15 tips για να μετακομίσεις μ’ έναν πόνο
Ο δρόμος ανάμεσα στο παλιό και το νέο σου διαμέρισμα είναι στρωμένος με κούτες, ιδρώτα και κολλητική ταινία.
- 4 ΟΚΤ 2012
Μετά από δύο μετακομίσεις σε διάστημα 14 μηνών, νομίζω είμαι σε θέση να συνοψίσω την εμπειρία μου σε μερικά tips. Για να σε βοηθήσω να προετοιμαστείς για την επικείμενη μετακόμισή σου. Μην φοβάσαι παιδί μου. Όλα θα πάνε καλά.
Λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχουν για μια μετακόμιση, αρκεί να έχεις φίλους πρόθυμους να σε βοηθήσουν και να ματώσουν για εσένα. Γιατί αν δεν έχεις φίλους, άσ’ το καλύτερα. Βρες 250 ευρώ να δώσεις σε μια μεταφορική και σταμάτα να διαβάζεις αυτό το κείμενο.
Η μετακόμιση είναι πολύ προσωπική κίνηση. Μιλάμε για τα πράγματά σου που πρέπει να ταξιδέψουν μερικά χιλιόμετρα για να τοποθετηθούν κάτω από νέα στέγη. Κι όσο κι αν η συναισθηματική σου νοημοσύνη υπαγορεύει να αφήσεις τα έπιπλα στο έλεος του μεταφορέα, οφείλεις να γίνεις λίγο πιο συναισθηματικός. Και να φροντίσεις να μεταφερθούν όλα ακέραια.
Πάμε λοιπόν στις συμβουλές…
Βρες αρκετούς φίλους (άντρες) να βοηθήσουν. Είτε αυτό είναι το ψυγείο σου, είτε είναι ο καναπές είτε (στην περίπτωσή μου) η τάβλα του κρεβατιού σου, ένα πολύ βαρύ αντικείμενο θα έχεις να μεταφέρεις σίγουρα. Και για να κατέβει 2 ορόφους και να ανέβει 4, χρειάζονται πολλά χέρια. Χέρια που δεν θα έχουν κουραστεί με τις υπόλοιπες μεταφορές.
Ανακάλυψε ποιος από την παρέα σου έχει φορτηγό. Δεν μπορεί. Κάποιος στον κοινωνικό σου κύκλο θα έχει μια εταιρεία που έχει φορτηγάκια, ένα βαν, ένα datsun στην τελική. Και να μην έχεις κάποιον φίλο με φορτηγάκι, το πολύ να δώσεις 50 ευρώ για το φορτηγό. Αρκεί να μην αγγαρέψεις τον οδηγό στο κουβάλημα.
Πάρε τις διπλάσιες κούτες από αυτές που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Μην τις βλέπεις έτσι μεγάλες. Τα πράγματά σου είναι σίγουρα πιο πολλά. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να μείνεις παραμονή της (Κυριακάτικης) μετακόμισης χωρίς κούτες. Θα τρέχεις να στουμπώνεις σακούλες με πράγματα και αυτό δεν το θες. Γιατί ούτε στο φορτηγό μπορούν να πάνε οι σακούλες ούτε να μεταφερθούν ανθρώπινα.
Δώσε ένα κίνητρο στους μεταφορείς. Την ώρα που βρίσκονται με το πιάνο στα χέρια, πρέπει να ονειρεύονται κάτι, να προσβλέπουν σε κάτι. Στις 72 παρθένες; Σε ένα ωραιότατο μπάνιο στην πισίνα (στην ποιά;) του νέου σου σπιτιού; Συνήθως το έπαθλο είναι μπίρες (κόκκινες ή πράσινες) και μερικά σουβλάκια. Ξηλώσου τσιγκούνη…
Κάλυψε τα έπιπλά σου με πλαστικό με μπουρμπουλήθρες. Ή όπως το λένε αυτό τέλος πάντων. Θα το βρεις από 30 μέχρι 50 λεπτά το μέτρο και θα χρειαστείς σίγουρα γύρω στα 30 με 40 μέτρα. Τα πράγματά σου θα μείνουν σίγουρα καθαρά κατά τη διάρκεια της περιφοράς τους στην πόλη και όσο το δυνατόν άφθαρτα. Ένα δυνατό χτύπημα δεν θα το σώσουν οι μπουρμπουλήθρες αλλά οι απροσεξίες των φίλων σου δεν θα σου στοιχίσουν ακριβά.
