Γιατί η ελληνική τηλεόραση είναι ανίκανη να κάνει late night show
- 15 ΜΑΡ 2018
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση δεν είναι καθόλου αστεία. Τελευταία φορά, που υπήρξε αστεία, ήταν το 2016 με το ‘Cineλθετε‘ του Διονύση Ατζαράκη και του Θωμά Ζάμπρα. Φυσικά από τότε έχουμε γελάσει ξανά με το ‘Survivor’, το ‘My Style Rocks’, το ‘MasterChef’ και το ‘Power of Love’, όχι επειδή το επιδιώκουν τα ίδια, αλλά λόγω των memes, των σελίδων, των άρθρων (και γιατί σε αυτό το σημείο να μην παινέψουμε το σπίτι μας😉 και του ίντερνετ γενικότερα, που παίρνει αυτή την πρωτόγονη ύλη και τη μετατρέπει σε σύγχρονα έργα τέχνης.
Ένας εύκολος τρόπος, λοιπόν, να κάνεις κάτι αστείο χωρίς πολύ κόστος, είναι ένα αστείο βραδινό τοκ σόου.
Τα late night shows έγιναν πρόσφατα ευρέως γνωστά στην Ελλάδα, μέσα από το Youtube, με αποσπάσματα από εκπομπές του Kimmel, του Fallon, του Conan κλπ. Στην Αμερική υπάρχουν από τα ’40s (ναι, από τότε), άρχισαν να γίνονται όμως αρκετά δημοφιλή στα ’60s (ναι, από τότε) με το ‘Tonight Show’ του Johnny Carson.
Όσο για μας, βραδινές εκπομπές με συνεντεύξεις τύπου ‘Prive’, ‘Gala’, ‘Αργά’ υπήρχαν από πάντα στην ιδιωτική τηλεόραση. Το έχουμε βαρεθεί αυτό το είδος συνέντευξης; Το έχουμε. Πόσες φορές θα ρωτηθεί η Τάμτα για τα δύσκολα εφηβικά της χρόνια και η Σολωμού για την άρνησή της να ντυθεί νύφη; Εγώ πια ξέρω να απαντήσω καλύτερα και από τις ίδιες.
Σωστά λοιπόν κάποιοι σκέφτηκαν -αφού δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι άλλο πιο οριτζινάλ- ότι η τηλεόραση χρειάζεται τον τύπο της αστείας συνέντευξης των αμερικάνικων βραδινών σόου.
Ο πρώτος, που τα έφερε με περίπου αυτή τη μορφή στην Ελλάδα, ήταν ο Πέτρος Κωστόπουλος με το ‘Βράδυ’ του, που παίχτηκε από το 2010 έως το 2012 στον ANT1. Μετά από την απόπειρά του για πρωινάδικο στο Mega, επέστρεψε πάλι το 2016 με το ‘Βράδυ’ και το αμερικάνικο μοτίβο ακόμη πιο κλεμμένο στον Alpha. Ενώ την ίδια χρονιά ο ANT1 ανακοίνωσε το ‘2night show’ με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Το χαζό τρίβια της υπόθεσης είναι ότι τότε ο Κωστό κατηγόρησε τον Γρηγόρη για κλεψιά.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η ελληνική τηλεόραση είναι ανίκανη να βρει ένα ορίτζιναλ κόνσεπτ βραδινής αστείας εκπομπής, ειδικά σε αυτή την εποχή.
Γιατί είναι ανίκανη να βρει έστω παρουσιαστές που να ταιριάζουν με το κόνσεπτ; Και ποιο είναι το κόνσεπτ για το οποίο μιλώ τόση ώρα;
Το κόνσεπτ είναι το να είναι α σ τ ε ί ο.
Ας πονέσουμε λίγο θυμούμενοι δύο φορές που ο Λιάγκας και ο Κωστόπουλος προσπάθησαν να είναι αστείοι.
Ο Αρναούτογλου ευτυχώς είχε καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει αστείο εισαγωγικό μονόλογο και περιορίστηκε σε ατυχή αστεία κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Με το πέρας των εκπομπών ευτυχώς έκοψε και αυτά, και απλά έκανε -πολύ πιο τίμια από όλους, το παραδεχόμαστε- τις καθιερωμένες συνεντεύξεις, που έχουμε μάθει απ’έξω τόσα χρόνια. Πολύ τίμια κάνουν αυτό το είδος συνεντεύξεων και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με τον Θανάση Αναγνωστόπουλο στο YouTube, το παραδεχόμαστε και αυτό.
Η νέα εκπομπή του Αντώνη Κανάκη σε προκαλούσε να την κοροϊδέψεις μόνο και μόνο από τον αρχικό άτιτλό της τίτλο -πλέον λέγεται ‘Βινύλιο’- και με αυτή τη διάθεση ξεκίνησα να τη βλέπω. Βαρέθηκα να τη δω ολόκληρη, αλλά είναι επίσης μια καλή πρόταση, αν η τηλεόραση έχει βάλει ως στόχο να μην ξεπεράσει ποτέ τον εαυτό της. Οι παρουσιαστές κάνουν αυτό που ξέρουν και δεν προσπαθούν να είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, οπότε έστω από όσο είδα, το αποτέλεσμα δεν είναι νύχι στον μαυροπίνακα.
Ίσως αξίζει -not- εδώ να αναφερθούμε και στο ‘Sunday Live’. Αυτή η εκπομπή ακολούθησε το μοτίβο ‘Ciao Ant1’, ‘Μπράβο’, ‘Πολύ την Κυριακή’ με λίγο τοκ σόου εντός και προσπάθησε πολύ να είναι και αστεία, αλλά όπως θα φανταζόταν οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που του έλεγες “θες να κάνουμε ένα Ciao Ant1 με τη Μακρυπούλια και τον Μουτσινά κάθε Κυριακή;” η εκπομπή κράτησε μόνο ένα μήνα, και ήταν και Φεβρουάριος.
Τι λοιπόν πρέπει να κάνει η ελληνική τηλεόραση αν θέλει να κάνει ένα αστείο πρόγραμμα;
Να έχει αστείους παρουσιαστές.
Αντί λοιπόν να ψάχνεται άλλο για το πώς θα αποκαταστήσει τα κουρασμένα παλικάρια της, προσπαθώντας να τους κάνει να βγάλουν κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχουν μέσα τους (για το funny bone μιλώ), ας δώσει εκπομπές στον Ατζαράκη, τον Ζάμπρα, τον Μαθιουδάκη, μπας και ξαναδεί κανένας άνθρωπος ελληνική τηλεόραση πριν τα σαρώσει όλα κανένα Netflix.
Κανάλια, για περισσότερες πληροφορίες, pm.
ΔΙΑΒΑΣΕ AKOMA
Ένας inside οδηγός για να Cinέλθετε (απ’ τους κυρίους Ζάμπρα και Ατζαράκη)
Γελάμε. Πραγματικά. Με το Cineλθετε!
Τα 10 καλύτερα stand-up στο ελληνικό Netflix
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης το κάνει όλο λάθος
|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.