16 πράγματα που έχουν γίνει και θα τα μάθουμε σε μισό αιώνα
Μερικές καταστάσεις που είναι 'γραμμένο' να ζήσουμε δεν έγκεινται στη σπειροειδή διαδρομή που συνήθως θεωρούμε ότι ακολουθεί η ειμαρμένη, αλλά στο γεγονός ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί και κανονιστεί.
- 22 ΑΥΓ 2017
Ως έκρυθμη περιγράφεται η κατάσταση στον πλανήτη αυτόν τον καιρό. Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ είναι απειλητικά από μόνα τους. Στη Μεσόγειο, οι πυρκαγιές δημιουργούν απρεπές φως, που έρχεται κατευθείαν από την κιτρινωπή μπανιέρα του Βελζεβούλη. Ο καρκίνος συνεχίζει να θερίζει. Και όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, μπροστά στα μάτια μας. Οι δράσεις και οι αντιδράσεις μοιάζουν με απροσχεδίαστες ενέργειες. Δεν είναι μείζον το ερώτημα, αλλά είναι αναπόφευκτο: Είναι;
Μήπως, όπως το νοσηρό μέρος του μυαλού που παράγει σκέψεις που δεν πρέπει να λέγονται, όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα; Μήπως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποφασίσει για τις τύχες του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων; Μήπως τώρα αυτές οι συζητήσεις, σε ένα χώρο που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για να σχεδιάζεται το μέλλον, επαναλαμβάνονται, ένα πλάνο που αφορά, φερ’ ειπείν, στο έτος 2067;
(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Korea News Service via AP)
Ασφαλώς και η προσέγγιση γίνεται μεταξύ αστείου και σοβαρού: Όπως η μικρομεσαία τάξη ζει με δανεικές ελπίδες και έρμαιο των υπόγειων μηνυμάτων που την ωθούν να τις διατηρεί -για να μην οδηγηθεί στην απελπισία και, άρα, σε πράξεις επαναστατικού χαρακτήρα- έτσι και είναι σχετικά αδύνατον, αν δεν είσαι μελετητής των σχεδόν αδιόρατων σημαδιών της Ιστορίας, να αντιληφθείς τι πρόκειται να γίνει στον κόσμο. Αλλά επειδή η αίσθηση μερικές φορές είναι ισχυρή, ότι δηλαδή ζεις σε ένα μέρος που κάποια πράγματα συμβαίνουν επειδή πρέπει και όχι επειδή επικρατεί συγκεχυμένη παράνοια, κάτωθι παρατίθεται μία λίστα από 16 καταστάσεις και πράγματα τα οποία θα γίνουν εμφανή σε 50 χρόνια και τα οποία, παρ’ όλα αυτά, έχουν σχεδιαστεί μόλις χθες ή έχουν συμβεί ακόμα παλαιότερα και, φαινομενικά, γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει γίνει. Το χρονικό όριο ασφαλώς είναι ενδεικτικό, για τη στρογγυλοποίηση.
> Το iPhone 32s. Από τότε που ο Σεργκέι Μπούμπκα πηδούσε με το κοντάρι του τον πήχη πόντο παρά πόντο και αναρωτιόμουν, παιδαρέλι αμούστακο, για ποιο λόγο δεν βάζει το ύψος εκεί που μπορεί να περάσει, ένα ήταν το δίδαγμα: Όταν πρόκειται για επιχείρηση και τρεντ, όλα γίνονται με τη μέγιστη δυνατή οργάνωση και το πλάνο δεν αφορά μόνο στο εγγύς αλλά και στο μακρινό μέλλον. Τώρα, ποιο μοντέλο έχει ήδη φτιαχτεί δεν πρόκειται να μάθουμε, αλλά είναι μία πιθανότητα ότι μέσα στον επόμενο μισό αιώνα όσα μοντέλα παρουσιαστούν έχουν ήδη φτιαχτεί.
> Η θεραπεία από τον καρκίνο. Γίνονται έρευνες και βρίσκονται φάρμακα, τα νέα είναι υπέρ το δέον ενθαρρυντικά, αλλά ο κόσμος πεθαίνει ανήμπορος να αντιδράσει. Εδώ ο λόγος δεν γίνεται για μία θεραπεία που μπορεί να έχει αποτελέσματα, αλλά για σίγουρο πράγμα, που ουσιαστικά κρατάει δευτερόλεπτα. Για ποιο λόγο δεν γίνεται τώρα; Διότι πρώτον δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες και δεύτερον δεν έχει εμφανιστεί κάποια άλλη ‘ανίατη-ιάσιμη’ ασθένεια που μπορεί να απασχολεί τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Μαζί με την οριστική θεραπεία του καρκίνου θα έρθει και η παραδοχή ότι η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι τα φάρμακα, ακόμα και τα πιο απλά, η συχνή χρήστη των οποίων κάνει ευάλωτο τον οργανισμό.
> Ο Έλβις είναι σε ψυγείο και θα αναστηθεί μαζί με τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. Το «Love me tender» θα ακουστεί στην Disneyland.
> Για ποιο λόγο πήρε ο Ρόκι το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1977 από τον Ταξιτζή.
> Η απόδειξη της έρευνας του Νίκολα Τέσλα, που ανέφερε ότι ο άνθρωπος μπορούσε να μεταφερθεί μέσα από την ενέργεια της Γης από το ένα μέρος στο άλλο. Λέγεται ότι αυτή η έρευνα δεν κατέστη εφικτό να γίνει πράξη, αφού θα χάνονταν δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε θα μάθουμε πώς ένας άνθρωπος τα κατάφερε, χρησιμοποιώντας τη Γη, να μεταφερθεί από το ένα μέρος στο άλλο, ψάχνοντας απαγορευμένα αρχεία, μόνο που δεν θα μπορεί να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του, διότι θα έχει πεθάνει.
