Πόσο ανόητο είναι να φοβάσαι ένα δίσεκτο έτος;
Μια δημοσιογράφος του ONEMAN απορεί αν ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται και αναβάλουν πράγματα εξαιτίας ενός δίσεκτου έτους.
- 20 ΔΕΚ 2015
H μόνη φορά που τήρησα γούρι και έπιασε (ή ήταν μια ωραία σύμπτωση) και τσάκωσα τον εαυτό μου να πιστεύει σε προλήψεις, ήταν την ποδοσφαιρική σεζόν 2010-11 που κάθε Κυριακή, όταν έβαφα τα νύχια μου μαύρα ο ΠΑΟΚ κέρδιζε, και όποτε τα έβαφα οποιοδήποτε άλλο χρώμα έχανε. Μάλιστα το γούρι έπιανε τόσο πολύ που έμπαιναν στο τριπάκι και συνάδελφοι να με κατηγορούν σε περίπτωση που τολμούσα ένα άλλο χρώμα και «εξαιτίας μου» έχανε η ομάδα.
Φυσικά και δεν έχανε ο ΠΑΟΚ, επειδή εγώ έβαφα τα νύχια μου άλλο χρώμα. Προφανώς αν ήταν τόσο απλό, ο ΠΑΟΚ θα είχε πάρει πολλά «ανεξήγητα» πρωταθλήματα χάρη σε εμένα, θα είχε πάρει και το Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα, εγώ θα είχα πλουτίσει από το στοίχημα, αλλά όπως ξέρουμε όλοι, ούτε ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα, ούτε εγώ πλούτισα στο στοίχημα, παρόλο που τελικά το μαύρο έγινε αγαπημένο μου χρώμα νυχιών για το χειμώνα τα τελευταία χρόνια. Αλλά το θέμα με τα γούρια και τις προλήψεις κάποιες φορές καταντά κουραστικό και αρκετές φορές ανόητο, και δεν βγάζουμε καθόλου την ουρά μας απ’ έξω στο ONEMAN, καθώς όλοι μας έχουμε παραδεχτεί ότι είμαστε με κάτι προληπτικοί.
Για παράδειγμα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μια γάτα μαύρη είναι γρουσουζιά, μιας και λατρεύω τις γάτες. Για μένα κάθε γάτα σημαίνει τύχη. Και κυρίως δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί ένα δίσεκτο έτος, όπως το 2016 που μπαίνει σε μερικές ημέρες, πρέπει να είναι γρουσούζικο. Άνθρωποι βιάζονται να παντρευτούν πριν μπει το δίσεκτο έτος ή αναβάλλουν τον γάμο για ένα χρόνο ακόμα για να αποφύγουν την κακή τύχη, αναβάλλουν «κλείσιμο» συμφωνιών, την αγορά μιας επένδυσης ή κατοικίας κλπ.
Αντίθετα στα δίσεκτα έτη, διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro που από μόνα τους είναι ευχάριστα γεγονότα.
Επειδή όμως ο ανθρώπινος νους μένει περισσότερο στα δυσάρεστα και αποτυπώνει πιο εύκολα δύσκολες καταστάσεις, ιδού κάποια άσχημα συμβάντα του παρελθόντος που συνέβησαν σε μη δίσεκτα έτη και αθωώνουν πανηγυρικά τα δίσεκτα.
Ο γάμος του Απόστολου
Ας ξεκινήσω με τους γάμους και ειδικά με έναν αγαπημένο γάμο. Αυτόν του Απόστολου Γκλέτσου και της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1998. Σε ένα κανονικό έτος. Χώρισαν μετά από δύο μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αν αυτός ο γάμος γινόταν το 2000 και ήταν εξίσου σύντομος, κάποιος προληπτικός θα βιαζόταν να πει ότι φταίει το δίσεκτο έτος και όχι η ανωριμότητα του εκάστοτε ζευγαριού.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα
Ξεκίνησα με χιουμοράκι για να πάω στα πραγματικά δυσάρεστα. Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους αλλά και το πρόσφατο στο Παρίσι. Κανένα από τα δύο δεν συνέβη σε δίσεκτο έτος.
H πρώτη φορά πονάει
Αν πάρουμε στα σοβαρά τις προλήψεις για τα δίσεκτα έτη και τις συμφωνίες που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια αυτών και να γίνονται σε άλλες χρονικές περιόδους, τότε μάλλον αυτό θα είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν το 2010 ανακοίνωνε με διάγγελμα από το Καστελόριζο ότι μπήκαμε στο ΔΝΤ. Δεν ήταν δίσεκτο έτος, ωστόσο ήταν μια τραγική συμφωνία για την Ελλάδα.
Σεισμοί
Ο σεισμός στην Αθήνα σίγουρα ήταν ένα από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα της τελευταίας εικοσαετίας για τη χώρα. Μαντέψτε. Ούτε αυτό συνέβη σε δίσεκτο έτος, αλλά στο αθώο κατά τα άλλα 1999.
Ο Μαντέλα φεύγει, η Γερμανίδα ξανάρχεται
Το 2013 ο άνθρωπος σύμβολο κατά του ρατσισμού Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή. Το ίδιο μη δίσεκτο έτος η Άνγκελα Μέρκελ ανανεώνει για άλλη μία φορά τη θητεία της στην καγκελαρία. Η πρώτη της θητεία ξεκίνησε το 2005, ενώ το 2009 η δεύτερη. Όλα μη δίσεκτα έτη.
Το 2014 ήταν πιο δίσεκτο και από τα δίσεκτα
Το πιο πρόσφατο 2014 είχε να δώσει πολλά. Εξάπλωση ιού έμπολα, η κρίση στην Ουκρανία, μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροσκαφών, ναυάγια επιβατικών πλοίων, η άνοδος του ISIS και οι εκτελέσεις τους, η αυτοκτονία του τεράστιου Ρόμπιν Ουίλιαμς, όλα αυτά ήταν γεγονότα που έλαβαν χώρα σε ένα «κανονικό» έτος.
Ο 20ος αιώνας είναι γεμάτος παραδείγματα
Αν σας φάνηκαν τα παραπάνω πολύ πρόσφατα και άρα μη ενδεικτικά, πάμε να κάνουμε ένα πέρασμα στον 20ο αιώνα. Οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945 ήταν μια απόφαση των ΗΠΑ σε μη δίσεκτο έτος. Το κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1929, είναι ακόμα μία λαμπρή απόδειξη, ότι κακές επενδύσεις μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και όχι σε ένα δίσεκτο έτος και μόνο. Και επειδή αναφέρθηκα πριν στην καγκελαρία, πάμε στο όχι και τόσο κοντινό 1933, όταν ο Χίτλερ με το ναζιστικό του κόμμα καταλαμβάνουν την εξουσία.
Πλησιάζουν Χριστούγεννα και δεν θέλω να μαυρίσω κι άλλο τις καρδιές σας, ένα έχω να πω και θα σωπάσω για πάντα. Παντρευτείτε (αν έχετε λεφτά), συνεργαστείτε (αν έχετε δουλειά), αγοράστε σπίτι (αν έχετε πάλι λεφτά), ποτέ όμως, μα ποτέ μην σκεφτείτε ότι αν αποτύχετε, θα φταίει το 2016. Θα φταίτε εσείς και οι επιπόλαιες αποφάσεις σας. Καλή χρονιά βρε.