20 πραγματικά κακές συνήθειες που αναπτύξαμε μετά από 30 χρόνια Ίντερνετ
Σήμερα έχει γενέθλια αυτό που όλους μας ενώνει και όλους μας διχάζει.
- 12 ΜΑΡ 2019
Σαν σήμερα, στις 12/03/1989, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι δημιούργησε το World Wide Web, τον ατέρμονο και ακαθόριστο ‘χώρο’ που μετεξελίχθηκε στο Ίντερνετ όπως το ξέρουμε σήμερα. Είναι βέβαιο ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κατατάξει την εφεύρεσή του ανάμεσα στις σπουδαιότερες και τις πιο καθοριστικές για την πορεία της ανθρωπότητας. Το Ίντερνετ ήρθε και τα άλλαξε όλα με έναν τρόπο τόσο σαρωτικό και εκ θεμελίων, ώστε η επίδρασή του στη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ηθική των ανθρώπων να μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις σεισμικές αλλαγές που επέφεραν στο παρελθόν η Δημοκρατία ή ο Χριστιανισμός.
Μπορεί να το κάνει και ο ιστορικός του παρόντος, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν προλαβαίνει, γιατί χαζεύει τα stories του – η Καθαρά Δευτέρα έδωσε πολύ υλικό στο Instagram και πρέπει να κάνει catch up.
Κι εμείς μαζί του είμαστε: αγαπάμε το Ίντερνετ με τις ατέλειες και τις αδυναμίες του. Αλλά εντάξει, ας το παραδεχτούμε, το ιντερνετάκι μας έχει ρίξει σε πολλές λούμπες. Καταγράφουμε κάποιες απ’ αυτές, όσο ακόμα μπορούμε να τις θεωρούμε λούμπες. Έτσι κι αλλιώς, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται πώς ήταν η ζωή έξω απ’ το Ίντερνετ.
> Γκουγκλάρεις ακόμα το όνομά σου. Όχι τόσο όσο παλιότερα, αλλά συνεχίζεις να το κάνεις. Το κάνεις εντελώς απενοχοποιημένα πια, αλλά αν το σκεφτείς λίγο, στον παλιό, αναλογικό κόσμο το αντίστοιχο θα ήταν μια φορά στο τόσο να ρωτάς random ανθρώπους που συναντάς γύρω σου ‘Τι ξέρεις για μένα; Έλα πες, τι ξέρεις για μένα;’.
> Γκουγκλάρεις κάθε σύμπτωμά σου, όσο ασήμαντο κι αν είναι. Έναν ξαφνικό ξερόβηχα, τρία συνεχόμενα φτερνίσματα, το μούδιασμα στις πατούσες μετά από από τέσσερα σερί επεισόδια που είδες καθισμένος στον καναπέ. Έχεις ήδη περάσει αρκετές ανίατες ασθένειες χωρίς να πεθάνεις, αλλά συνεχίζεις να διαβάζεις με αμείωτο ενδιαφέρον τι σχέση έχει η φαγούρα στις παλάμες με τον έμπολα.
> Για κανένα λόγο δεν θα έβαζες στο οικογενειακό άλμπουμ την ομελέτα που έκαψες το πρωί. Ούτε στο Instagram θα την ανέβαζες. Αλλά εντάξει, για στόρι μια χαρά είναι.
> “Έλα μωρέ, ένα στόρι είναι, τρία λεπτάκια παίρνει”. Τρία λεπτάκια X 10 stories = μισή ωρίτσα.
> 15 τσεκαρίσματα για να δεις πώς πήγε το στόρι Χ 10 stories = 150 τσεκαρίσματα. Όλα μαζί, ποσταρίσματα και τσεκαρίσματα = περίπου 2 ώρες. Για κάτι που θα εξαφανιστεί μετά από 22 ώρες.
> Ζητάς τον κωδικό του wi-fi ακόμα και στο κομμωτήριο. Παρότι ξέρεις ότι για τα 20 λεπτά που θα βρίσκεσαι εκεί τα χέρια σου θα είναι αδρανοποιημένα απ’ αυτό το απροσδιόριστο ύφασμα που έχουν όλα τα κομμωτήρια και σε σκεπάζουν για να μην πέφτουν οι τρίχες στα ρούχα (τελικά πέφτουν, αλλά αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική γκρίνια).
