© AP Photo/Mark Humphrey
OPINIONS

Η συγγνώμη του Θοδωρή Βλάχου στη χώρα των χαμένων ευθυνών

Ο Θοδωρής Βλάχος οδήγησε την Εθνική Ομάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο, όμως ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη και να ηγηθεί μέσω του παραδείγματος στη χώρα που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο να αποποιείται των ευθυνών της.
Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έθεσε το δίλημμα «Ολυμπιακός ή Εθνική Ομάδα» στον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, Θοδωρή Βλάχο. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πόλο κλήθηκε να λάβει μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της καριέρας του, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε οδηγήσει την Εθνική Ομάδα ως τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν η πρώτη φορά που μια ελληνική Εθνική Ομάδα έφτανε στον τελικό Ολυμπιάδας και παρ’ όλα αυτά ο Βλάχος έπρεπε να πάρει την απόφασή του.

Τελικά, ο Έλληνας τεχνικός που προπονούσε τον Ολυμπιακό από το 2011 και την Εθνική Ομάδα από το 2014, διάλεξε το εθνόσημο. Τίμησε το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες με τους οποίους είχε κατακτήσει 4 πρωταθλήματα και ως παίκτης και έμεινε στο τιμόνι τους για ακόμη μια σεζόν. Το 2022 οι παίκτες του τον έριξαν στην πισίνα του Παπαστράτειου και ο Βολιώτης προπονητής πανηγύρισε το 10ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του ως προπονητής. Άφησε την ομάδα έχοντας κατακτήσει 23 συνολικά τίτλους, ανάμεσα στους οποίους και το Champions League το 2018.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Θοδωρής Βλάχος κατέκτησε ξανά μετάλλιο με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις σε αυτήν. Η Εθνική Ανδρών του Βλάχου ήταν η μοναδική ομάδα που κατέκτησε μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021 και στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Τότε, ο Έλληνας προπονητής δήλωνε στο Sport24: «Είμαι σίγουρος γι’ αυτή την ομάδα. Γι’ αυτό έμεινα στην Εθνική. Επειδή ξέρω πού μπορεί να φτάσει. Ξέρω τι μπορεί να κάνει και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Όλοι ξέρουν ότι είμαι τρελός με τον Ολυμπιακό, ξέρουν πόσο τον αγαπάω, αλλά τον άφησα επειδή βλέπω τις δυνατότητες αυτής της Εθνικής ομάδας. Γι’ αυτό αφοσιώθηκα πλήρως σε αυτήν. Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν κάνει συμβόλαιο με τα μετάλλια. Όμως, σε κάθε διοργάνωση εμείς θα το παλεύουμε. Η Εθνική ομάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά έχει και πολύ μέταλλο. Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας χρόνος από το προηγούμενο μετάλλιό μας και είμαστε πάλι πάνω στο βάθρο. Είμαστε πολύ καλύτερα. Παλαιότερα περνούσαν 10 χρόνια για να ξαναπάρουμε μετάλλιο. Από το χάλκινο του 2005, ξαναπήραμε το 2015. Και τώρα ανεβήκαμε στο βάθρο δύο φορές μέσα σε 11 μήνες».

Έναν χρόνο αργότερα η Εθνική Πόλο άγγιξε την κορυφή του κόσμου και έκανε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου μέρα μεσημέρι να συντονιστεί για να δει τον μεγάλο τελικό. Όλα αυτά για ένα άθλημα στο οποίο έχουμε παράδοση μεν, αλλά δεν παίρνει την αναγνώριση (και τη χρηματοδότηση φυσικά) που του πρέπει. Το κατόρθωμα του Βλάχου και των παικτών του, ήταν εντυπωσιακό.

Έφτασαν για πρώτη φορά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ηττήθηκαν στο νήμα από την Ουγγαρία. Και όμως έφυγαν από τη Φουκουόκα της Ιαπωνίας με κατεβασμένα κεφάλια. Μέσα δύο χρόνια ταξίδεψαν δύο φορές στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου φτάνοντας δύο φορές στον τελικό του κόσμου. Μερικές λεπτομέρειες, όπως ένα χαμένο τετ α τετ, ένα λανθασμένο τάιμ – άουτ ή ένα χαμένο πέναλτι σε αυτό το επίπεδο αρκούν για να φέρουν την ήττα.

Ο αθλητισμός είναι στιγμές και όλοι όσοι ανήκουν στην κορυφή το γνωρίζουν αυτό. Η Εθνική Ομάδα είχε χάσει ένα τετ α τετ που ενδεχομένως θα της χάριζε τη νίκη λίγο πριν το φινάλε. Ταυτόχρονα και οι Ούγγροι είδαν το δοκάρι να τους στερεί πολύτιμες ευκαιρίες για να τελειώσουν τον αγώνα πριν από τα πέναλτι. Κανείς δε γνώριζε τι μπορούσε να συμβεί στην αντεπίθεση που ο Βλάχος «έκοψε» για να πάρει τάιμ άουτ και να δώσει τις οδηγίες του.

Ελάχιστοι μάλιστα κατάλαβαν τι είχε συμβεί εκείνη τη στιγμή. Ο Θοδωρής Βλάχος είχε το θάρρος μπροστά σε παγκόσμια μετάδοση, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα να ζητήσει «συγγνώμη για το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του» όπως το χαρακτήρισε. Είχε καταλάβει το λάθος του την ίδια στιγμή, όπως μαρτυρά το ριπλέι. Αμέσως φρόντισε να μην επηρεάσει την κρίση του. Έδωσε τις οδηγίες του και τελικά ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς άλλο γκολ, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στα πέναλτι.

Ο 54χρονος προπονητής, περήφανος για όσα είχε πετύχει η ομάδα που τόσο πίστευε, ένιωθε προδομένος από τον ίδιο του τον εαυτό. Για τρίτο σερί καλοκαίρι έφτανε τόσο κοντά στην κορυφή, αλλά μερικές στιγμές του τη στέρησαν. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα που η επικοινωνία και η αποφυγή των ευθυνών είναι σημαντικότερες και από τα ίδια τα γεγονότα, ο Βλάχος που στο κάτω-κάτω έστειλε την Εθνική στη δεύτερη θέση του πλανήτη, δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη δημόσια.

Θα μπορούσε να το κάνει ιδιωτικά στους παίκτες του, αλλά προτίμησε να ηγηθεί μέσω του παραδείγματός και να απευθύνει τη συγγνώμη σε όλον τον ελληνικό λαό. Ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν καν καταλάβει τι συνέβη. Μέχρι και ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Γκομώλης, αυθόρμητα τον ρώτησε για ποια φάση μιλάει.

Ο Θοδωρής Βλάχος, που δύο χρόνια πριν χρειάστηκε να μπει στο μεγαλύτερο δίλημμα της καριέρας του και να επιλέξει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Εθνική Ομάδα, και τα τελευταία καλοκαίρια αντί να μιλά για τις επιτυχίες του, στέλνει το κουράγιο του στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, αυτή τη φορά στάθηκε δακρυσμένος στην κάμερα για να απολογηθεί.

Το επόμενο καλοκαίρι η δική του Εθνική Ομάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και εκεί πια θα κυνηγήσει πιο ώριμη από ποτέ το χρυσό που τόσο πολύ αναζητά. Μαζί της θα έχει και όλο το κοινό που έμαθε μαζί της πόλο, τα προηγούμενα καλοκαίρια και αυτό είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα και από το ασημένιο του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Exit mobile version