Η ρίζα του κακού πίσω από την έξωση στου Ζωγράφου
Δεν υπάρχει καν δίλημμα μεταξύ ηθικού και νόμιμου: η Ιωάννα Κολοβού είναι ανάμεσα στις χιλιάδες περιπτώσεις εξώσεων που εκκρεμούν, προς όφελος των αδηφάγων funds.
- 22 ΝΟΕ 2022
Χρειάζεται ένα ελάχιστο ποσοστό ενσυναίσθησης για να νιώσεις την κατάσταση: μια χαμηλοσυνταξιούχος ξύπνησε στις 5.30 το ξημέρωμα, ακούγοντας την πόρτα του διαμερίσματός της να συνθλίβεται από αστυνομικούς που εισέβαλαν για να κάνουν έξωση, στο όνομα μιας αόρατης εταιρείας που έχει διαθέσει το διαμέρισμα σε πλειστηριασμό.
Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία της ενοίκου, η κατάσχεση της οποίας δεν πυροδοτήθηκε κατόπιν υποθήκης σε στεγαστικό δάνειο. Το χρέος προερχόταν από πιστωτικές κάρτες και είχε αρχικό ύψος 15.000 ευρώ.
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν απευθείας στο επίμαχο σημείο των Ιλισίων, διαδηλώνοντας για τον αναίσχυντο πλειστηριασμό και κερδίζοντας τελικά το πάγωμα της απόφασης. Το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε αυθόρμητα από πολίτες, συναδέλφους και συντρόφους της παθούσας, ήταν εκείνη η απάντηση που άξιζε στην επιθετική συμπεριφορά του δικαστικού επιμελητή εκείνο το πρωινό: «να σέβεσαι τους νόμους», είπε για να δικαιολογήσει τη στάση του. Σε ποιον, δεν ξέρω.
Διότι το ηθικό και το νόμιμο είναι σε νομοτελειακή αντιπαράθεση, όταν μιλάμε για έξωση πρώτης κατοικίας. Συν το γεγονός ότι εν προκειμένω, ούτε αυτό το δίπολο υφίσταται: ως γνωστόν, το θύμα της έξωσης ήταν η παλαίμαχη δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού που έχει μιλήσει δημόσια για την περίπτωση των οφελών της.
Πρόκειται για συνενωμένα χρέη από πιστωτικές κάρτες που έλαβαν τη μορφή καταναλωτικού δανείου, και από 15.000 ευρώ έφτασαν πάνω από 45.000 ευρώ, εξαιτίας επιτοκίων της τάξης του 14-15%.
Από το 2014 είχε εκδοθεί διαταγή πληρωμής από την τράπεζα. Η ίδια ζήτησε διακανονισμό, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αγνοεί και στη χθεσινή του τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι «η Ιωάννα Κολοβού δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος».
Συγκεκριμένα, ζήτησε διακανονισμό και μάλιστα κατέβαλε το ποσό των 5.000 ευρώ στην τράπεζα. Τότε, η τράπεζα της ζήτησε επιπλέον 2.000 ευρώ, στρίβοντας το μαχαίρι σε ένα άτομο με εισόδημα στα 700 ευρώ. Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης για εξωδικαστική διαδικασία, λοιπόν.
Το περιουσιακό στοιχείο βγήκε τελικά σε ηλεκτρονική δημοπρασία πριν μερικούς μήνες, καταλήγοντας στα χέρια των funds. Είναι ένα μονάχα δέντρο μέσα στο δάσος των κατασχέσεων που καλλιεργήθηκε από τον πτωχευτικό νόμο του 2019, με την αφαίρεση της προστασίας στην πρώτη κατοικία.
Παραθέτουμε τα στοιχεία που ακούστηκαν στη Βουλή επ’ αφορμή της έξωσης στην Ιωάννα Κολοβού: περίπου 700.000 ακίνητα έχουν παρέλθει πανελλαδικά στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων και για το έτος 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες.
Ποια είναι η ρίζα του κακού; Η νομική ντρίμπλα που εκτελούν εδώ και χρόνια αυτές οι εταιρείες-κοράκια, αποφεύγοντας την αναφορά του 4904/2015 που λέει ότι θα πρέπει να πριμοδοτούν την εξόφληση των δανείων από τον οφειλέτη με προνομιακά κριτήρια.
Αυτή ήταν η φιλοσοφία με την οποία εισήλθαν οι εταιρείες διαχείρισης στο παιχνίδι: να πάρουν τα χρέη από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλότερες τιμές και να προσφέρουν ένα βιώσιμο πλάνο αποπληρωμής σε πολίτες, πριν χτυπήσει το σφυρί του πλειστηριασμού.
Το πλάνο αυτό δεν εκπληρώθηκε, παρά στην τραγική μειοψηφία των περιπτώσεων: σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, από τους 55.000 πολίτες που έχουν αιτηθεί ρύθμισης, μόλις 1.498 την είδαν να γίνεται πράξη – άρα, ούτε 3 στους 100 πολίτες που ζήτησαν ρύθμιση δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους, με αποτέλεσμα το σπίτι τους να κάνει φτερά.
Η περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού είναι δυστυχώς μια ηχηρή έξωση από τις χιλιάδες που έρχονται, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και σύντομα.