Το μεγαλείο των Τεντόγλου και Καραλή δεν οφείλεται μόνο στα μετάλλια
- 4 ΜΑΡ 2024
Προπονούνται μόνοι τους σε όλη τους την καριέρα. Βλέπουν μόνο τον προπονητή τους από όταν ξεκινούσαν να τρέχουν, να κάνουν άλματα και ρίψεις, μέχρι σήμερα που ο κόσμος του αθλητισμού περιστρέφεται γύρω τους. Μόνοι τους κόντρα στον κόσμο και πολλές φορές μόνοι τους και με την πολιτεία απέναντι.
Παρ’ όλα αυτά είναι πάντα εκεί και με το χαμόγελό τους -ακόμα και αν μερικές φορές αναγκάζονται να ξυπνήσουν νωρίς- και διεκδικούν στα ίσια την κορυφή. Και ενίοτε τα καταφέρνουν.
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε Μίλτος Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλής θριάμβευσαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης και επιστρέφουν στην Αθήνα με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, λίγο πριν ξεκινήσει η προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Οι δυο τους αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της 9μελούς ελληνικής αποστολής στη Σκωτία και πέτυχαν με τον δικό τους τρόπο να κάνουν την Ελλάδα να ασχολείται και πάλι με τα άλματά τους.
Η αρχή έγινε με τον Μίλτο Τεντόγλου και τον τρόπο του
Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει καταφέρει από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και έπειτα να γίνει μια μυθική φιγούρα των αγώνων στίβου, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα παγκόσμια δεδομένα. Μια περσόνα που πια έχει μετατραπεί σε ατραξιόν των αγώνων που συμμετέχει και η διάρκειά του συγκρίνεται μόνο με τους κορυφαίους της ιστορίας.
Από το 2018 και έπειτα, ο μόλις 26 χρονών άλτης, κυριαρχεί απόλυτα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στον ανοιχτό, όσο και στον κλειστό στίβο, έχοντας μαζέψει 9 χρυσά μετάλλια σε αυτό το διάστημα και για ακόμη μια φορά, έφτασε στην κορυφή όντας ψύχραιμος στην κρίσιμη στιγμή. Ο Έλληνας μηκίστας έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του, με το πρώτο του άλμα να φτάνει στα 8.22 μέτρα, όμως ο 19χρονος Ιταλός Mattia Furlani που θεωρείται το μέλλον του αθλήματος, απάντησε με την ίδια ακριβώς επίδοση.
Ως το τέταρτο άλμα ο Τεντόγλου ήταν πρώτος λόγω της δεύτερης καλύτερης επίδοσής του, αλλά ο Ιταλός σε εκείνο το σημείο πήδηξε στα 8.10 μέτρα και τον ξεπέρασε. Ε, λοιπόν λίγα λεπτά μετά, ο Τεντόγλου, λες και πήρε δύναμη από την επίδοση του συναθλητή του, έκανε άλμα στα 8.15μ. και επιβεβαίωσε την κυριαρχία του.
Τα όσα ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα του και έγιναν τροφή για σκέψη
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τεντόγλου κάνει τη σωστή επίδοση, τη σωστή στιγμή. Το ότι είναι ψύχραιμος στα κρίσιμα, το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές και η συνέντευξή του αμέσως μετά τον τελικό ήρθε για να το επιβεβαιώσει: «Ο αγώνας μου ήταν χάλια, ούτε στον χειρότερό μου εχθρό να κάνει τελικό το πρωί. Ό,τι χειρότερο. Πολύ δύσκολο, δεν είχα καμία όρεξη πραγματικά. Προσπαθούσα από μόνος μου να ενεργοποιηθώ. Κουνιόμουν συνέχεια, έκανα καλό ζέσταμα. Προσπαθούσα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στα άλματά μου, αλλά δεν έβγαινε η επίδοση με τίποτα. Ήταν χαμηλά οκτάρια, εντάξει. Πολύ κακός αγώνας».
Ο μεγαλύτερος αντιστάρ του κλασικού αθλητισμού δεν έμεινε όμως εκεί. Εμφανώς εκνευρισμένος σχετικά με την αλλαγή στη βαλβίδα που σχεδιάζει η IAAF, ο Τεντόγλου σχολίασε ότι σκοπεύει μέχρι και να αποσυρθεί από το μήκος, αν αλλάξει το αγώνισμα. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του.
Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν. Αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν».
Δείγμα της δημοφιλίας του κορυφαίου Έλληνα αθλητή του στίβου, είναι ότι μέχρι και ο θρυλικός Carl Lewis στάθηκε στο πλευρό του. Ο σπουδαίος αθλητής και κάτοχος 10 Ολυμπιακών μεταλλίων, ανέφερε ποστάροντας τις δηλώσεις του Τεντόγλου: «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές».
Ο Manolo επίσης με τον δικό του τρόπο έφτασε στην κορυφή
Οι δυο τους είναι πολύ καλοί φίλοι. Στα ταξίδια, στις βραβεύσεις, παντού είναι μαζί. Κι όμως, ο καθένας τους έχει επιτύχει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ο Τεντόγλου ήρθε σαν σίφουνας στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας για να σαρώσει όλες τις διοργανώσεις και ο Εμμανουήλ Καραλής κατάφερε βήμα-βήμα και μετά από μια σειρά από κακουχίες που ξεπερνούν το αθλητικό πλαίσιο να ανέβει στο βάθρο ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Τεντόγλου ράθυμος, δείχνει εντελώς χαλαρός στις επιτυχίες, ο Καραλής ζει αυτές τις στιγμές, τόσο έντονα σαν να είναι οι τελευταίες του, γιατί αυτή είναι και η γενικότερη φιλοσοφία του.
