ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
OPINIONS

Ο Φώτης Ιωαννίδης βίωσε αυτό που ζουν χιλιάδες άνθρωποι στα social media

Τα social media είναι πεδίο παραπληροφόρησης, ανυπόστατων κατηγοριών και στοχοποίησης από το οποίο επιβιώνουν οι λίγοι.

Τα social media έχουν πολλές και τρομερές ικανότητες. Μερικές από αυτές είναι η μείωση του χρόνου, η παράκαμψη σημαντικών σημείων μιας ιστορίας (όποια κι αν είναι αυτή), η δημιουργία εντυπώσεων, η γέννηση νέων δεδομένων, η σπίλωση της προσωπικότητας που μοιάζει ως φυσική εξέλιξη και που κάνει την υπεράσπισή της να μοιάζει αστεία, ίσως και περιττή.

Στην περίπτωση του Φώτη Ιωαννίδη συναντήσαμε όλα τα παραπάνω και με αυτή τη σειρά. Πρώτα «έσκασε» η είδηση. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα screenshots είχαν σταλεί στα προσωπικά group chats, τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις έκαναν τις δικές τους προβλέψεις και οι πρώτοι δείκτες βρήκαν τον στόχο τους.

Ο στόχος, χωρίς να γνωρίζει σε τι ατόπημα έχει υποπέσει, μάλλον ενημερώθηκε με ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα του τύπου «γράφουν ότι πιάστηκες ντοπέ». Από τη μία στιγμή στην άλλη, λοιπόν, η ζωή κάποιου άλλαξε -έστω και για λίγο- και η ζωή κάποιου άλλου απέκτησε νόημα μέσω της δύναμης που του προσφέρει η ανωνυμία και το X.

Τα social media, χωρίς πολλά πολλά, ανακάλυψαν ποιος είναι ο παίκτης της Εθνικής ομάδας που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει προηγηθεί. Και όταν δεν υπάρχουν δεδομένα, αποδείξεις και επίσημες ανακοινώσεις, τότε μπορείς να παίξεις με τις πιθανότητες, να γυρίσεις τον τροχό της τύχης και να κατηγορήσεις όποιον επιθυμείς. Είναι ο άγραφος νόμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει υπερισχύσει και χωρίς καμία αμφιβολία, έχει περάσει στη σφαίρα της κανονικότητας.

Ο Φώτης Ιωαννίδης, αν εξαιρέσουμε το αρχικό σοκ που βίωσε, θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του αφού πρώτα κινηθεί νομικά απέναντι σε όσους συνέδεσαν το όνομά του με ψευδή σενάρια. Λόγω της δημοφιλίας του και της ιδιότητάς του, όλοι θα σταθούν -δικαίως- στο πλευρό του. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πιο βαθύ και ξεπερνάει τον ποδοσφαιριστή. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι καθημερινά δέχονται παρόμοιες επιθέσεις και δεν έχουν τα μέσα και τη στήριξη να τις αντιμετωπίσουν.

Τα social media είναι εδώ και χρόνια ένα πεδίο παραπληροφόρησης, ανυπόστατων κατηγοριών και στοχοποίησης από το οποίο επιβιώνουν οι λίγοι, συνήθως όσοι δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία ή έχουν χτίσει ένα νομικό τείχος προστασίας. Ο Φώτης Ιωαννίδης έζησε αυτό που ζει ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας από τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Και η εξήγηση είναι απλή: Οι περισσότεροι είμαστε πλέον μαθημένοι στο να καταναλώνουμε λαίμαργα οτιδήποτε βρεθεί στο feed μας, σχηματίζοντας άποψη για κάτι χωρίς τη χρήση κανενός φίλτρου.

Και η χρήση του φίλτρου δεν χρειάζεται να μοιάζει με βαθιά κοινωνικοπολιτική ανάλυση όπως αυτή του φραπέ στο τραπέζι της Μαρίνας Σάττι. Ένα «ποιος έβγαλε την είδηση;» ή «υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους;» είναι αρκετό. Όμως όχι, διψάμε για ενόχους, για ίντριγκα, για την ιστορία που πάντα πιάνει και αφορά την άνοδο και τη θορυβώδη πτώση ενός ατόμου -ειδικά αν θεωρείται επιτυχημένος στον τομέα του.

Ο Φώτης Ιωαννίδης δεν έπεσε θύμα μερικών κακοπροαίρετων, έπεσε θύμα της γενικότερης σοσιαλμιντικής κουλτούρας που τους θρέφει και μας θρέφει. Μια κουλτούρα που έχει επενδύσει στην ανωνυμία, κάνει ελάχιστα για να την καταπολεμήσει, ενισχύει το γρήγορο συμπέρασμα και αποδυναμώνει την κριτική σκέψη.