Η Ράνια Τζίμα κάνει απλά τη δουλειά της. Όπως πρέπει.
Η δημοσιογράφος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA υπενθύμισε σε όλους μας το πώς ακριβώς πρέπει να γίνονται οι συνεντεύξεις στους πολιτικούς.
- 7 ΜΑΡ 2023
«Μάλιστα» σε συνδυασμό με μία γκριμάτσα αποδοκιμασίας. Έτσι έκλεισε η Ράνια Τζίμα τη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για το θέμα που (προφανώς) μονοπωλεί όχι απλά τα δελτία ειδήσεων αλλά και τις καθημερινής συζητήσεις όλων μας – στον ηλεκτρικό, στη δουλειά, στο σπίτι. Ο θόρυβος αλλά και η συλλογική ανησυχία που προκάλεσε το δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται ότι δε θα κοπάσει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, ούτε απλά.
Λίγο πιο πριν, μία δικιά της ερώτηση προς τον Μάκη Βορίδη προκάλεσε έκρηξη στο Twitter. «Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείτε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να ζητήσετε την ψήφο των πολιτών;»
Όχι, ο Μάκης Βορίδης δεν απάντησε πολύ συγκεκριμένα, έστριψε λίγο έξυπνα το ερώτημα και -επί της ουσίας- το άφησε να αιωρείται. Μάλιστα, βρήκε και ένα χέρι βοηθείας στην κρίσιμη στιγμή από τον σχολιαστή του δελτίου ειδήσεων του MEGA, Γιάννη Πρετεντέρη.
Όχι, δεν είναι μία τεχνική που χρησιμοποιούν μονάχα τα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να δίνονται τέτοιες «απαντήσεις» από Έλληνες πολιτικούς που ανήκουν σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, όταν ένας δημοσιογράφος τους κάνει μία ερώτηση που δεν τους συμφέρει καθόλου. Είναι κοινή αλήθεια, όλοι το γνωρίζουμε.
Απλά είναι αρκετά σπάνιο να ακούμε τέτοιες ερωτήσεις στην Ελληνική Τηλεόραση και ιδιαίτερα προς τους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης.
Αυτή όμως ήταν μία λεπτομέρεια από τη γενικότερη τηλεοπτική παρουσία της Ράνιας Τζίμα τις τελευταίες ημέρες. Είχε προηγηθεί τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, η δίκαιη αγανάκτησή της απέναντι στον Γιάννη Πρετεντέρη, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του «για όλα φταίει ο σταθμάρχης». Μάλλον, επιδόθηκε σε ασκήσεις ζεν για αντέξει τον (στοχευμένο;) παραλογισμό.
Γιατί όμως προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση, σχεδόν μας ξαφνιάζει η ερώτηση της δημοσιογράφου και κεντρικής παρουσιάστριας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA;
Το Twitter στάθηκε μόνο στο κλείσιμο της τηλεοπτικής συζήτησης. Σε μερικά, δηλαδή, δευτερόλεπτα από τα 14 περίπου τηλεοπτικά λεπτά. Η γενική αφήγηση κάπου χάθηκε μπροστά στην ευκαιρία για αγανάκτηση.
Βλέποντας, όμως, το σύνολο του βίντεο καταλαβαίνει κανείς ότι δεν ήταν απλά μία προβοκατόρικη ερώτηση ιδανικά κομμένη και ραμμένη για να προκαλέσει έναν χαμό στα social media. Ήταν απλά η εύλογη απορία σε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα.
Κάπως έτσι, σχεδόν μαιευτικά, φτάσαμε στο σημείο ο Υπουργός Εσωτερικών να παραδεχτεί ότι ανεξάρτητα με τις αλλαγές κυβερνήσεων, το γεγονός ότι εν λόγω σύμβαση ακόμα πηγαίνει από εδώ και από εκεί, είναι «εξαιρετικό προβληματικό και πρέπει να διατελέσει αντικείμενο συγκεκριμένη διερευνήσεως».
Στο τέλος ήρθε και η ερώτηση που έκανε το Twitter να εκραγεί. Χωρίς όμως να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις από τον Μάκη Βορίδη για το κατά πόσο υπάρχουν ή όχι ουσιαστικές ευθύνες της κυβέρνησης για το δυστύχημα στα Τέμπη – αφού, πρώτα, ο Υπουργός είχε στηρίξει την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κατεβάσει ξανά υποψήφιο τον Κώστα Καραμανλή.
Είχαμε, δηλαδή, παρακολουθήσει το πώς ακριβώς μία δημοσιογράφος οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Μία διαδικασία που έφερε στο μυαλό εικόνες από μεγάλα Μέσα του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το BBC, όπου οι δημοσιογράφοι επιμένουν -σχεδόν εμμονικά πολλές φορές- στα ερωτήματά τους θέτοντας τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους, σε μία προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια.
Κάτι, δηλαδή, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ξεχάσει στην ελληνική τηλεόραση. Κάτι που μας το θύμισε ξανά η Ράνια Τζίμα.