για καμιά μπίρα” στο πρώτο επεισόδιο και εξαφανίστηκαν. Ίσως στα 30 χρόνια μετά κάτι να γίνει.
Το αν θα ακολουθήσει την τηλεθέαση του ‘Λόγω Τιμής’ δηλαδή μια υψηλότατη τηλεθέαση στην επανέναρξη και μετά βύθισμα σε μονοψήφια ποσοστά δεν το ξέρω ακριβώς.
H αλήθεια είναι πάντως ότι το ‘Καφέ της Χαράς’ έχει έναν σύμμαχο, για να τα πάει καλά. Το ίδιο του το χιούμορ. Και δεν εννοώ την οξυδέρκειά του.
Η αλήθεια είναι όμως ότι, αν υπήρχε μια σειρά από τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος η οποία θα μπορούσε να ξαναρχίσει, τότε αυτή θα ήταν το ‘Καφέ της Χαράς’. Η αλήθεια είναι ότι αυτή που συνηθίζαμε να λέμε στο Λύκειο ‘κωμωδία ηθών’ έχει πολύ, πραγματικά πολύ βαθιές ρίζες στον χρόνο. Με αυτές τις αρχές κινείται και το ‘Καφέ της Χαράς’.
Στη συντριπτική πλειονότητα των αστείων του υπάρχουν χάρτινοι χαρακτήρες που επιβεβαιώνουν το exposition.Ο τσιγκούνης μανάβης θα κάνει μια τσιγκουνιά που θα επιβεβαιώνει πόσο τσιγκούνης είναι. Ο φούρναρης θα βρίσκει λόγο να τραγουδάει. Ο Πώποτας θα είναι συντηρητικός. Η γυναίκα του παπά κουτσομπόλα. Και όλο αυτό θα επιβεβαιώνεται μέσα σε μια συσσίφεια κανονικότητα: εκεί που νόμιζες ότι το αστείο εξαντλήθηκε θα το βρίσκεις και πάλι μπροστά σου να σε χτυπάει σαν το χταπόδι που παίρνει εκδίκηση από τον ψαρά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι σε μια τηλεόραση που είναι φτιαγμένη για να σε κάνει να νιώθεις άνετα, μια τηλεόραση συνδεδεμένη απόλυτα με τη διαδικασία αποφόρτισης του τηλεθεατής της, μια συνεχής επιβεβαίωση μιας συνθήκης καταντάει ανακουφιστική. Γιατί αν τα γραμματικά λάθη του Φατσέα μπορεί να σε κουράζουν, ταυτόχρονα σε βάζουν μέσα σε μια ζώνη ασφαλείας, σε μια ρουτίνα. Είναι πάντα εκεί, όπως είναι και ο Χάρης Ρώμας στην τηλεόρασή σου και δεν χρειάζεται να επεξεργαστείς καμία επιπλέον πληροφορία.
Ξανακολλάει το γυαλί το ραγισμένο;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε κληθεί να απαντήσουμε στη ζωή μας. Συνήθως μάλιστα πολλές φορές. Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς ή δυστυχώς (ευτυχώς μάλλον) η απάντηση είναι αρνητική. Κάποια πράγματα δεν μπορούν να αναγεννηθούν, όταν έχουν φτάσει σε ένα σημείο. Ό,τι και αν προσπαθείς να κάνεις.
Η αλήθεια είναι ότι η σειρά κατάφερε να κρατήσει πολύ μεγάλο μέρος του cast του. Οι απουσίες δηλαδή σε σχέση με το τελευταίο επεισόδιο θα είναι ελάχιστες και εύκολα διαχειρίσιμες. Αλήθεια όμως είναι ότι -σε αντίθεση με το ‘Κωνσταντίνου & Ελένης’ εδώ δεν έχουμε κάτι που τελείωσε όσο ήταν στην ακμή του.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εκεί έξω δεν θυμούνται καν πώς τελείωσε η σειρά από τότε κυρίως που με τον γάμο έσπασε η δομική της συνθήκη με τη σύγκριση ενός υπερσυντηρητικού τύπου και μιας προοδευτικής και ανεξάρτητης γυναίκας. Η σειρά, λοιπόν, θα πατήσει πάνω σε ένα τέλος που κανείς δεν θυμάται.
Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν πάρα πολλοί ‘παύλοι κύκλοι’ από τον Φατσέα και πάρα πολλά χαλασμένα σαλάμια από τον μανάβη αλλά ειλικρινά εδώ είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που η ποσότητα δεν μετράει. Πραγματικά. Φτάνει.
Αναταραχή μήτηρ πάντων
Eίναι προφανές ότι σε αυτές τις ράγες στερεοτυπικών χαρακτήρων θα κινηθεί η σειρά. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Με κανέναν γνωστό στον ανθρώπινο πολιτισμό τρόπο τουλάχιστον. Και παράδοξο να το λες αλλά αν όντως επιτευχθεί κάτι αξιοπρεπές (γιατί εδώ που τα λέμε ποτέ δεν ξέρεις) θα είναι προφανώς θετικό. Αν αποτύχει, θα είναι όμως επίσης κάτι θετικό. Πώς;
Οι συνθήκες είναι ιδανικές. Στο πρώτο επεισόδιο θεωρώ δεδομένο ότι θα επιτευχθεί τηλεθέαση. Αν η κατεξοχήν κωμωδία χαρακτήρων (με τον πιο αρχετυπικό τρόπο) της ελληνικής τηλεόρασης δεν τα καταφέρει, τότε θα είναι φανερό σε όλους πια ότι το είδος τουλάχιστον πρέπει να πάει για να ξεκουραστεί. Να περάσει χρόνο με τα εγγόνια του και να βράσει χαμομήλι χαζεύοντας το όμορφο ηλιοβασίλεμα. Και όσο εκείνο λείπει έχοντας αποδεχτεί πια ότι οι εποχές της δόξας του παρήλθαν, ίσως (λέμε ίσως) ένα νέο πιο μοντέρνο είδος κωμωδίας εμφανιστεί στις οθόνες μας κερδίζοντας νεότερα κοινά και κάνοντας την τηλεόραση λίγο πιο πρωτότυπη.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φορές που, όταν όλα έχουν βαλτώσει, χρειάζεται κάποιος να ανακινήσει τα πράγματα ταράζοντάς τα και οδηγώντας τα σε μια νέα εποχή. Συχνά αυτή η αναταραχή για κάποιον παράξενο λόγο έρχεται από το παρελθόν.
Καλώς μας ξανάρθες, λοιπόν, Καφέ της Χαράς. Δεν μας έλειψες, αλλά ίσως και να σε είχαμε ανάγκη.
***
Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!
Πώς διαμορφώθηκε το Force Awakens και τι φρέσκο έφερε στο τραπέζι; Ποιος είναι ο ρόλος του Last Jedi και ποιο ήταν το όραμά του για τα Star Wars; Τι επηρέασε το Rise of Skywalker και τι έκανε καλά; Και τελικά, σκότωσαν οι φαν αυτό που αγαπούσαν περισσότερο;