Η πιο χολιγουντιανή ιστορία εκδίκησης
- 11 ΙΑΝ 2017
Ο Marvin Heemeyer ήταν σύμφωνα με περιγραφές ένας φιλήσυχος και ευγενικός τύπος. Το οποίο δεν λέει και πολλά μιας και είναι η κλασική μαρτυρία για κάποιον γείτονα σου, που μόλις ανακάλυψαν ότι είχε αλυσοδεμένο κόσμο στο υπόγειο του. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους που «έπιαναν τα χέρια τους» καθώς έκανε επισκευές σε αυτοκίνητα και είχε τον δικό του εξοπλισμό συγκολλήσεων. Όταν λοιπόν το 1992 αγόρασε μια έκταση στο Grandby του Κολοράντο, άνοιξε ένα γκουρμέ εστιατόριο με fusion κουζίνα και 3 αστέρια Μισελέν αποφάσισε να ανοίξει μαγαζί για εξατμίσεις. Πολύ σύντομα τον πλησίασαν από την πολιτεία του Κολοράντο και του ζήτησαν να αγοράσουν τη γη του, γιατί σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα εργοστάσιο τσιμέντου στην περιοχή.
(Βέβαια αποκλείεται στο Κολοράντο να έχουν τόσο κουλ εργοστάσια τσιμέντου)
Ο Heemeyer συμφώνησε να πουλήσει την έκταση για ένα ποσό της τάξης των 250.000 δολαρίων. Ο Heemeyer μην έχοντας ιδέα για το πως δουλεύουν τα παζάρια, ζήτησε τελικά 375.000 δολάρια αφού είχαν ήδη συμφωνήσει και μέχρι να προλάβουν να ρωτήσουν πώς και τι, ανέβασε το ποσό στο 1.000.000, δείχνοντας ότι δεν έχει ιδέα ούτε για το πώς δουλεύουν τα λεφτά.
(Θέλω 100 δις δολάρια!)
Δικαίωμα του να ζητήσει όσα ήθελε, δικαίωμα των αρχών και επιχειρήσεων που εμπλέκονταν να αρνηθούν. Όμως όπως θα είναι εύκολα κατανοητό οι αρχές και οι επιχειρήσεις του τόπου είχαν μεγαλύτερη επιρροή από έναν τύπο που περνούσε εξατμίσεις. Άρχισαν να τον πιέζουν να πουλήσει βάζοντας του εξοντωτικά πρόστιμα, για ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς. Αφού δεν έπιασε, είπανε γιόλο και κυριολεκτικά έχτισαν το εργοστάσιο έτσι και αλλιώς στην περιοχή, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση και δρόμο προς την έκταση του Heemeyer. Δεν ξέρω πολλά από συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά νομίζω ότι σου ρίχνει αισθητά την δουλειά, το να μην μπορούν να φτάσουν αυτοκίνητα στο μαγαζί σου. Ο Heemeyer έκανε διάφορες προσπάθειες να βρει νομικά το δίκιο του, αλλά προς μεγάλη έκπληξη όλων, οι προσπάθειες του έπεσαν στο κενό. Κάπου εκεί κάτι έσπασε μέσα στον Heemeyer. Όπως έγραψε ο ίδιος σε ένα γράμμα που άφησε “Είχα πρόθεση να είμαι λογικός μέχρι που αναγκάστηκα να γίνω παράλογος”. Το οποίο αν το κολλήσεις σαν quote σε μια φωτογραφία του Rock, έχεις αφίσα για καλοκαιρινό blockbuster.
Υπάρχουν πολλά επίπεδα παράλογου. Κάποιος μπορεί να θεωρεί παράλογο να πληρώσει 5 ευρώ για έναν καφέ ή να μην πληρώνεται υπερωρίες. Μετά όμως υπάρχει το παράλογο όπως το εννοούσε ο Heemeyer. Ο ορισμός του Heemeyer για παράλογο είναι να περάσει ενάμιση χρόνο ώστε να μετατρέψει μια μπουλντόζα σε αδιαπέραστο τανκ, ενισχυμένο με στρώσεις ατσαλιού και να κάνει έφοδο σε μια ολόκληρη πόλη, διαλύοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του.
(Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να συνδυάσει τις υποθέσεις από τις αγαπημένες του ταινίες Transformers και Rambo: First Blood)
Μπορώ να ‘καταλάβω’ να πάρεις μια τέτοια απόφαση εν βρασμώ ψυχής. Αλλά δεν πέρασε ούτε μια στιγμή σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο που να είπε “Ρε, μήπως είναι υπερβολικό όλο αυτό;”. Και μια άλλη απορία. Ενάμιση χρόνο που κατασκεύαζε αυτό το τερατούργημα δεν το είδε κανείς; Μήπως το έκρυβε; Όχι! Κοιτάξτε πως είναι:
– Έχεις δει αυτό το πράγμα που φτιάχνει ο Heemeyer;
– Ναι αλλά δε ανησυχώ. Τι θα κάνει; Θα επιτεθεί στην πόλη;
– Αχαχαχαχαχαχα
Ο Heemeyer ξεκίνησε ένα ωραίο πρωινό του Ιούνη του 2004 αποφάσισε ότι δεν έχει τίποτα να χάσει, μπήκε στην μπουλντόζα του, κατεδάφισε το συνεργείο του ενώ άκουγε το ‘Βρέχει φωτιά στην στράτα μου’ και κίνησε για την πόλη. Ο Heemeyer μπορεί να ήταν τρελός, αλλά δεν ήταν άδικος. Στόχευσε μόνο σπίτια μαγαζιά και κτίρια ανθρώπων που τον είχαν βλάψει. Πρώτα πέρασε από το Δημαρχείο, είπε ένα γεια και κατεδάφισε το μισό σαν να ήταν τραπουλόχαρτο με το μηχάνημα ωμής εκδίκησης που έφτιαξε. Συνέχισε για την τοπική εφημερίδα που τον έθαβε για την υπόθεση του εργοστασίου και θεώρησε δίκαιο να την θάψει κυριολεκτικά. Για να μη μακρηγορώ, ο Heemeyer κατέστρεψε συνολικά 13 κτίρια και προκάλεσε ζημιές 7 εκατομμυρίων. Θα μου πείτε “Μα καλά; Τον άφησαν να γυρνάει στην πολή με την μπουλντόζα και να ρίχνει πραγματα; Γιατί δεν τον σταμάτησαν;”
Σε αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να σας πω λίγα παραπάνω για το άρμα μάχης του Heemeyer. Ο Heemeyer πήρε μια κλασικού τύπου μπουλντόζα και απέκλεισε ερμητικά την καμπίνα οδήγησης με 30 πόντους επεξεργασμένο ατσάλι κάνοντας την ουσιαστικά αλεξίσφαιρη. Για να βλέπει που πήγαινε, εγκατέστησε μια εξωτερική κάμερα και μόνιτορ στην καμπίνα. Τέλος εγκατέστησε αυτόματα τουφέκια στο εξωτερικό μέρος τα οποία χειριζόταν από το εσωτερικό της καμπίνας. Η αστυνομία προσπάθησε να πυροβολήσει ή να σταματήσει την μπουλντόζα με μηδενικά αποτελέσματα. Αφού δεν έπιασε με το άγριο, το μόνο που τους έμεινε ήταν να τον ακολουθούν και να προσπαθήσουν να τον πάρουν με το καλό.
Έλα ρε Heemeyer, μην ξηγιέσαι έτσι. Σταμάτα.
Φήμες λένε ότι κάλεσαν μέχρι και τον στρατό.
(“Μια μπουλντόζα τανκ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ;!”
Μετά από δυόμιση ώρες ανημποριάς ολόκληρης της αστυνομικής δύναμης της περιοχής, ο Ηeemeyer τελικά παγιδεύτηκε προσπαθώντας να γκρεμίσει ένα μαγαζί με εργαλεία. Δεν ξέρω τι κόντρα είχε με τα εργαλεία, αλλά μαρτυρίες λένε ότι οι δυό τους δεν τα είχαν καλά γιατί μια πένσα χτύπησε τον πατέρα του με το αμάξι και τον άφησε, όταν ήταν μικρός. Τελικός απολογισμός 13 κτίρια, 7 εκατομμύρια, κάποια αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, πληγωμένος εγωισμός της αστυνομίας και ένας νεκρός. Ο Ηeemeyer παγιδευμένος στο όχημα του μη μπορώντας να ξεφύγει και με την αστυνομία να πλησιάζει στην καμπίνα, αφαίρεσε την ζωή του. Ακόμα και με τον ίδιο νεκρό και το όχημα ακινητοποιημένο, πήρε στην αστυνομία κάμποσες ώρες να μπουν μέσα. Προσπάθησαν να ανατινάξουν την εξωτερική ενίσχυση χωρίς αποτέλεσμα και τελικά την έκοψαν με πυρσό οξυγονοκόλλησης. Είναι κάπως μακάβρια ειρωνικό, αλλά αυτή η κατασκευή ήταν η απόλυτη διαφήμιση για το πόσο καλό ήταν το μαγαζί του. Συνήθως σε αυτές τις ιστορίες λες ότι είναι κρίμα που δεν υπάρχει βίντεο να δεις, αλλά αυτή δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.
Ιδού:
Συνήθως επίσης βγαίνει κάποιο ηθικό δίδαγμα από ιστορίες εκδίκησης κάτι που μπορείς να πεις για τις συνέπειες της πίεσης ή της ματαιότητας της εκδίκησης, αλλά αυτή η ιστορία είναι υπερβολικά περίπλοκη. Θα προσπαθήσω όμως.
Kαι να θυμάσαι εγγονέ μου. Μην προσπαθείς να διώξεις κάποιον απ τη γή του με γραφειοκρατικές πιέσεις, γιατί μπορεί να φτιάξει μια μπουλντόζα τανκ και να επιτεθεί στην πόλη σου.
Ναι δεν νομίζω ότι είναι συχνή αναφορά αυτό.
ΥΓ: Για να μην μετράτε, είπα Heemeyer 18 φορές (μαζί αυτήν μόλις τώρα)