Στην ντροπιαστική δίκη Depp-Heard, δεν χρειάζεται να διαλέξεις στρατόπεδο
- 4 ΜΑΙ 2022
Κατανοώ απόλυτα το πόσο δελεαστικό είναι να κοιτάς από την κλειδαρότρυπα τη ζωή ενός διάσημου ζευγαριού, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει επικούς τσακωμούς, αρρωστημένες συμπεριφορές, απιστίες, χωρισμό και τελικά ξεκατίνιασμα.
Ο γάμος του Johnny Depp με την Amber Heard είχε όλα τα συστατικά μιας κλασικής χολιγουντιανής ερωτικής ιστορίας. Ωραίοι, διάσημοι, πετυχημένοι, γνωρίστηκαν το 2012, ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας το 2015 και έμοιαζαν να ακτινοβολούν λάμψη και έρωτα σε κάθε τους κοινή εμφάνιση.
Η αλήθεια πίσω από τις κλειστές πόρτες βέβαια, ήταν πολύ διαφορετική. Μετά το διαζύγιο του ζευγαριού το 2017, εξωφρενικές ιστορίες άρχισαν να διαρρέουν σε κουτσομπολίστικα και όχι μόνο ΜΜΕ.
Το αδηφάγο κοινό άρχισε να καταναλώνει με μανία αποκαλύψεις που περιελάμβαναν αλκοόλ, ναρκωτικά, φυσική και λεκτική βία, κομμένα δάχτυλα(!) και αφόδευση στο κρεβάτι του ζεύγους με θλιβερούς πρωταγωνιστές και τους δύο σταρ.
Εδώ και λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε κι επίσημα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ η δίκη Depp vs Heard, η οποία, καθώς μιλάμε για Αμερική όπου όλα είναι showbiz, έχει γίνει προϊόν και αναλύεται ενδελεχώς και μέχρι -κυριολεκτικά- αηδίας από τα μέσα και την κοινή γνώμη.
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Καμία έκπληξη. Η κούραση αρχίζει, όταν αυτή η υπερανάλυση παίρνει σεξιστικό πρόσημο, με το φορτίο να τείνει είτε προς τον αρσενικό, είτε προς το θηλυκό πόλο, ανάλογα με το συμφέρον και το echo chamber αυτού που τοποθετείται.
Από τη μία πλευρά, έχουμε τους άντρες που είδαν επιτέλους (γι’ αυτούς) μία γυναίκα να έχει τοξική και κακοποιητική συμπεριφορά προς τον σύντροφό της και θεώρησαν αυτόματα πως κάτι τέτοιο ακυρώνει όλες τις αντίστοιχες (και σίγουρα πολλαπλάσιες) συμπεριφορές των αντρών προς τις συντρόφους τους.
Ναι, μπορεί και μία γυναίκα να γίνει κακοποιητική, μπορεί και μία γυναίκα να κάνει κακό στον άντρα της, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες γυναίκες που περνάνε τα χειρότερα και επιτέλους βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν, πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν. Ούτε προφανώς ακυρώθηκε ο φεμινισμός σαν κίνημα επειδή κάποιες γυναίκες δεν αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς.
Υπάρχουν και άντρες και γυναίκες που είναι χειριστικοί άνθρωποι, κανένας δεν υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά στον πλανήτη είναι οι άντρες. Κοίτα να δεις όμως, που ζούμε ακόμα σε μια πατριαρχική κοινωνία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι περισσότερες δολοφονίες (γυναικοκτονίες) και κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν τον άντρα σαν θύτη και τη γυναίκα σαν θύμα κι όταν ο κανόνας σπάει, δεν σημαίνει ότι παύει να υφίσταται.
Από την άλλη, παρατηρώ αρκετές γυναίκες που προσπαθούν να υπερασπιστούν την Amber Heard, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τη γυναικεία τιμή, με επιχειρήματα τύπου «Ναι, αλλά και ο Johnny Depp». Λες και αν αποδειχτεί ότι η Amber Heard έχει κάνει όλα τα αισχρά για τα οποία κατηγορείται, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για όλο το γυναικείο φύλο.
Εν πάση περιπτώσει, ας ηρεμήσουμε. Μιλάμε για ένα απόλυτα τοξικό ζευγάρι, μια απαίσια σχέση κι έναν τραγικό γάμο, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν προφανώς αμέτρητα εσωτερικά θέματα να λύσουν, πριν πιάσουν τα μεταξύ τους ζητήματα.
Δεν είναι διαγωνισμός, ούτε ψάχνουμε να βρούμε τον χειρότερο. Αν κερδίσει ο βαθιά προβληματικός Depp, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά του ήταν σωστή, ενώ αν κερδίσει η Heard, δεν θα ξεχαστούν όλα τα αίσχη που έχουν ήδη διαρρεύσει για εκείνη.
Και σίγουρα, όποιος κι αν κερδίσει, στα δικαστήρια ή στη δημόσια αρένα, δεν θα αποτελεί αυτή η επικράτηση παράσημο για ολόκληρο το φύλο του. Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να είναι αυτές που περνάνε κατά κανόνα τα πάνδεινα από τους άντρες, όπως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και γυναίκες με κακοποιητική συμπεριφορά.
Η δίκη Depp-Heard δεν αποτελεί διαγωνισμό και οι δύο σταρ εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους. Αν θέλουμε ντε και καλά να βγάλουμε ένα χρήσιμο συμπέρασμα, ας μείνουμε στο ότι κάποιοι άνθρωποι καλό είναι να λύνουν τα θέματά τους πριν επιλέξουν να μοιραστούν τη ζωή τους με κάποιον άλλον.