10+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι άντρες για τα ελαστικά
Όσο κι αν θεωρείς εαυτόν ένα κράμα Ayrton Senna και Colin McRae, είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν έδωσες τόση βάση στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου ώστε να ξέρεις τα πάντα για αυτά! Μην ανησυχείς, όμως. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ.
- 21 ΝΟΕ 2016
Αυτό είναι γνώριμο λάθος του μέσου οδηγού – υποτιμά την καθοριστική σημασία που έχουν τα ελαστικά στην απόδοση του οχήματός του, στην οικονομία χρήσης του και κυρίως, στην ασφάλεια την οποία προσφέρουν. Για σκέψου το: όσο καλό κι αν είναι το αυτοκίνητό σου, τα μοναδικά σημεία επαφής του με το δρόμο, είναι τα τέσσερα ελαστικά. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγεις αξιόπιστα προϊόντα, από καταξιωμένες και παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρείες, όπως η Goodyear που έχει 49 εγκαταστάσεις σε 22 χώρες, αποκτώντας έτσι τεχνογνωσία σε κάθε τερέν, σε όλες τις συνθήκες και απαιτήσεις. Και που συνεργάζεται με κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν επιλέξει τα προϊόντα της ως ελαστικών πρώτης τοποθέτησης, όπως οι Porsche, Mercedes-Benz, Audi, BMW, VW και Ford. Έλα λοιπόν μαζί μας σε ένα ταξίδι ταχείας εκμάθησης όσων πρέπει να γνωρίζεις για τα ελαστικά!
Πόσο αντέχουν
Ένα σετ ελαστικών σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και με λογική χρήση, έχει διάρκεια ζωής περίπου τεσσάρων ετών. Αν θέλεις να το μεταφράσουμε σε απόσταση, το θεωρητικό όριο είναι στα 40 χιλιάδες χιλιόμετρα. Καλό είναι να ελέγχουμε συχνά την κατάστασή τους, αναζητώντας ενδείξεις φθοράς, κοψίματα στο πέλμα ή τα πλαϊνά, εξογκώματα στα πλαϊνά, πετραδάκια και ξένα σώματα παγιδευμένα μέσα στα αυλάκια του πέλματος (τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν). Και όταν έρχεται η ώρα της αντικατάστασης, να μη την αναβάλλουμε καθώς ένα ταλαιπωρημένο ελαστικό δεν παρέχει τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας.
Τι λέει ο νόμος
Τα ελαστικά σε επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά και 4×4, πρέπει να έχουν βάθος πέλματος τουλάχιστον 1.6mm κατά πλάτος των μεσαίων τριών τετάρτων του πλάτους του ελαστικού και σε μια συνεχή ζώνη σε ολόκληρη την περιφέρεια του ελαστικού.
Ετικέτα ελαστικών
Ξέρεις πως από το 2012 τα ελαστικά που πωλούνται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδεύονται υποχρεωτικά από ‘ετικέτα’; Τι είναι αυτή; Κάτι αντίστοιχο των ενεργειακών ετικετών στις ηλεκτρικές συσκευές. Ουσιαστικά αποτελεί τον τρόπο ενημέρωσης του αγοραστή για την συμβολή του ελαστικού στην οικονομία καυσίμου μέσω της αντίστασης κύλισης, το κράτημα του σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.
Αντίσταση κύλισης
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάζεις σοβαρά πριν την επιλογή σου και πρέπει να εναρμονίζεται με τις ανάγκες σου και τη χρήση που κάνεις στο αυτοκίνητό σου. Αν κινείσαι συνήθως εντός πόλης και αν οι εκτός αυτής εξορμήσεις σου αφορούν ήρεμα, οικογενειακά ταξίδια, τότε επιλέγεις ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Θα καλύψουν τις ανάγκες σου και θα σας εξασφαλίσουν και οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου που θ φτάνει στο 7.5% για ένα ελαστικό βαθμολογίας Α σε σχέση με ένα βαθμολογίας G. Αν όμως είσαι οδηγός που παίρνει τα μέγιστα από το αυτοκίνητό του, που βυθίζει το δεξί πόδι στο πεντάλ του γκαζιού και κινείται σβέλτα σε επαρχιακούς δρόμους, τότε αυτό που ζητάς είναι κράτημα και επιδόσεις. Δηλαδή ένα ελαστικό σαν το νέο Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 που ενσωματώνει μία σειρά νέων και καινοτόμων τεχνολογιών.
