OPINIONS

Τι είναι το Mansplaining και γιατί να μην το κάνεις σε καμία γυναίκα

Ένας σχετικά πρόσφατος όρος για μία συμπεριφορά που υπήρχε πάντα.

Tο “mansplaining” είναι μία σύζευξη των λέξεων “man” και “explaining” και σημαίνει αυτό που περίπου μπορείτε να φανταστείτε. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που ένας άντρας εξηγεί κάτι -συνήθως σε μία γυναίκα- με υπεροπτικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και συχνά λάθος ή υπερβολικά απλουστευμένο τρόπο που υποτιμά τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις του συνομιλητή. Πολλές φορές μάλιστα αυτός που εξηγεί γνωρίζει λιγότερα για το θέμα από τον συνομιλητή του.

Τον πρώτο καιρό που άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος ήταν κυρίως για να δηλώσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά από έναν άντρα σε μία γυναίκα. Πλέον όμως χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας του συνομιλητή. Επιρρεπείς στο mansplaining είναι φυσικά οι πολιτικοί, το έχουν κάνει όμως οι περισσότεροι άνδρες -αν όχι όλοι- και εσύ φίλε αναγνώστη που διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα mansplaining από την πρόσφατη ποπ ιστορία ήταν όταν παίκτης του ‘Game of Love’ εξηγούσε με αυτοπεποίθηση σε συμπαίκτριά του τι σημαίνει “ερήμην”, μια λέξη που ο ίδιος χρησιμοποίησε εξ αρχής. Όπως φάνηκε στη συνέχεια η εξήγησή του ήταν εντελώς λάθος και δεν έβγαζε νόημα ούτε αυτό που είχε λανθασμένα καταλάβει ότι σημαίνει η λέξη. Παρόλο λοιπόν που δεν έβρισκε καν τα λόγια συνέχισε να εξηγεί με την ίδια σιγουριά και ύφος, εννοείται διδακτικό.


Το mansplaining είναι λοιπόν ένας συνδυασμός ελλιπούς γνώσης και υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς και μιας αντίληψης ότι ο συνομιλητής γνωρίζει και καταλαβαίνει λιγότερα από ό,τι αυτός που εξηγεί. Στην περίπτωση του παραπάνω παραδείγματος ο εξηγητής την έβγαλε αρχικά καθαρή από τη συνομιλήτριά του και έγινε στη συνέχεια ρεζίλι σε όλη τη χώρα. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν η συνομιλήτρια γνωρίζει αυτό το οποίο εξηγείται από τον αλαζόνα εξηγητή, γίνεται κατευθείαν ρεζίλι στο τετ α τετ.

Ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Άμα δεν γνωρίζετε κάτι καλά, δεν είναι κακό να το παραδέχεστε και δεν δείχνει αδυναμία. Η ειλικρίνεια είναι πάντα προτέρημα. Επίσης ακόμα και να τη βγάζετε καθαρή για καιρό, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα καταλάβει ο περίγυρός σας ότι αυτά που λέτε είναι αρλούμπες. Τέλος, ακόμα και όντως να γνωρίζετε περισσότερα από το συνομιλητή για κάποιο θέμα, αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να είστε υπερόπτης.

Exit mobile version