Nick Paleologos/SOOC
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 

10 πράγματα που προσπαθήσαμε να καταλάβουμε μετά την ισοπεδωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χτεσινές εκλογές.

Όσα χρόνια παρακολουθώ εκλογές, τις θυμάμαι για το δράμα, για το σασπένς, για την αγωνία, για την αμφίρροπη αναμέτρηση και για όσα αυτές προσφέρουν σε μια δημοκρατική χώρα. Εδώ δεν υπήρξε ούτε δράμα, ούτε αγωνία, ούτε τίποτα. Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία υπερίσχυσε τόσο καθαρά και άνετα σε μία νίκη που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική ήττα του Σύριζα έφερε ενδοσκόπηση κι αναταράξεις στην Κουμουνδούρου ενώ φάνηκε να δείχνει κάτι που υπήρχε ως υποψία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κυβερνήσει, αλλά απλά να βγει.

Όσο, λοιπόν, πιο σφοδρή είναι η σύγκρουση, τόσο πιο μεγάλος είναι ο θρίαμβος. Από χτες το βράδυ βλέπουμε και τα δύο φτάνοντας σε μια στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εμφατική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία. Τα βάλαμε κάτω και βρήκαμε 10 συμπεράσματα από τη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Είναι η νίκη, ο θρίαμβος της Δεξιάς

Για τον Έλληνα, από ότι φάνηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος πρωθυπουργός. Όσο η ακρίβεια «σκοτώνει» τα ποσοστά των κομμάτων ακόμα και όταν δεν φταίνε, η χώρα εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη με κλειστά τα μάτια: Σαν έναν τρομερά έμπιστο συνεργάτη που του έχει αφήσει την τύχη του μαγαζιού πάνω του και μπορεί να τον οδηγήσει στο μέλλον, όποιο κι αν είναι αυτό.

Οι αναλυτές και οι δημοσκόποι στον κουβά

Καμία δημοσκόπηση, κανένα exit poll, κανένα επιτελείο δεν κατάφερε να προβλέψει τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έφερναν τη διαφορά στις 6,5 μονάδες, το απόγευμα της Κυριακής όταν έφτασε το 12% τρίβαμε τα μάτια μας, τελικά η διαφορά κλείνει σε ποσοστό άνω των 20 μονάδων. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν έβγαινε κάποιος και έδινε ένα τέτοιο νούμερο, την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως, η δουλειά των δημοσκόπων είναι (και) αυτή. Να μεταφέρουν τα σωστά νούμερα των ερευνών.

Το κέρδος του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος. Είχε βάλει σαν στόχο το 12%, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 11,46 – 3.5 μονάδες πάνω από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Είναι μια πρώτη νίκη για τη δημοκρατική παράταξη που είδε -με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι επανέρχεται στα πράγματα. Και ποιος ξέρει; Στις επόμενες εκλογές μπορεί να δει τα ποσοστά του ακόμα μεγαλύτερα και να τον μεθύσει τον ήλιο, σίγουρα ναι.

© Giannis Dimitropoulos / SOOC

Η απλή αναλογική άφησε -για την ώρα- 3 κόμματα εκτός Βουλής

Έκπληξη αποτέλεσαν τα ποσοστά των κομμάτων ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας που βρέθηκαν στο κατώφλι της Βουλής και του ΜΕΡΑ25 που έμεινε εκτός. Στις επόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική είναι πολύ πιθανό και οι τρεις αυτές δυνάμεις να έχουν ενεργούς βουλευτές και να καταφέρουμε να έχουμε 8 κόμματα εντός Βουλής. Ενδιαφέρον θα έχει.

