Oι σημερινοί 40άρηδες ήταν τα πρώτα παιδιά της ψηφιακής επανάστασης
- 28 ΝΟΕ 2024
Πολλά έχουν γραφτεί για τη σχέση της γενιάς των Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1982-1996 ή αλλιώς της γενιάς «Υ») με τα κινητά τηλέφωνα και τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για την πρώτη γενιά που βίωσε τη μετάβαση από έναν κόσμο χωρίς κινητά σε έναν όπου η επικοινωνία δε γνώριζε πια όρια τόπου και χρόνου.
Γι’ αυτό και θεωρείται η πρώτη τόσο ανοικτή και εξοικειωμένη γενιά με τις νέες τεχνολογίες, όχι απαραίτητα ως προς τη χρήση τους, αλλά ως προς την αντίληψη της ευκολίας που μας προσφέρουν, καθώς με την ενηλικίωσή τους είδαν τον κόσμο να αλλάζει χάρη στην τεχνολογία. Με όλες τις κακοτοπιές του διαδικτύου αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητές του.
Είναι η γενιά που ξαφνικά πέρασε από τις κασέτες, το βινύλιο και τα CD στις streaming υπηρεσίες, από τα σταθερά τηλέφωνα –που καλούσες το μηδέν όταν δεν άκουγες καθαρά- στα πρώτα ογκώδη κινητά, τις «παντόφλες», από τις παιχνιδοκονσόλες στα wearables και στις σημερινές συσκευές φορητού gaming (portables).
Αυτά τα βιώματα έκαναν τους Millennials να εκτιμήσουν τις τεχνολογικές καινοτομίες και να γοητευτούν από τις ευκολίες της ψηφιακής εποχής, ακριβώς επειδή δεν τα βρήκαν δεδομένα από τη γέννησή τους, και μπορούν βιωματικά να συγκρίνουν το πριν και το μετά.
Ωριμάζοντας με την τεχνολογία
Τα πρώτα βήματα αυτής της γενιάς στην τεχνολογία ήταν γεμάτα με την περιέργεια του «εξερευνητή» που πατά το πόδι του πρώτος σε ένα νέο κόσμο. Από τις πρώτες περιηγήσεις σε απλές ιστοσελίδες, μέσω του Internet Explorer, τότε που ήταν γεμάτες κείμενο και λίγες εικόνες, αλλά φάνταζαν σαν ένα «παράθυρο» σε έναν θαυμαστό κόσμο πληροφοριών και επικοινωνίας, μέχρι τις πρώτες εμπειρίες με φόρουμ και κοινωνικά δίκτυα.
Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο όπου το 5G και το Διαδίκτυο δεν ήταν ακόμα πανταχού παρόντα, όπου για να «κατεβάσουμε» ένα τραγούδι ή μια ταινία μέσω των dial-up συνδέσεων χρειαζόταν μεγάλη υπομονή, πολλές ώρες και την ελπίδα ότι κανείς δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα διέκοπτε έτσι τη σύνδεση.
Πριν το 5G θα μπορούσαμε να φανταστούμε να κατεβάζουμε μια full HD ταινία σε περίπου 3 λεπτά (αντί για 15 λεπτά σε δίκτυα 4G), ή να ανεβάζουμε βίντεο σε πλατφόρμες, όπως το YouTube ή το TikTokμέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών και τη συγκέντρωση και αξιοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ή ακόμα να λαμβάνουμε ιατρικές υπηρεσίες από απόσταση (τηλεϊατρική); Ούτε καν.
Μια γενιά με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία
Αυτή η σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται σήμερα επέτρεψε σε αυτή τη γενιά να είναι λιγότερο επιφυλακτική από τους μεγαλύτερούς της απέναντι στην τεχνολογία, να είναι σε θέση να απορρίπτει τεχνοφοβικές θεωρίες συνωμοσίας και να βασίζεται στην επιστήμη όταν αναζητά απαντήσεις.
Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη, τόσο περισσότερο η εμπιστοσύνη στην επιστήμη θα είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να υπηρετεί η τεχνολογία τον άνθρωπο, και όχι το αντίθετο.