Μοίρασε τις δουλειές στους “ειδήμονες”. Κάποιος φίλος σου θα ξέρει από ηλεκτρολογικά, κάποιος από υδραυλικά και κάποιοι θα είναι καλοί απλά στο να κουβαλάνε. Ο πρώτος θα αναλάβει τις αποσυνδέσεις των ηλεκτρικών συσκευών και την τακτοποίησή τους. Ο δεύτερος πλυντήριο ρούχων και ό,τι ψιλοδιαρροές παίζουν τόσο στο παλιό όσο και στο νέο διαμέρισμα. Οι υπόλοιποι τα χοντρά.
Δανείσου ένα καρότσι μεταφοράς για αντικείμενα. Δεν ξέρω πώς το λένε επίσημα αλλά θα σε σώσει σε όλες τις μεταφορές προς και από το φορτηγό. Η συρταριέρα, το ψυγείο, το πλυντήριο θα βολευτούν μια χαρά εκεί πάνω.
Γράψε στην κάθε κούτα το περιεχόμενό της. Δεν σε νοιάζει; Τι λες; Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αρχίσεις αμέσως να ξεπακετάρεις. Τις πρώτες ημέρες θα χρειαστείς μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Οπότε φρόντισε να ανοίξεις μόνο τις κούτες που χρειάζεσαι και άσε τις άλλες να αναπαύονται στην σκόνη.
Ξεκίνα τις γραφειοκρατίες ένα μήνα πριν. Η ΔΕΗ θέλει λίγες μέρες, η μεταφορά τηλεφωνικής γραμμής όμως θέλει πολλές. Πάρα πολλές. Και επειδή θα χρειαστεί να πάρεις πολλά τηλέφωνα σε εταιρείες και να μιλήσεις με πολλούς βαριεστημένους υπαλλήλους, φρόντισε να ξεκινήσεις από νωρίς.
Ξεκίνα όσο πιο νωρίς μπορείς (και επιτρέπουν οι φίλοι σου). Η μέρα της μετακόμισης δεν είναι για ύπνο. Πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς για να μην σε πάρει το απόγευμα και κυρίως για να μην νυχτώσει. Νύχτα δεν μπαίνεις στο νέο διαμέρισμα κουβαλώντας έπιπλα και κούτες.
Αγγάρεψε κάθε γυναίκα της οικογενείας σου. Το ξέρω ότι είσαι πολύ καλός στο σκούπισμα και το σφουγγάρισμα αλλά η μάνα σου είναι καλύτερη. Θα ετοιμάσει το νέο σπίτι για να υποδεχτεί την αρχοντιά σου, θα συμαζέψει την κουζίνα και θα κάνει δουλειές που ούτε που θα πέρναγαν από το μυαλό σου. Α ρε τίμια Ελληνίδα μάνα…
Επίβλεψε την μετακόμιση. Δεν θες να μιλάνε μαζί πενήντα άτομα και να δίνει ο καθένας τις δικές του οδηγίες. Όλοι πρέπει να ακούνε εσένα. Καλός ο χαβαλές αλλά πρέπει να γίνει και η μετακόμιση κάποια στιγμή.
Ένα ζευγάρι γάντια είναι απαραίτητο. Για να σφίγγεις τους ιμάντες στο φορτηγό, για να σηκώσεις ένα έπιπλο χωρίς να γλιστράει, για να βάλεις τα χέρια σου στη βρώμα.
Οι κούτες είναι βαρετή αλλά σημαντική δουλειά. Κολλητική ταινία και ψαλίδι. Αυτή θα είναι η ζωή σου για ένα τετράωρο περίπου. Μέχρι να τις φτιάξεις και να τις γεμίσεις με τα πράγματα του σπιτικού σου.
Η κολλητική ταινία καλό θα είναι να ρέει άφθονη. Την θες για τις κούτες και για το “ντύσιμο” των επίπλων. Ακριβή δεν είναι οπότε πάρε σίγουρα δύο να έχεις. Ειδικά αν σε βοηθάει κάποιος στο πακετάρισμα, το να έχεις δύο ταινίες μοιάζει πολυτέλεια αλλά θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο.
Καλή μετακόμιση