Γαϊδούρι, το πιο ταλαιπωρημένο ζώο στην Ελλάδα
- 29 ΑΥΓ 2022
Ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο στάβλο του αντιδημάρχου από φιλοζωικές οργανώσεις, βρέθηκαν κι άλλα ζώα ταλαιπωρημένα και αποστεωμένα από τις κακουχίες. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά, το γαϊδούρι έγινε δέκτης της ανθρώπινης αναλγησίας κι απανθρωπιάς.
Ένα ζώο, το οποίο ο άνθρωπος, εξαιτίας της «γαϊδουρινής» του υπομονής, αποφάσισε πως θα το εκμεταλλεύεται μέχρι τελικής πτώσεως. Κι όταν δεν του κάνει, να το σέρνει μέχρι θανάτου στους δρόμους αυτής της χώρας. Έτσι για παραδειγματισμό.
Γαϊδούρι, ένα ζώο που ταλαιπωρείται εδώ και αιώνες από τον άνθρωπο
Το περιστατικό κακοποίησης από τον αντιδήμαρχο Ζίτσας δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο. Εδώ και δεκαετίες, ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για να το φορτώνει με χιλιάδες κιλά βάρους, χωρίς να νοιάζεται για το αν και πόσο ταλαιπωρείται. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως στη χώρα το 1950 υπήρχαν συνολικά 508.000 γαϊδούρια σε όλη τη χώρα.
Τα συγκεκριμένα ζώα υπήρξαν, ουσιαστικά, το μέσο μεταφοράς τόσο για τα φορτία τους ακόμη και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται αισθητά. Συγκεκριμένα, το 1995 υπήρχαν στη χώρα 95.000, ενώ το 2008, ανήλθαν στα 16.000.
Αρκετά εξ αυτών βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Και δυστυχώς, η δικιά τους ταλαιπωρία αποτελεί τουριστική ατραξιόν της χώρας. Ένα κακοποιημένο ζώο είναι η εικόνα που βλέπουν οι τουρίστες που το που πιάνουν στο λιμάνι. Κι αυτό ίσως είναι το χειρότερο από όλα.
Ένα κακοποιημένο ζώο – τουριστικό ατραξιόν της χώρας
Σε αρκετά νησιά στα οποία η πρόσβαση αυτοκινήτων είναι πολύ δύσκολοι, το γαϊδούρι αποτελεί μέχρι σήμερα το κύριο μέσο μεταφοράς. Και το χειρότερο είναι πως πέρα από αντικείμενα πρώτης ανάγκης – για τα οποία θα μπορούσε να βρεθεί μια άλλη λύση μεταφοράς, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια – τα συγκεκριμένα ζώα υπομένουν να κουβαλάνε μέσα στα ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια εκατοντάδες τουρίστες που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ζήσουν το “Live your myth in Greece”.
Όλοι μας έχουμε πέσει μπροστά σε τέτοιες σκηνές. Και τα βογκητά τους από την ταλαιπωρία, είναι σαν μια μαχαιριά στην καρδιά. Και όταν κάποιοι φιλόζωοι προσπαθήσουν να διαμαρτυρηθούν για το αποτρόπαιο αυτό «έθιμο», όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια στη Σαντορίνη, μπορεί να δεχτούν και απειλές πως «θα τους ρίξουν στον γκρεμό».
Το περιστατικό με τον αντιδήμαρχο Ζίτσας, ο οποίος οδηγήθηκε στον ανακριτή, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Όσο, όμως, βλέπουμε τα ίδια ζώα να ταλαιπωρούνται εκεί όπου χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισμού, είναι απλά σαν να κλείνουμε τα μάτια μας.