Instagram @fargol_ghadimi
OPINIONS

Η Ahoo Daryaei τα έβαλε με θεούς και ανθρώπους με μόνο όπλο το σώμα της

Μία θαρραλέα φοιτήτρια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υποχρεωτική μαντήλα στο θεοκρατικό Ιράν. Τώρα η τύχη της αγνοείται.

Σε κάποιες καλοκαιρινές μου διακοπές βρέθηκα μαζί με δύο φίλες μου να εξηγώ πάνω από σουβλάκια σε έναν άντρα το πόσο επικίνδυνο είναι απλά το είσαι γυναίκα. Μετά από πολλά «ναι μεν αλλά» και «δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι», είδε και με τα μάτια του το πόσο δίκιο είχαμε, αφού χρειάστηκε να υπερασπιστώ μια παρέα έφηβες που προσπαθούσε να ξεφύγει από έναν κατά πολύ μεγαλύτερο τους άντρα, που τους επαναλάμβανε χαρακτηριστικά «άντε αποφασίστε ποια θα ανέβει στο μηχανάκι και αφήστε τα λόγια».

Την Παρασκευή έκανα πάνω κάτω την ίδια συζήτηση και πάλι, αυτή τη φορά πάνω από πίτσες. Δύο ημέρες μετά, σε όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κι αν έμπαινα έβλεπα τα βίντεο μιας ατρόμητης Ιρανής, που με μόνο όπλο το σώμα της αποφάσισε να αντισταθεί σε ένα καθεστώς αντρών, που με πρόσχημα κάποιον φανταστικό κύριο στον ουρανό, της λέει ότι το σώμα της είναι προκλητικό και οφείλει να το έχει καλυμμένο.

Το όνομά της είναι Ahoo Daryaei και τώρα βρίσκεται μάλλον σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα της χώρας, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία ηθικής της χώρας.

Σύμφωνα με το ιρανικό φοιτητικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης, Amir Kabir η νεαρή φοιτήτρια είχε παρενοχληθεί από μέλη της Basij, μιας ιρανικής εθελοντικής παραστρατιωτικής ομάδας, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Για την ακρίβεια, οι παραστρατιωτικοί της έσκισαν τα ρούχα και τη μαντήλα της και στη συνέχεια η ίδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας έβγαλε όσα ρούχα της είχαν απομείνει.

Λίγο αργότερα η Ahoo Daryaei οδηγήθηκε με τη βία από άντρες με πολιτικά σε ένα αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πρώτα της χτύπησαν το κεφάλι σε κάποια κολώνα και άρχισε να αιμορραγεί.

Όπως ήταν φυσικό, οι εικόνες αυτές, που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με τη Διεθνή Αμνηστία του Ιράν να απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φοιτήτριας, ζητώντας την προστασία της από βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις όσο παραμένει υπό κράτηση, τονίζοντας ότι πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα να επικοινωνήσει με δικηγόρο και με την οικογένειά της.

Η Ahoo Daryaei δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι ούτε η τελευταία Ιρανή που απαιτεί ισότητα απέναντι σε ένα καθεστώς που επιμένει να την αντιμετωπίζει ως πολίτη Β κατηγορίας. Το 2022 η Mahsa Amini δολοφονήθηκε κατά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, καθώς δε φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Η δολοφονία της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες θαρραλέες γυναίκες στους δρόμους, που με κίνδυνο της ζωής τους απαίτησαν δικαιοσύνη για τον θάνατο της Mahsa, αλλά και ίσα δικαιώματα για όλες τους.

Και όσο στη Δύση οι άντρες επιμένουν στα «ναι μεν αλλά» τους όταν ακούνε τη λέξη φεμινισμός και στο Ιράν οι γυναίκες ρίχνονται στην πυρά, γιατί διεκδικούν τα αυτονόητα, λίγο πιο δίπλα, οι Αφγανές δε θα μπορούν πια ούτε να μιλάνε η μια στην άλλη, χάνοντας ίσως το μόνο που τους είχε απομείνει να τους θυμίζει ότι είναι άνθρωποι και όχι σιωπηλές μηχανές αναπαραγωγής.

Μην ξεχνάτε, οι θρησκείες έχουν φτιαχτεί από άντρες για άντρες και μέχρι να υπάρξει ισότητα για όλες μας, δε θα υπάρχει για καμιά μας.

Exit mobile version