Γιατί κάποιοι μπήκαν να κάνουν μπάνιο στο πετρέλαιο
Οι Έλληνες αδυνατούν να αντισταθούν στη διαχρονική γοητεία του απαγορευμένου από τον καιρό του Αδάμ και της Εύας.
- 27 ΣΕΠ 2017
Το παλιό παλτό του Χρήστου Δάντη δεν θα ήταν ποτέ παλιό αν αυτός ο τρελαμένος ο Αδάμ δεν είχε παρασυρθεί από την αχόρταγη Εύα και δεν είχε φάει εκείνον τον απαγορευμένο καρπό, ένα μήλο που τελικά ήταν άγουρο και ξινό.
Κανένα παλτό λοιπόν δεν θα ήταν παλιό, κανένα αυτοκίνητο, κανένα σπίτι, κανένα κινητό, κανένα λάπτοπ, αν πειθαρχούσαν στο τόσο δα μικρούλι μη. Χωρίς το ξινόμηλο, το ζεύγος θα είχε μείνει στον κήπο της Εδέμ και όλα θα ήταν παραδεισένια και για τους υπόλοιπους. Αλλά οι αμαρτίες πληρώνονται ακριβά, κι έτσι, για μια παράκαμψη του ‘μη’, οι άνθρωποι φτύνουν αίμα για να επιβιώσουν, αφού έπεσε βαριά τιμωρία. Αποκλεισμός της έδρας.
Η Εύα ξεκίνησε το…επεισόδιο και είναι τα πάντα καταγεγραμμένα. Απλώς δεν υπάρχει βίντεο!” Πληθύνων πληθύνω τας λύπας σου και τον στεναγμόν σου· Εν λύπαις τέξη τέκνα, και προς τον άνδρα σου η αποστροφή σου, και αυτός σου κυριεύσει“, της είπε καθαρά ο κλειδοκράτορας, που εκτός των άλλων απαγόρευσε τα μπικουτί, το σεσουάρ, το μανικιούρ, το πεντικιούρ, και, για πολλούς αιώνες το κινητό τηλέφωνο και το τάμπλετ!
Αλλά την πάτησε για τα καλά κι ο άλλος, ο Αδάμ, τον οποίο επίσης κατακεραύνωσε: “Ότι ήκουσας της φωνής της γυναικός σου και έφαγες από του ξύλου, ου ενετειλάμην σοι τούτου μόνου μη φάγειν, από αυτού έφαγες, επικατάρατος η γη ην τοις αργοίς σου· Εν λύπαις φάγη αυτήν πάσας τας ημέρας της ζωής σου· Ακάνθας και τριβόλους ανατέλει σοι, και φάγη τον χόρτον του αγρού. Εν ιδρώτι του προσώπου σου φάγη τον άρτον σου, πως του αποστρέψαι σε εις γην, εξ ης ελήφθης, ότι γη ει και εις γην απελεύση·(Γεν Γ’ 14- 20)“
Και για να του δώσει να καταλάβει το μέγεθος της βλακείας του πιο καλά, τον τιμώρησε κι άλλο! Του είπε ότι θα έχει τρομερή γκρίνια από τη γυναίκα του κάθε φορά που θα βλέπει ποδόσφαιρο ή και μπάσκετ, ότι θα τραβάει απ’ αυτήν τα πάνδεινα για να πάει να πιει μια μπίρα με τους φίλους του, ότι θα του πέσουν τα μαλλιά, ότι δεν θα μπορεί κάποτε να αλλάξει αυτοκίνητο στο μέλλον κι ότι αν δεν είναι αρκούντως τρυφερός, η Εύα θα τον τσακίσει. Δεν του είπε ποτέ ότι θα τον απατήσει. Θα τον άφηνε να το διαπιστώσει αργότερα. Έτσι στην πορεία εκείνος έγινε χειρότερος. Επηρεάστηκε πολύ κι από την ταινία ‘Σόδομα και Γόμορρα’ κι απέκτησε εμμονές.
AP Photo/Petros Giannakouris
Το προπατορικό αμάρτημα λοιπόν επηρέασε τους πάντες αλλά περισσότερο τους Έλληνες, που ως επαναστάτες αρνήθηκαν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ να δικαιολογήσουν το ‘μη’ του κλειδοκράτορα.Η άρνηση του ΜΗ, η παράκαμψη του ΜΗ, έγινε τέχνη κι επιστήμη, με σπάνιες μεταπτυχιακές σπουδές. Τίτλος του σημαντικότερου μεταπτυχιακού; ‘Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει‘. Τον ζυγό του ΜΗ!
