Κανείς δεν μιλάει για τα οφέλη του περπατήματος στο μετρό Θεσσαλονίκης
- 16 ΔΕΚ 2024
Στην Ελλάδα του 2024 είσαι ό,τι γράψεις στα social media. Γράφεις κάτι «αστείο» ή αστείο μετά από μια αναποδιά; Τότε είσαι ο χαβαλές του feed μας. Μπράβο σου, γελάσαμε, πάρε ένα χα-χα. Σχολιάζεις την επικαιρότητα με αυστηρό ύφος και με επιχειρήματα; Τότε είσαι κάπως υπερβολικός. Αλλά πάρε και εσύ ένα απλό thumbs up, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ.
Αυτές είναι οι ταυτότητες που έχει ο καθένας μας στα social media, μόνο που αυτή τη φορά και οι δύο τύποι ανθρώπων που συναντάμε στην οθόνη μας ξέφυγαν. Μη δουν κάτι να στραβώνει στη χώρα που όλα μοιάζουν με ευθεία, αμέσως να το σχολιάσουν, λες και η Γη θα σταματήσει να γυρίζει αν δεν το κάνουν.
Όμως έτσι έχουν τα πράγματα, εφόσον το πεδίο είναι ελεύθερο, οι χρήστες μοιράζονται την άποψή τους καθημερινά. Αυτή τη φορά την πλήρωσε το καλά πληρωμένο έργο τέχνης aka μετρό Θεσσαλονίκης, αύριο θα είσαι εσύ και εγώ. Υπάρχουν και κακές μέρες, αλλά αυτό δεν μοιάζει να συγκινεί κανέναν. Στην πρώτη στραβή σε κατασπαράζουν. Είναι η λεοπάρδαλη, είμαστε η αντιλόπη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρέξουμε μπας και σωθούμε.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η πλειοψηφία ασχολήθηκε με τον υπόγειο περίπατο στη Θεσσαλονίκη. Ο συρμός, που κινούνταν προς το κέντρο της πόλης, σταμάτησε 100 μέτρα μετά τη στάση Φλέμινγκ, με τους επιβάτες να χρειάζεται να περπατήσουν μέσα στο τούνελ για να φτάσουν με ασφάλεια στον επόμενο σταθμό. Ναι, προέκυψε ένα πρόβλημα, για ποιο λόγο όμως τα ισοπεδώνουμε όλα;
Περπάτησαν οι άνθρωποι, σιγά το πράγμα. Γνωρίζετε τα οφέλη από την απλή αυτή κίνηση; Όχι, γιατί αν τα γνωρίζατε, δεν θα γεμίζατε το Χ με τις εξυπνάδες σας ούτε θα γράφατε στο Facebook τις βαρύτατες κατηγορίες σας, ότι είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Έχουμε και λέμε: Το περπάτημα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει τις αρθρώσεις, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση. Με λίγα λόγια, το περπάτημα μας κάνει χαρούμενους. Δεν είδατε πώς χαμογελούσαν οι άνθρωποι όταν βγήκαν μέσα από τις καταπακτές;
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι «άτυχοι» όπως τους χαρακτήρισαν επιβάτες μόνο άτυχοι δεν ήταν. Κανείς δεν μίλησε για τη δωρεάν ξενάγηση εκεί όπου συντελείται το συγκοινωνιακό θαύμα. Και ποιος μας λέει εμάς ότι σε αυτή τη σήραγγα δεν κρύβεται το αδερφάκι του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN και ότι γι’ αυτό το λόγο καθυστέρησε η ολοκλήρωση των έργων; Τυχεροί ήταν λοιπόν που έζησαν μια τέτοια εμπειρία.
Περισσότερο περπάτημα, λιγότερη μιζέρια.