Η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι το πραγματικό Handmaid’s Tale
- 22 ΜΑΙ 2019
Το σώμα μου είναι ένα θέμα συζήτησης, που δεν ξεκίνησε από `μένα” – Morgan Parker, ποιήτρια.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνήτης της Αλαμπάμα Kay Ivey ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την διενέργεια αμβλώσεων, τιμωρώντας μέχρι και με 99 χρόνια φυλάκιση όποιον γιατρό πάει κόντρα στο γράμμα του νόμου. Οι αμβλώσεις θεωρούνται νόμιμες μόνο αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της κυοφορούσας, σε κάθε κάθε άλλη περίπτωση, τα σωφρονιστικά ιδρύματα της πολιτείας θα ανοίγουν νέα κελιά για ‘εγκληματίες’ γιατρούς.
Δηλαδή, κάθε γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα βιασμού ή αιμομιξίας, κάθε γυναίκα που είχε σεξουαλική επαφή με άντρα χωρίς τη θέληση της, θα καθίσταται υποχρεωμένη να φέρει στον κόσμο το παιδί που κυοφορεί
Flashback, στο 1985, παρουσίαση βιβλίου
Η νουβέλα της Margaret Atwood με τίτλο ‘Handmaid`s tale’ κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Στο θεοκρατικό σύμπαν της Atwood, οι γυναίκες γεννιούνται με αποστολή να υπηρετήσουν τον άντρα που θα βρεθεί στο πλευρό τους. Ατομικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες είναι λόγια ‘φαντεζί’ σε τούτο το δυστοπικό σύμπαν. Προφητικό;
Κάπου εδώ, αξίζει να περιγράψουμε αναλυτικά πώς δημιουργήθηκε αυτό το νομοσχέδιο: Αν και το 51% του πληθυσμού της πολιτείας είναι γυναίκες, το νομοθετικό σώμα αποτελείται κατά 85% από άντρες, ενώ και η γερουσία των 35 συνολικά θέσεων, περιέχει 31 Ρεπουμπλικάνους άνδρες και τέσσερις γυναίκες, εκλεγμένες με το κόμμα των Δημοκρατικών. Τόσο η πολιτεία της Alabama όσο και η Γερουσία, ενέκριναν με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο.
Το επόμενο βήμα, πριν από την πλήρη εφαρμογή του νόμου, είναι η αξιολόγηση του από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, γερουσιαστές από το Τέξας και άλλες πολιτείες όπου το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων διαθέτει πλειοψηφικό ρεύμα, δηλώνουν ευθαρσώς “η άμβλωση είναι έγκλημα, που πρέπει να τιμωρείται με θανατική ποινή”. Ότι συμβαίνει σήμερα στην Alabama είναι τμήμα ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, όπου Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστες επιχειρούν να πιέσουν με κάθε τρόπο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αμερικής, προκειμένου να ανατραπεί πλήρως το δικαίωμα της γυναίκας στο να επιλέξει ανάμεσα στην εγκυμοσύνη και την άμβλωση.
Αν το Δικαστήριο ανάψει πράσινο φώς για την εφαρμογή του νόμου της Alabama, τότε όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν μπει στη θέση τους: Ένας νόμος γραμμένος από άντρες, θα ‘εγκρίνει’ ή θα απορρίπτει την επιλογή μιας γυναίκας.
Διάλειμμα για νέο flashback
Fade in της κάμερας σε δικαστική αίθουσα στην Albama, όπου άνδρες συζητούν περί αμβλώσεων:
O Erick Johnston, δικηγόρος και δημιουργός του πολιτικού λόμπι Alabama Pro-Life, σε διαβούλευση για το νομοσχέδιο τον περασμένο Μάρτιο, είχε υποστηρίξει πως “όταν άντρας και γυναίκα κάνουν σεξ, μπορείς μετά να τους πας για εξετάσεις στην κλινική και να διαπιστώσεις αν το σπερματοζωάριο μπήκε στο ωάριο.” Ο John Rogers, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, είχε το δικό ευφάνταστο επιχείρημα υπέρ τωνα αμβλώσεων: “Κάποια παιδιά κανείς δεν τα θέλει. Άρα ή τα σκοτώνεις τώρα, ή αργότερα.”
AP/Alex Brandon
O πρόεδρος της Αμερικής Donald Trump, αν και δήλωσε δημόσια μπορεί να δεχτεί την έννοια της άμβλωσης σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, με νέο του tweet τόνισε πώς το κόμμα του πρέπει να νικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2020, για να περάσει η ‘pro-life’ ιδεολογία σε όλη την Αμερική.
O Pat Robertson, ένας 89χρονος τηλεσχολιαστής που κηρύττει με πάθος κατά του φεμινισμού και των ομοφυλοφίλων και έχει περιγράψει τον τυφώνα Katrina ως ‘μια τιμωρία του Θεού στους Αμερικάνους που κάνουν αμβλώσεις’, χαρακτήρισε το νόμο ως “ακραίο”. Τουλάχιστον ο Αμερικάνος Άδωνις Γεωργιάδης είναι μετριοπαθής, ας του το αναγνωρίσουμε.
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις για μια εξωπραγματική και ταυτόχρονα απόλυτα ρεαλιστική απειλή: Άντρες με μαζική λαϊκή απήχηση συζητούν για ένα θεμελιώδες ζήτημα με βιολογικές, κοινωνικές, φεμινιστικές, πολιτικές διαστάσεις, αγνωόντας εντελώς την ουσία του. Άντρες συζητούν για το αν είναι σωστή η άμβλωση, χωρίς να δέχονται τη γνώμη γυναικών. Στις (σύγχρονες;) κοινωνίες του 2019, ο δυτικός κόσμος προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει αρχές όπως ‘Το Σώμα μου, ή επιλογή μου’. Μήπως όμως, απλά δεν θέλει να κατανοήσει;
Στις 5 Ιουνίου 2019, το ‘Handmaid`s Tale’ ανοίγει τον τρίτο κύκλο μιας πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου της Atwood. Για πρώτη φορά, θα είναι δύσκολο να διακρίνεις την δυστοπία της τηλεοπτικής μυθοπλασίας, από αυτήν της πραγματικής ζωής.
Sweet home Alabama
Where the skies are so blue
Sweet home Alabama
Lord, I’m coming home to you
(Lynyrd Skynyrd, Sweet Home Alabama)
Κεντρική φωτογραφία: AP/Brynn Anderson