Κάτι πήγε να πει ο Κίσινγκερ και έπεσαν να τον φάνε. “Ο λαός των Γραικών είναι ατίθασος και δύσκολος. Γι αυτό πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί…” Τι να μας πεις ρε γατάκι Κίσινγκερ; Εσύ θα μας έβαζες σε τάξη; Δεν ήξερες κι εκείνο το τραγουδάκι που έλεγε “Όσο είν’ ο κλέφτης ζωντανός, πασά δεν προσκυνάει. Κι αν πέσει το κεφάλι του, δεν μπαίνει στο ταγάρι. Το παίρνουν οι σταυραετοί να θρέψουν τα παιδιά τους. Να κάνουν πήχη το φτερό και πιθαμή το νύχι“. “-Προσκύνα Διάκο τον Πασά, προσκύνα τον Βεζύρη. – Όσο είναι ο Διάκος ζωντανός, πασά δεν προσκυνάει“.
Λοιπόν, για να μην τα πολυλογούμε: Ο Έλληνας δεν γουστάρει ΜΗ κι ας κινδυνεύει η ίδια του η ζωή. Τελευταίο παράδειγμα -λίγες μέρες πριν- η κυρία στο Παλιό Φάληρο που έπεσε να κολυμπήσει στη γεμάτη από πετρέλαιο θάλασσα-μαζούτ, όχι αστεία-, πολύ απλά γιατί έτσι ήθελε
“Είδα ότι το νερό είχε κάποια μαυρίλα πάνω-πάνω και μπήκα στην αρχή μέχρι τα γόνατα, ε και μετά βούτηξα. Αν και δεν ξέρω από αυτά, είδα ότι δεν ήταν σαν αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση και ότι υπήρχε πετρέλαιο μόνο λίγο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, κι έτσι θεώρησα ότι ήταν καθαρισμένη και επέλεξα να μπω. Όταν βγήκα από το νερό, αυτό που ένιωσα ήταν η κολλημένη πίσσα πάνω μου. Πήγα στο σπίτι και προσπάθησα με λάδι να καθαρίσω την πίσσα, δυσκολεύτηκα πολύ, δεν φοβήθηκα όμως, όχι“.
Δεν ξέρω αν η κυρία Δέσποινα κατάφερε να βγάλει όλη την πίσσα. Μακάρι η γυναίκα. Ξέρω όμως ότι σαν αυτή ήταν δεκάδες άλλοι που μπήκαν στα ‘απαγορευμένα νερά’. Δεν γούσταραν το ΜΗ, αυτό που αρκετοί δήμοι έβαλαν με ανακοινώσεις στις παραλίες τους. Εδώ αγνοούν τα ‘μη’ του γιατρού, θεωρώντας ότι όλα αυτά τα “μην πίνεις, μην καπνίζεις, μην τρως τηγανητά, μην κάνεις καταχρήσεις” είναι ανούσια! Το προσυπογράφουν ακόμα και κάποιοι που έχουν κάνει εγχείριση καρδιάς.
Όπως μου έλεγε ένας φίλος καρδιολόγος, “μπορώ εύκολα να βρω ίσως και τους μισούς από τους ασθενείς μου που τρώνε κρυφά μαρμελάδα ενώ αυτό είναι θάνατος, που καπνίζουν γιατί αδυνατούν να το κόψουν ενώ κινδυνεύει η ζωή τους, που μπορεί και να ξεχνάνε να πάρουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να μπουν στη λογική της συνεχούς θεραπείας, που κάνουν ένα σωρό ατασθαλίες γιατί… θέλουν να πάνε χορτάτοι!”
Η ανυπακοή στο ‘μη’ έχει πάμπολλες διαστάσεις. Όχι στο ‘μη’ του κόκκινου σηματοδότη, στη… χούντα των STOP, σε κάθε μορφή απαγόρευσης. Γιατί ναι, το απαγορευμένο είναι πιο γλυκό και έχει τεράστια γοητεία και τρομερή επιρροή. Ο Αδάμ και η Εύα φταίνε! Πόσοι και πόσοι δεν έχασαν τη ζωή τους επειδή αγνόησαν στοιχειώδεις απαγορεύσεις! Όταν έχει δέκα μποφόρ, δεν μπορείς να πας να ψαρέψεις ούτε να πας βόλτα με το ιστιοπλοϊκό, τόσο απλά! Όταν έχει τρομερή ομίχλη, δεν μπορείς να κάνεις ορειβασία. Όταν μετά από κατακλυσμό πας να περάσεις έναν χείμαρρο, πώς να μιλήσεις τότε για ατυχία; Πώς να επικαλεστείς την κακιά στιγμή; Μα σε είχαν προειδοποιήσει αλλά δεν άκουσες…
Και, όλοι το ξέρουμε, είναι πάρα πολλοί αυτοί που αρνούνται να δεχτούν το μη και το όχι, με κάθε κόστος. Ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν πρέπει να καπνίσουν μέσα στο νοσοκομείο. Όλα να προέρχονται λοιπόν από κείνο το σάπιο μήλο; Ή μήπως όχι τελικά;
Μη μου τους κύκλους των μη τάραττε!
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris