Imane Khelif: Η -όχι και τόσο- μικρή λεπτομέρεια που χάλασε μια υποκριτική ιστορία
- 2 ΑΥΓ 2024
Θα ξεκινήσουμε πρώτα με ένα ανέκδοτο, μιας και όλοι μας έχουμε τρομερή αίσθηση του χιούμορ: Woke ατζέντα και Αλγερία στην ίδια πρόταση. Αυτό ήταν το ανέκδοτο. Σύντομο, to the point και απίστευτα αστείο. Ας περάσουμε τώρα στις απαραίτητες διευκρινίσεις οι οποίες ορθώνονται μέσα από τα κύματα των fake news που παρέσυραν το ελληνικό -και όχι μόνο- ίντερνετ.
«Έχω συνηθίσει να υποφέρω στο ρινγκ, αλλά ποτέ δεν με έχουν χτυπήσει ξανά τόσο δυνατά. Ήταν αδύνατο να συνεχίσω». Αυτά ήταν τα λόγια της Ιταλίδας Angela Carini μετά την αποχώρησή της από τον αγώνα μποξ απέναντι στην Αλγερινή Imane Khelif για τη φάση των 16 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Λίγο αργότερα, όλη αφρόκρεμα του διαδικτύου, ανάμεσά τους ο Elon Musk, η J.K. Rowling και κάποιοι από τους κοινούς μας φίλους, στάθηκαν μέσω των οπτικών ινών στο πλευρό της Carini, πατώντας στο «οι άντρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία αθλήματα».
Όλοι τους, καταναλώνοντας τα fake news που κυκλοφόρησαν μόλις η Ιταλίδα εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια μπροστά στις κάμερες, έπεσαν στη γνωστή παγίδα που μας θέλει να σχολιάζουμε τα πάντα, άσχετα αν δεν γνωρίζουμε σε βάθος την πραγματικότητα.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα (ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τα όριά του) και δυστυχώς, η ανάγκη μας για συμμετοχή στα διαδικτυακά πάρτι εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε την αλήθεια, μια αλήθεια που εντοπίζεται πολύ εύκολα και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη έρευνα στην περίπτωση της Imane Khelif.
Η Αλγερινή μποξέρ δεν είναι τρανς, όπως γράφτηκε, αλλά ίντερσεξ. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Δεν έχει να κάνει με το πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος, όπως δηλαδή ισχύει με την τρανς κατάσταση, άσχετα με το αν προχωρήσει σε φυλομετάβαση ή όχι. Μία ίντερσεξ κατάσταση έχει να κάνει με το σώμα η οποία υπερβαίνει το γνωστό δίπολο αρσενικό-θηλυκό.
Η Khelif γεννήθηκε γυναίκα, το κρατάμε αυτό. Και πάμε τώρα στις διαφοροποιήσεις της ανάπτυξης του φύλου, γνωστό και ως DSD. Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει διάφορες φυσικές (φυσικές, το τονίζουμε) παραλλαγές του ατόμου που γεννιέται με φυλετικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν ανήκουν ολοκληρωτικά στο δίπολο που αναφέρθηκε παραπάνω.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν υπερανδρογονισμό, όπως και χρωμοσώματα ΧΥ, παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτό δεν τις κάνει τρανς και δεν τις κάνει άντρες. Ένα άτομο μπορεί να έχει γυναικεία χαρακτηριστικά, αλλά και XY χρωμοσώματα. Για την ιστορία, η Khelif έχει χάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Από γυναίκες.
Αυτό το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο της Angela Carini, αν θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο μιας και ξεκαθαρίσαμε -μέχρι ενός βαθμού- τι είναι ίντερσεξ, έχει πολλές αναγνώσεις. Ας σταθούμε στην υποκρισία, εκτός από τα fake news που με χαρά και ευκολία μοίρασαν διάφορα μέσα της χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένας χαμός από σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις τους.
Αν αντιστρέψουμε τους ρόλους και τα πρόσωπα και στη θέση της Carini βρισκόταν η Khelif, τότε όντως, θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον. Και θα είχε ενδιαφέρον διότι όλοι αυτοί που υπερασπίστηκαν την Ιταλίδα, θα αναγκάζονταν -με κάποιες αποστάσεις βέβαια- να την υποστηρίξουν και πάλι, ένα δήθεν τρανς άτομο μόνο και μόνο επειδή τα παράπονα θα γίνονταν από την πλευρά των Αλγερινών. Οι δυτικοί ενώνονται απέναντι στον οπισθοδρομισμό των Αράβων, αλλά με τρόπο, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Σωστά;