Πρόκειται για premium επιλογή που εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις στο φρενάρισμα και μεγάλη ακρίβεια ανταπόκρισης σε χειρισμούς τόσο σε υγρό όσο και σε στεγνό οδόστρωμα. Η τεχνολογία ‘Active Braking’ αυξάνει την επιφάνεια επαφής και το κράτημα κατά την πέδηση, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόστασης φρεναρίσματος. Παράλληλα, η νέα σύνθεση του ελαστικού που περιλαμβάνει μείγμα που αυξάνει την πρόσφυση και ρητίνη που ‘κολλάει’ στο δρόμο, συνεπικουρούν στη μειωμένη απόσταση φρεναρίσματος αλλά προσφέρουν και καλύτερο κράτημα. Επίσης, έχει ενισχυμένη δομή που συνεπάγεται χαμηλότερο βάρος και βελτιώνει την ευελιξία στις στροφές ενώ μειώνει φθορά του πέλματος και την κατανάλωση καυσίμου. Το Eagle F1 Asymmetric 3 είναι διαθέσιμο σε 41 διαφορετικές διαστάσεις στις 17-20 ίντσες.
Ελέγχουμε τις πιέσεις
Πόσο συχνά ελέγχεις τις πιέσεις στα ελαστικά σου; Οι περισσότεροι μπαίνουν στον κόπο μόνο αν δουν ένα ελαστικό να έχει χάσει εμφανώς πολύ αέρα. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, κάθε ελαστικό χάνει περίπου 1 psi αέρα ανά μήνα. Αν ελέγχεις ανά τακτά διαστήματα τις πιέσεις τους, τότε μπορεί να βγεις αρκετά κερδισμένος. Αρκεί να σου πούμε πως η μειωμένη κατά 25% πίεση των ελαστικών, συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 5% στην κατανάλωση καυσίμου. Όμως παράλληλα, ο έλεγχος προφυλάσσει και τα ελαστικά καθώς τα υποπιεσμένα υπερθερμαίνονται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να φθείρονται πρόωρα. Επίσης, η υποπίεση μπορεί να προκαλέσει την ταχεία και ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος. Κάθε δύο εβδομάδες λοιπόν, καλό είναι να ελέγχουμε τις πιέσεις και εφόσον χρειάζεται, να ρυθμίζουμε αυτή των ελαστικών μας στις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή.
Πότε ελέγχουμε τις πιέσεις
Η πίεση ενός ελαστικού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του. Συγκεκριμένα για κάθε 60 επιπλέον βαθμούς Κελσίου έχουμε αύξηση περίπου κατά 1 psi. Για να έχουμε λοιπόν αξιόπιστη μέτρηση, πρέπει να ελέγξουμε τα ελαστικά μας ενώ αυτά είναι κρύα.
Πότε αλλάζουμε ελαστικά
Ο αστικός μύθος θέλει το Φθινόπωρο ως τη συνήθη εποχή που επιλέγουμε να αλλάξουμε τα ελαστικά μας. Βλέπεις, τα πρωτοβρόχια, με τη γλίτσα στο δρόμο συχνά να οδηγεί σε απώλειες πρόσφυσης, ‘τρομάζουν’ και στέλνουν τον μέσο οδηγό σε καταστήματα πώλησης ελαστικών. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι το ίδιο αυξημένος και το κατακαλόκαιρο. Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν τα ελαστικά, ειδικά αν το όχημά σου είναι παρκαρισμένο σε επιφάνειες που… βράζουν τις περιόδους καύσωνα.