Το υπαρξιακό Βατερλό του Αλέξη Τσίπρα

Υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που είναι η δουλειά τους να εξηγήσουν τι πήγε λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε πίσω 20+ μονάδες από τη ΝΔ. Γιατί για μία τέτοια συντριβή δεν υπάρχει μόνο μία αιτία. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν υπάρχει μία τέτοια ήττα, τη βασική ευθύνη την έχει η ηγεσία. Ο Αλέξης Τσίπρας κουρασμένος, δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να αποτρέψει το αναπόφευκτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την προεκλογική περίοδο -αλλά και στα τέσσερα χρόνια που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση- προσπάθησε να συνομιλήσει μόνο με τον εαυτό του και όχι με την κοινωνία. Άλλαζε συνεχώς το αφήγημα του, έδειχνε ότι ήθελε απλά να βγει και όχι να κυβερνήσει. Δεν μπόρεσε να δει ότι ο κόσμος αλλάζει και ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο 2012, δεν κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του, άφησε τα στελέχη του ανεξέλεγκτα να δηλώνουν ότι θέλουν -ειδικά την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές-, και αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ενδιαφέρον ενόψει δεύτερων εκλογών είναι να δούμε ποιο θα είναι το νέο αφήγημα που πρέπει να βρεθεί για τις επερχόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

Η αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση

Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει τέτοια χαώδης διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δεν ψηφίζαμε με απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα είχε αυτοδυναμία αλλά θα είχε καταφέρει να έχει στη Βουλή περισσότερες από 171 έδρες, πιο πολλές δηλαδή και από αυτές που είχε η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977.

© Dimitris Kapantais / SOOC

Το σπάσιμο της φούσκας

Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει τι απασχολεί την κοινωνία. Οι χτεσινές εκλογές έσπασαν την όποια φούσκα, το echo chamber στο οποίο ζούμε. Επομένως εμείς πέφτουμε από τα σύννεφα που ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών την 28η Φεβρουαρίου, την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη πήρε τις περισσότερες ψήφους στον νομό Σερρών, ενώ στο εκλογικό κέντρο των Τεμπών πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία. Ένα τεράστιο κομμάτι των συμπολιτών μας φαίνεται να μην δίνει δεκάρα για την ακρίβεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις απευθείας αναθέσεις σε δημόσια έργα, τα pushbacks, τα σκάνδαλα, τα σκάνδαλα, τα σκάνδαλα κτλ.

Υπάρχει μόνο μία δεξιά

Αυτό που κατάφερε η Νέα Δημοκρατία ήταν να πετύχει συσπείρωση στον χώρο της σε ποσοστό 90%. Με το 40+ που πήρε έδειξε ότι όταν μιλάμε για τον δεξιό χώρο στη χώρα, μπορούμε να αναφερόμαστε μόνο σε αυτό το κόμμα. Ήταν μία τεράστια νίκη για τη δεξιά παράταξη που ισοπέδωσε το κέντρο και τη διασπασμένη αριστερά.

Τελειώνουμε με το παλιό

Το αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα σεβαστούν τη λίστα των βουλευτών στις επόμενες εκλογές είναι δικό τους θέμα. Αν δεν την σεβαστούν, ας το κάνουν για να βάλουν περισσότερα γυναικεία ονόματα στα ψηφοδέλτια. Όπως και να έχει το χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να φέρνει αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη, με 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπήρξαν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, να μένουν εκτός Βουλής. Φίλης, Κουρουμπλής, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Ξάνθος, Βίτσας είναι τα πιο τρανταχτά. Στο ΠΑΣΟΚ εκτός μένουν οι Σκανδαλίδης και Λοβέρδος. Τελειώνουμε με το παλιό, πιο στην πράξη δε γίνεται.

Όλη η Ελλάδα είναι μπλε

Αλλιώς μεγαλώσαμε. Από παιδιά γνωρίζαμε ότι στις εκλογές, ότι και να γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο νομός Αχαΐας και η Κρήτη δε βάφονται μπλε. Χτες λοιπόν, όλος ο χάρτης ήταν μπλε (με εξαίρεση τη ροζ Ροδόπη). Η Νέα Δημοκρατία το κατάφερε και αυτό και τώρα καλπάζει στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές καβάλα σε ένα γαλάζιο άλογο.

font
font