Ο Manolo του ελληνικού στίβου δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Αντιθέτως, η δική του καριέρα πέρασε πολλές φορές από αμφισβήτηση. Από τα ρατσιστικά παραληρήματα που δεχόταν στην εφηβεία και την ενηλικίωσή του, μέχρι τους πολύμηνους τραυματισμούς που του στέρησαν τη συμμετοχή από κορυφαίες διοργανώσεις και φυσικά την εξέλιξή του στο πιο κρίσιμο στάδιο της, ο Εμμανουήλ Καραλής έχει διανύσει μεγάλο δρόμο για να βρεθεί στην ελίτ. Και η στιγμή αυτή του ανήκει. Ναι, ο Σουηδός Mondo Duplantis μπορεί να μην έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή, όμως στην Γλασκώβη τα φώτα έπεσαν πάνω στον 24χρονο άλτη και το χαμόγελό του.
Είναι το ίδιο χαμόγελο που είχε πριν από 3 χρόνια, στο Τόκιο όταν κατέκτησε την τέταρτη θέση και έγινε Ολυμπιονίκης. Τότε, όπως και χθες προερχόταν από μια μέτρα χρονιά (άλλωστε πήγε στο Παγκόσμιο ως επιλαχών), όμως τη σωστή στιγμή έκανε το άλμα που έπρεπε. Ή μάλλον τα άλματα. Πέρασε τα 5.65μ. με την τρίτη προσπάθεια και ανακουφισμένος προχώρησε ως τα 5.85. Αυτή είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του, καθώς το ατομικό του ρεκόρ είναι ένα εκατοστό ψηλότερο.
Με το άλμα αυτό ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης και στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, ήξερε ποιον άνθρωπο έπρεπε να ευχαριστήσει. «Δεν έχω λόγια. Δεν πίστευα και εγώ στον εαυτό μου ερχόμενος εδώ. Μόνο η μητέρα μου πίστευε, οπότε της αφιερώνω το μετάλλιο. Οπότε όταν μια μητέρα πιστεύει στον γιο της είναι μεγάλη υπόθεση».
Η μητέρα του Εμμανουήλ, η Σάρα Μουλούνγκα Καραλή ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και αγωνίστηκε και εκείνη στο μήκος, αλλά ένας τραυματισμός της στέρησε την καριέρα. Μέσω του στίβου γνώρισε τον μπαμπά και προπονητή του Manolo, τον Χάρη Καραλή και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Η μητέρα του έχει ζήσει όλες τις δυσκολίες του Manolo από μέσα. Ήταν πάντα εκεί και σήμερα είναι η «μάματζερ» του, όπως την αποκαλεί ο ίδιος χαριτολογώντας. Μπορεί ο πατέρας του να είναι δίπλα του σε προπονήσεις και αποστολές και να τον συμβουλεύει κάθε μέρα για τεχνικά θέματα, όμως τεράστιο μερίδιο για την επιτυχία του έχει και η Σάρα Μουλούνγκα Καραλή, της οποίας η ιστορία αποτελεί για τον ίδιο έμπνευση. Χθες, βρισκόταν φυσικά στη Γλασκώβη και η φωνή της πέρασε στον «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης μετά την επιτυχία του γιου της.
Όσο για τον ίδιο τον Manolo; Τα όσα είπε αμέσως μετά την κατάκτηση του πρώτου του μεταλλίου σε παγκόσμιο επίπεδο ανδρών, σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στο κεφάλι του κατά τις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.65, μαρτυρούν το πόσο συνεσταλμένος είναι και το πόσο καλά γνωρίζει ότι η δουλειά που έχει να κάνει, δεν σταματά εδώ. «Χέστηκα πάνω μου η αλήθεια είναι. Πήρα πιο σκληρά κοντάρια και κατάφερα να πηδήξω με την τρίτη το αρχικό ύψος».
Μάλιστα, ο Εμμανουήλ Καραλής κλήθηκε να μιλήσει και για όσα ακολουθούν τη φετινή σεζόν και ανέφερε: «Όσον αφορά τα σχέδιά του για τη φετινή σεζόν, ο Έλληνας άλτης έθεσε τις προτεραιότητές του αμέσως. «Να κάτσω να ηρεμήσω με την οικογένεια μου, να κάτσω να ξεκουραστώ γιατί έχω πολλούς αγώνες στον ανοικτό μέχρι το Ευρωπαϊκό και τους Ολυμπιακούς αγώνες».
Παρά τα σημαντικά προβλήματα υποδομών που για χρόνια ταλαιπωρούν τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, Τεντόγλου και Καραλής, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, έχουν καταφέρει να μοιράζουν χαμόγελα με κάθε εμφάνισή τους και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, να απέχουν πια λιγότερες από 150 ημέρες, το ενδιαφέρον για τον στίβο έχει αναβιώσει για τα καλά. Το ήθος και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις επιτυχίες τους υπερβαίνει όμως και τα επιτεύγματά τους και γίνονται μαθήματα ζωής.