18 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Ελβετία
- 22 ΑΠΡ 2015
Αν το καλοσκεφτείς, η Ελβετία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει τυπωθεί αρνητικά στο μυαλό μας. Θα μου πεις, τόσα χρόνια γκρινιάζουμε για τους Έλληνες έχοντες και κατέχοντες που βγάζουν τα λεφτά τους εκεί, αλλά δεν μπορώ να βρω γιατί αυτό είναι πρόβλημα της Ελβετίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι πρόβλημα της Ελβετίας.
Ένας από τους πολύ βασικούς λόγους που άπαντες συμπαθήσαμε τυφλά την Ελβετία, εκτός από την πολύ φιλότιμη εμφάνισή της στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014, είναι η σοκολάτα. Δίκαια στο μυαλό μας είναι η απόλυτη σοκολατομάνα, ενώ έγκυρες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι 8 εκατομμύρια κάτοικοί της καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα κατά μέσο όρο από οποιονδήποτε άλλο πληθυσμό χώρα στη Γη.
(Όχι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν λιγότερο σεξ. Έλεος πια με τη θεωρία των υποκατάστατων).
Για να αγαπήσεις περισσότερο κάποιον χρειάζεται να τον γνωρίσεις καλύτερα. Το ΟΝΕΜΑΝ βάζει το καπέλο του ξεναγού και μοιράζεται τα 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Ελβετία. Λυπάμαι, αλλά στη λίστα δεν υπάρχουν τα επιτόκια των καταθέσεων των ελβετικών τραπεζών.
Ο Alexander Frei φυσικά
Θα ήταν βαρύ να πούμε ότι ο Alexander Frei είναι το ελβετικό ποδόσφαιρο, αλλά όχι και πάρα πολύ βαρύ. Μπορεί η συμπαθέσταστη Ελβετία που κόντραρε στα ίσα τους Αργεντίνους στο πρώτο των νοκ-άουτ στο περασμένο Μουντιάλ να μην είχε Frei (σ.σ. άφησε την εθνική το 2011), αλλά ο Alexander θα είναι πάντα στην καρδιά μας. Με τα κοκκινομπλέ της Βασιλείας και με τα κιτρινόμαυρα της Ντόρτμουντ.
Το ονειρικό αεροδρόμιο της Ζυρίχης
Όπως το περιέγραψε υπέροχα ο Χρήστος Χατζηιωάννου που έχει βρεθεί και ξαναβρεθεί εκεί χάρη περιμένοντας μια πτήση της SWISS.
Οι Lindt, οι πιο διάσημες σοκολάτες της
Ανοίξαμε το 1845, απασχολούμε 9.000 υπαλλήλους, φτιάχνουμε μυθικές σοκολάτες και απίστευτα παγωτά και μας αναλογεί περίπου το 40-50% της φήμης της ελβετικής σοκολάτας ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες.
Η αιωνόβια ειρήνη των 200 ετών
Η τελευταία φορά που η Ελβετία έγινε εμπόλεμη ζώνη χάνεται στα 1815. Αυτό μας κάνει 200 χρόνια, καλά τα υπολόγισες. Η ουδετερότητα της χώρας διαφυλάσσεται από τη Συνθήκη των Παρισίων, οπότε μπορείς να τα παρατήσεις όλα και να ζήσεις ειρηνικά εκεί. (Λέμε και τίποτα ελαφρύ να ξεχαστούμε).
“Έχει ωραία τοπία μωρέ”
Εντάξει, μπορείς να ανασάνεις τώρα.
Ο Bruno Ganz
Αυτός ο μέγιστος ηθοποιός που έχουμε σε ταινία του Αγγελόπουλου, σε ταινία που κάνει τον Χίτλερ (-την πιο γνωστή και με τα περισσότερα memes απ’ όλες- και στο υπέροχο Kraftidioten που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους. Αυτός τέλος πάντων που θα θέλαμε να ήταν παππούς μας (αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος για να δικαιολογείται κάτι τέτοιο).
Είναι η χώρα με τις 1500 λίμνες
Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα βρίσκεται μια λίμνη κοντά σου. Πολύ κοντά σου, βασικά.
Οι οδηγοί σταματούν για να περάσουν το δρόμο οι πεζοί
Μιλάμε για ένα όνειρο, για την απόλυτη δικαίωση του πεζού.
Είναι αλήθεια, είναι ακριβή
Μικρά παραδείγματα. Σε μια όχι κυριλέ πιτσαρία ή εστιατόριο, κοστίζει 5 φράγκα η κόκα κόλα και 4 το μισόλιτρο νερό. Τα τσιγάρα έχουν 8 φράγκα το πακέτο, ενώ και τα ενοίκια είναι στο Θεό. Η ετήσια κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς αγγίζει τα 4.000 φράγκα. Ένα τριάρι στη Γενεύη κοστίζει μέχρι και 2600 φράγκα το μήνα, την ώρα που ο κατώτατος μισθός δεν είναι θεσμοθετημένος και κινείται μεταξύ 3300 και 3600 φράγκων.
(Ισοτιμία: 1 ελβετικό φράγκο = 0.97 ευρώ)
Η SWISS
Η εταιρία που λατρεύουν χιλιάδες ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις πραλίνες που σερβίρει στον αέρα, αλλά και για τη συνέπεια και τη δεδομένη άνεση των ταξιδιών μαζί της. Α και λόγω αυτού του κουλ λευκού σταυρού στο κόκκινο φόντο, που λέει και ο Χρήστος.
H άμεση δημοκρατία
Πολλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της χώρας περνάνε από δημοψήφισμα είτε σε κρατικό είτε σε κοινοτικό επίπεδο. Κανονική δημοκρατία δηλαδή, ή έστω η δημοκρατία έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.
Τα ρολόγια φυσικά
Ήταν η ώρα τους.
Ο Jean-Luc Godard
Alphaville και ξερό Νέο Κύμα.
Ο Roger Federer
Ό,τι πιο κοντά σε ρομπότ είδαμε να πιάνει ρακέτα, σε ολόκληρη την ιστορία του τένις. Ο άνθρωπος των 17 γκραν σλαμ και των 237 συνεχόμενων εβδομάδων στο νούμερο ένα της κατάταξης είναι σταθερά η πιο συχνή αφορμή για να θυμόμαστε την Ελβετία εδώ και δέκα χρόνια.
Αυτό το CH που βλέπουμε δίπλα από κάθε τι ελβετικό
Είναι τα αρχικά για το Confoederatio Helvetica.
Οι δύο Ελβετοί ποδηλάτες που έχουν κερδίσει το Tour de France
Δεν είναι η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Είναι η φανταστική πληροφορία που μας κέρασε ο μέγιστος Θανάσης Κρεκούκιας, γνωστός σπίκερ της ποδηλασίας στο Eurosport. Το 1950 και το 1951 κέρδισαν τον φημισμένο γύρο οι Ferdinand Kubler και Hugo Koblet αντίστοιχα.
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Τέσσερις γλώσσες ομιλούνται στην ελβετική επικράτεια
Τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα rhaeto-romantsch (γλώσσα με πλούσιες λατινικές ρίζες).
Είναι η χώρα με τα πιο περίεργα αγάλματα
Για παράδειγμα, αυτό ενός άντρα στη Βέρνη που τρώει μια αγκαλιά από παιδιά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΥΡΙΟΙ;
Οι ελβετικοί σουγιάδες
Με εξαίρεση το ανοιχτήρι των ελβετικών σουγιάδων που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματά του φυσικά και κατασκευάζονται στην πατρίδα του Le Corbusier.