Όχι άλλη Πρωτομαγιά σε beach bar
- 1 ΜΑΙ 2015
Κάθε χρόνο τα ίδια. Αφίσες, διαφημίσεις, συναυλίες για την Πρωτομαγιά στα beach bar που εσπευσμένα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα του χειμώνα στις παραλίες και να στήσουν πρόωρα ένα σκηνικό που θα θυμίζει Αύγουστο, για να προσελκύσουν κόσμο που διψά για μια δόση καλοκαιριού. Και έτσι όπως πρόωρα θα ανοίξουν τα beach bar για αυτήν την ημέρα, έτσι πρόωρα θα κλείσουν, γιατί για ένα μήνα τουλάχιστον μετά, δεν θα πατάει κόσμος εκεί, μέχρι η θάλασσα να αποκτήσει μια λογική για μπάνιο θερμοκρασία και μέχρι το ανοιξιάτικο αεράκι που μπιμπικιάζει το σώμα να κοπάσει.
Γιατί λοιπόν αυτός ο κακός χαμός για την Πρωτομαγιά; Πότε το να «πιάσουμε τον Μάη» συνδέθηκε με την παραλία δεν μπόρεσα να καταλάβω. Μην θυμηθούμε το βασικό νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς και βαρύνει πολύ η συζήτηση.
Όμως γιατί να κάνει κάποιος Πρωτομαγιά στη θάλασσα ενώ όλες οι συνθήκες είναι εναντίον του;
Θέλει να κάνει την πρώτη βουτιά. Μεγάλο ψέμα. Κανείς δεν θέλει να κάνει βουτιά εκείνη τη μέρα μες το παγωμένο νερό. Όσοι τολμούν εκείνη τη μέρα να μπουν στη θάλασσα, είναι πάντα σουρωμένοι, καταλήγουν να βουτούν με τα ρούχα και να βγαίνουν σε 10 δευτερόλεπτα έξω, γιατί έχουν παγώσει και μην έχοντας πετσέτα, αλλαξιά και το αεράκι να ξυρίζει, τουρτουρίζουν και τρέμουν σε μια άκρη σαν επιληπτικοί.
Θέλουν να δουν κοπέλες με μαγιό. Ακόμα μεγαλύτερο ψέμα. Οι περισσότερες κοπέλες εκείνη τη μέρα είναι με σορτσάκια και μπλούζες για διαφόρους λόγους που οι άντρες αγνοούν. Πρώτον, κρυώνουν. Δεύτερον, δεν έχουν μαυρίσει ακόμα και νιώθουν ανασφάλεια ασπρουλιάρες. Τρίτον, δεν έχουν χάσει ακόμα όσα κιλά επιθυμούσαν πριν το καλοκαίρι. Τέταρτον, έχουν ακόμα κυτταρίτιδα και σε συνδυασμό με το λευκό του δέρματος φαίνεται περισσότερο.
Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτό. Αυτοί οι πεινασμένοι για καλοκαίρι που δεν κρατιούνται ένα μήνα ακόμα, για να μπει για τα καλά ο Ιούνιος, και τρέχουν στις παραλίες την Πρωτομαγιά, είναι οι ίδιοι που έχουν χορτάσει καλοκαίρι τον δεκαπενταύγουστο και μας πρήζουν με ευχές για καλό χειμώνα, ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα πάει διακοπές καθώς προτιμούν τα τέλη Αυγούστου ή και αρχές Σεπτέμβρη.
Και στην τελική, σε μια χώρα όπου και τέλη Σεπτέμβρη κάνεις άνετα μπάνιο, ποιος ο λόγος να βιαστείς να έρθει το καλοκαίρι και ποιος ο λόγος να βιαστείς να το διώξεις; Κάθε πράγμα στον καιρό του. Να μην αναφερθώ στην σιχαμένη και ανατριχιαστική αίσθηση να εισχωρεί η άμμος στα σταράκια και στα παπούτσια γενικότερα εκείνη τη μέρα, γιατί κρυώνεις να βάλεις σαγιονάρα αρχές Μαϊου, και πλημμυρίζει η κάλτσα με άμμο και συνεχίζεις να περπατάς μέσα σε αυτήν την κατάσταση για 8 ώρες, ενώ παράλληλα σε ποδοπατούν στην περίπτωση που υπάρχει και συναυλία εκείνη την ημέρα.
Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό πικ νικ. Αυτό που μας έμαθαν οι γονείς μας, αυτό που ξέρουμε από παιδιά. Το γνήσιο, το καλό, το παραδοσιακό πικ νικ.
Εντάξει, το να σηκώσεις τον Νίκο, (κάκιστο το ξέρω αλλά δεν μπορούσα να μην το πω), δεν είναι εύκολη διαδικασία, γιατί κάποιος πρέπει να έχει κάνει όλη τη δουλειά, την προετοιμασία, τα ψώνια, την επιλογή μέρους και αυτό γίνεται πιο δύσκολο αν το προηγούμενο βράδυ, έχει προηγηθεί ξενύχτι. Ευτυχώς όμως, πάντα και σε κάθε παρέα υπάρχει αυτό το άτομο, το οργανωτικό, η «Μόνικα Γκέλερ» της κάθε παρέας που τρελαίνεται να οργανώνει και να συντονίζει. Θα αναλάβει τη λίστα με τα ψώνια, θα μοιράσει ρόλους, θα ετοιμάσει και μεζέδες αν χρειαστεί και το πρωί της Πρωτομαγιάς να αναλάβει να ξυπνήσει και όλη την παρέα για να μην χάσουν το ραντεβού τους.
Έτσι, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, πρωί της Πρωτομαγιάς να μπορέσουμε να καβαλήσουμε τις μηχανές, να φορτώσουμε τα αμάξια με ψυγεία, καρό τραπεζομάντηλα, τάπερ με κεφτεδάκια και αγγουράκια, μπύρες και ρετσίνες και να πάμε να λιαστούμε σε ένα λιβάδι, να κάνουμε στεφανάκια με λουλούδια, να πιούμε και να πούμε τις βλακείες μας μέχρι που ο ήλιος να αρχίζει να πέφτει. Να ψήσουμε αν θέλουμε και αν έχουμε όρεξη, να φάμε τα λουκάνικα και τις πανσέτες, να σπάσουμε 3 πλαστικά πηρουνάκια στην προσπάθεια να τσιμπήσουμε έναν μεζέ, να βρίσουμε που ο πάγος δεν ήταν αρκετός και οι τελευταίες μπύρες βγήκαν χλιαρές, να διώξουμε τις μέλισσες που θα πλησιάζουν τα κρέατα, να ξυθούμε αρκετές φορές και να φτερνιστούμε από την ξαφνική και υπερβολική δόση γύρης και χλωροφύλλης και να το ζήσουμε βρε αδερφέ, σε όλο του το μεγαλείο. Να “πιάσουμε” τον Μάη και να το εννοούμε.