Επιλέγουμε τις σωστές διαστάσεις
Ένα ακόμα συχνό φαινόμενο είναι η τάση του Έλληνα οδηγού να βάζει ελαστικά που απέχουν από τις διαστάσεις που ορίζει ο κατασκευαστής. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου πως η γεωμετρία της ανάρτησης του οχήματός μας, έχει επιλεχθεί σε συνάρτηση με την αρχική διάμετρο των ελαστικών. Αν βάλεις μεγαλύτερα ελαστικά, μπορεί να έχεις αυξημένη επιφάνεια επαφής με το δρόμο αλλά ταυτόχρονα μειώνεις τη μέγιστη τιμή κατανεμημένου φορτίου, πράγμα που επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Επιλέγουμε τις σωστές διαστάσεις #2
Δεν είναι σπάνιο να δεχόμαστε λανθασμένες συμβουλές σχετικά με τα ελαστικά μας. Πρέπει λοιπόν η επιλογή μας να γίνεται βάσει των αναγκών μας. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα ελαστικά εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσφυση κοντά στην τελική ταχύτητα, όμως με ‘εκπτώσεις’ στην επιτάχυνση. Παράλληλα φέρνουν αύξηση της κατανάλωσης αλλά και αυξημένη πιθανότητα να πέσεις θύμα υδρολίσθησης όταν κινείσαι σε βρεγμένο οδόστρωμα.
Αν πάντως ζεις και κινείσαι σε περιοχές όπου η βροχόπτωση είναι συχνό φαινόμενο, τα νέα ελαστικά EfficientGrip Performance της Goodyear αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή! Συνοδεύονται από κορυφαία βαθμολογία στο κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα, προσφέροντας απόσταση φρεναρίσματος τουλάχιστον δύο μέτρα μικρότερη από τον ανταγωνισμό, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Εντός, εκτός κι επί τ’ αυτά
Αν έχεις crossover με τετρακίνηση και συνηθίζεις να μοιράζεις το χρόνο πίσω από το τιμόνι σε οδήγηση στην άσφαλτο και περιπέτεια στο χώμα, η ιδανική επιλογή είναι ελαστικό με πέλμα μεικτών συνθηκών. Όμως και εδώ, ισχύει ο ίδιος κανόνας: διαλέγουμε ελαστικά βάσει των αναγκών και των συνηθειών μας. Γιατί αν τοποθετήσεις στο αυτοκίνητο σου ελαστικό μεικτών συνθηκών και το 90% των χιλιομέτρων που καλύπτεις είναι σε άσφαλτο… χαλί, τότε ανεβάζεις χωρίς λόγο την κατανάλωση, αλλά και τον θόρυβο.
Μην αποφασίζεις βάσει τιμής
Μιας και όπως προαναφέραμε τα τέσσερα μαύρα σημεία επαφής του οχήματός σου με το οδόστρωμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλειά σου, πριν πας στο ταμείο του εξειδικευμένου καταστήματος, κάνε την επιλογή σου βάσει των σωστών κριτηρίων. Διάλεξε ελαστικά με ετικέτα που να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη βαθμολογία. H επιλογή ενός σετ φθηνότερου κατά 50 ευρώ, είναι πολύ πιθανό τελικά να κοστίσει αρκετά ακριβότερα. Για παράδειγμα, επιλέγοντας ελαστικά με Αντίσταση Κύλισης Κλάσης Α αντί για Κλάσης G ένας οδηγός μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 300€ στη διάρκεια ζωής των ελαστικών! Εκτός, λοιπόν, τις πολύ καλές επιδόσεις στο φρενάρισμα αλλά και στο κράτημα στο βρεγμένο που θα κάνουν τη διαφορά στη δύσκολη στιγμή, τα ελαστικά με καλή βαθμολογία στην ετικέτα ελαστικών κάνουν γρήγορα και απόσβεση λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Σκέψου λοιπόν, αξιολόγησε και κάνει τη σωστή επιλογή!
Τι έγινε; Ακόμα δεν πήγες να τσεκάρεις τα ελαστικά σου;