> Έχεις αρχίσει και γράφεις κι εσύ χωρίς τόνους. Ειδικά όταν απαντάς σε τρία WhatsApp ταυτόχρονα, ή όταν οδηγείς.
> Απαντάς όταν οδηγείς.
> Καμιά φορά γκουγκλάρεις κιόλας χωρίς τόνους. Είναι μια ευκολία. Και όταν στις προτάσεις εμφανίζεται το ‘σ’ αντί για το τελικό ‘ς’ το πατάς για ευκολία. Χαλβασ, δεν γαμιέται…
> Δεν πας πουθενά χωρίς Google maps. Δεν το παραδέχεσαι ανοιχτά, αλλά όταν ήσουν στην Αντίπαρο έβαλες GPS για να βρεις τις Ψαραλυκές. Δεν ήταν η πρώτη σου μέρα στο νησί.
> Αν δεν είναι στο FB δεν έχει γενέθλια. Ούτε επέτειο. Ούτε πήρε πτυχίο. Δεν έχεις λόγο να του στείλεις ή να τον πάρεις τηλέφωνο.
> Όταν συνειδητοποιείς ότι τα γενέθλιά του / της πέρασαν και δεν τον / την πήρες τηλέφωνο, κατά βάθος κατηγορείς εκείνον / η. Ας τα είχαν στο FB, εσύ τι φταις;
> Τσεκάρεις τα προφίλ της πρώην σου στα social. Ξέρεις ότι δεν σου κάνει καλό, αλλά συνεχίζεις να το κάνεις.
> Μία στις πέντε φορές αισθάνεσαι ότι το τραγούδι που πόσταρε το πρωί είναι ένα μήνυμα για σένα. Κατά βάθος ξέρεις ότι δεν ισχύει, αλλά συνεχίζεις να το κάνεις.
> Ένα στα πέντε ποσταρίσματα που κάνεις κρύβουν ένα μήνυμα για την πρώην σου. Κατά βάθος ελπίζεις ότι τσεκάρει ακόμα το προφίλ σου.
> Την έχεις πατήσει πολλές φορές με τα εστιατόρια που έχουν καλή βαθμολογία στο Trip Advisor, αλλά κάθε φορά που βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος για πρώτη φορά θα διαλέξεις ένα από την πρώτη δεκάδα.
> Περνάς υπερβολικά πολλή ώρα στην τουαλέτα. Δεν έχεις κάτι, απλά σκρολάρεις.
> Δεν γίνεται να δεις επεισόδιο ή ταινία στο Netflix χωρίς να πατήσεις 7-8 φορές το pause. Αυτός κάτι σου θυμίζει, αυτή κάπου την έχεις δει, ωπ! αυτός δεν είναι ο πιτσιρικάς που κατέβαινε τις σκάλες του Χόγκουαρτς στην τρίτη σκηνή του Χάρι Πότερ 2; Κάτσε να γκουγκλάρεις για επιβεβαίωση.
> Καλό το Youtube, πολύ καλό. Αλλά σε λίγο θα πιστέψεις ότι όλα τα ελληνικά τραγούδια ηχογραφήθηκαν σε κάπιοα εκπομπή του Σπύρου.
> Αν κάποτε χτυπούσε κάποιος το κουδούνι σου για να σε ενημερώσει ότι ανθελληνικοί κύκλοι θέλουν να διαθέσουν τον Παρθενώνα μας στους διοργανωτές του επόμενου Fyre Festival δεν θα τον πίστευες. Πιθανότατα δεν θα του άνοιγες καν την πόρτα. Σήμερα θα μπεις να τον διαβάσεις, ειδικά αν γράφει ‘Σοκ’ στον τίτλο της είδησης. Δεν θα τον πιστέψεις, μάλλον, αλλά επί τη ευκαιρία κάτι θα σχολιάσεις για τους ανθέλληνες και τις μανούλες τους που τις γλεντούσαν οι Τούρκοι.