Η ιστορία της Γαλάτως Αλεξανδράκη είναι σουρεάλ και προβληματική
- 12 ΙΟΥΝ 2024
Ένα μόλις δευτερόλεπτο αρκεί για να αλλάξει η ζωή μας. Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί όταν ο μηχανισμός που αλλάζει τη μοίρα εργάζεται σκληρά για δώδεκα ολόκληρες ώρες, όσο δηλαδή μένουν ανοιχτές οι κάλπες. Τα πάντα. Από ένα νέο γεωλογικό τεκτονικό ρήγμα μέχρι τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ζωής.
Η νέα, φρέσκια πολιτική ζωή στην προκειμένη περίπτωση ακούει στο όνομα Γαλάτω Αλεξανδράκη. Μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν τη γνωρίζαμε. Και πάλι, βέβαια, ελάχιστες πληροφορίες μπορεί να εντοπίσει κανείς στο διαδίκτυο για την 76χρονη συνταξιούχο κτηνοτρόφο από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου που εξελέγη με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η Γαλάτω Αλεξανδράκη συγκέντρωσε 51.267 ψήφους, ένα τεράστιο νούμερο αν σκεφτούμε πως δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο για να πείσει τους ψηφοφόρους της. Στο κρεοπωλείο που διατηρεί με τον γιο της πήγαινε, ό,τι κάνει καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Ούτε φωτογραφία, ούτε βιογραφικό, ούτε τίποτα δεν είχαν στα χέρια τους οι περισσότεροι για να ξέρουν ποιον σταυρώνουν ώστε να τους εκπροσωπήσει στην Ευρώπη.
Με την εκλογή της, λοιπόν, γεννιούνται διάφορα ερωτήματα όπως με ποια κριτήρια ψηφίζει ο ελληνικός λαός, αν τελικά παίζει ρόλο ποιο όνομα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, ποιος είναι ο ρόλος της αναγνωρισιμότητας στη σύγχρονη πολιτική, αν αξίζει να δώσεις τα χρήματά σου στις πολιτικές καμπάνιες, αν βοηθάει το να έχεις «πρόσωπο» και αν, τέλος, οι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις καθορίζουν και τις ψήφους που θα συγκεντρώσεις.
Η Γαλάτω Αλεξανδράκη μάλλον είναι γνωστή στον Έβρο, ένα κρεοπωλείο άλλωστε είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσεις καλές σχέσεις με τους πελάτες σου και να μιλήσεις για το πόσο θέλεις να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική και μάλιστα όχι σε τοπικό επίπεδο, αλλά ευρωπαϊκό.
Αυτό που προξενεί εντύπωση, όμως, είναι πως δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη και δεν έχουμε ιδέα για το πώς σκοπεύει να μας εκπροσωπήσει. Με λίγα λόγια, κανείς, μάλλον ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος, δε γνωρίζει τις πολιτικές της θέσεις. Κι όμως, 51.267 άνθρωποι την έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η αντίδρασή της εξαφανισμένης για αρκετές ώρες Γαλάτως Αλεξανδράκη μόλις έμαθε πως εξελέγη, μεταφράζει και τη διάθεση που δείχνουν πολλοί συνάνθρωποί μας μόλις κρύβονται πίσω από το παραβάν -η μη διάθεση και η αποχή είναι μια άλλη ιστορία. Μετά τις ευχαριστίες της φάνηκε αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και αναρωτήθηκε «πώς έγινε αυτό;». Τελικά, είναι πολύ απλό. Έτσι έγινε: Ένα μέρος του 51.267 δεν ήξερε τι και γιατί την ψηφίζει. Δεν εξηγείται διαφορετικά.
«Είμαι χαρούμενη. Και μπορώ να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με ψήφισε», δήλωσε μεταξύ άλλων. «Αυτά, δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Είμαι σοκαρισμένη γιατί δεν το περίμενα. Μπήκα για να βοηθήσω, και πώς έγινε αυτό; […] Τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Να είναι όλοι καλά. Αυτά. Να είστε καλά». Αυτά, λοιπόν, τίποτα άλλο και το μόνο που έλειπε ήταν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και μερικές μπερδεμένες σκέψεις που αρνούνται να μπουν σε μια λογική σειρά.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις καθαρές προθέσεις της Γαλάτως Αλεξανδράκη. Μπήκε για να βοηθήσει -χωρίς καν να είναι σίγουρο ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τελικά. Από τη στιγμή όμως που ακόμα και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης δεν τη γνώριζαν (Πάρης Παπαδάκης), σηκώνεις τα χέρια ψηλά.
Ο σουρεαλισμός γεννήθηκε στη Γαλλία και ζει στην Ελλάδα και συνήθως εμφανίζεται μόλις ένας λαός αντιδράει απέναντι σε αυτό που τον καταπιέζει με κλειστά μάτια, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς κάνει και το σημαντικότερο, γιατί το κάνει.