(AP Photo/Matt Sayles)
> Γιατί η Αντριάνα Λίμα παντρεύτηκε τον Μάρκο Γιάριτς. ΟΚ, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως ότι η Μιράντα Κερ παντρεύτηκε τον Έβαν Σπίγκελ, που είναι ο μόφο ιδρυτής του snapchat, αλλά είναι ο ιδρυτής του snapchat! Ο Μάρκο Γιάριτς ήταν ένας πολύ καλός γκαρντ αλλά δεν ήταν ποπ σταρ, εφευρέτης ή μεσήλικος δισεκατομμυριούχος και η Αντριάνα Λίμα είναι ένα μοντέλο περιωπής. Η απόκλιση δεν είναι μεγάλη και ακόμα να γίνει πλήρως κατανοητό.
> Η παραδοχή ότι κυβέρνησε ο πρώτος κλώνος Πρόεδρος στην Ιστορία-και αυτό έγινε στις ΗΠΑ. Μπόνους, ποιος έγραφε τα tweets.
> Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπό μία έννοια, είναι πολύ δύσκολο να συμβαίνουν πόλεμοι χωρίς να έχουν καθοριστεί. Μπορεί να μη γίνει όσο ζούμε, αλλά αυτό, στο πνεύμα τουλάχιστον της συγκεκριμένης απόπειρας πονήματος, θα ισχύει μόνο διότι δεν θα έχει κανονιστεί για όσο ζούμε. Ίσως να κρίνεται ότι το καπιταλιστικό σύστημα, σε συνάρτηση ασφαλώς με τη θρησκεία, δουλεύει ρολόι, και δεν χρειάζεται ακόμα, διότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να το ξεφορτωθούν ή την καταπίεση που θα έπρεπε να νιώθουν.
> Ποιος έφτιαξε το Facebook. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή, ένας προγραμματιστής ή ο γιος του θα βγουν και θα μηνύσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ή κάποιο απόγονό του, ζητώντας τα πόδια τους ή κάτι παρεμφερές. Κι αν για το Facebook δεν υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν γίνεται να παρερμηνευθούν, υπάρχουν πάντα το viber, το snapchat κ.ά. Το σχέδιο έχει ήδη μπει σε λειτουργία.
> Αν μας ψεκάζουν.
> Ποια χρονολογία στ’ αλήθεια γεννήθηκε ο Πίτερ Οφορίκουε.
> Ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ακόμα χειρότερα από τον Τραμπ, είναι ένα ρομπότ που κουρδίζεται από πίσω.
> Ότι ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο δολοφόνος του Τζον Λένον, ήταν μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης. Μία ενδιαφέρουσα όσο και νοσηρή θεωρία ήταν η εξής: Το ‘σκαθάρι’ είχε τρομακτική δύναμη, σε ό,τι αφορά την επιρροή που ασκούσε στον κόσμο. Ακόμα και 37 χρόνια μετά το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 8 Δεκεμβρίου, ο Λένον είτε με τους Beatles είτε μόνος του ακούγεται ισοϋψώς με κάθε άλλο τραγουδιστή στον πλανήτη κάθε μέρα. Αν τώρα γινόταν μία τέτοια αποκάλυψη, ακόμα και τώρα μάλλον, που η δολοφονία έχει ξεμακρύνει και η ομίχλη του χρόνου την περιβάλλει, το γεγονός θα λογιζόταν ως σπαρακτικό και πορείες με αγριότητα θα ξεσπούσαν. Οι μελωδίες των Beatles δεν αναμένεται να ξεθωριάσουν, για χρόνια ακόμα, οπότε δεν είναι ακόμα ώρα να φανερωθεί. Με τον Γκεβάρα δεν γινόταν αλλιώς. Εδώ πρόκειται για φωνή, για μουσική και για μία από τις πιο σημαντικές εποχές για το ανθρώπινο είδος.
> Ότι όχι απλώς υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά η NASA έχει ήδη συλλάβει έναν και τον φυλάει στα εργαστήριά της (ή ότι είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ). Πέρα από την πλάκα, το μείζον ζήτημα με τους εξωγήινους δεν είναι η ύπαρξή τους, αλλά εάν είναι πιο έξυπνοι από τον άνθρωπο. Αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον, υπό την έννοια που το ανέλυσε ο Νιλ ΝτεΓκράσε Τάισον στον Ρίτσαρντ Ντόκινς, σε μία εκπληκτική συζήτηση. Αν ο άνθρωπος έχει το ίδιο DNA σε ποσοστό 98,5% με τη μαϊμού και μόνο 1,5% τους χωρίζει, τότε οι εξωγήινοι πιθανότατα, με το ίδιο ποσοστό διαφοράς με τον άνθρωπο, είναι απείρως πιο έξυπνοι οπότε δεν θα σήμαινε κάτι να επισκεφτούν τη Γη.
> Η θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχει καν η υποψία ότι θεραπεύεται η νόσος. Το μυαλό ατροφεί και τελείωσε. Δεν θα ήταν ανησυχητικό αν οι ρυθμοί ταχύτητας με τους οποίους κινείται ο πολιτισμένος κόσμος δεν οδηγούσαν στην ασθένεια με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να αποτελεί που με μόνο μία πρέζα υπερβολής θα αποκαλούνταν συχνό φαινόμενο.
> Ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέτος έκλεισε τα 638 χρόνια ζωής.