4 Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό και τους θέλουμε πίσω
- 24 ΔΕΚ 2019
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση πολλοί Έλληνες, συμμαθητές, συμφοιτητές, φίλοι, γείτονες, συνήθως άνθρωποι στην ηλικία μου, διασκορπίστηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Η επιστροφή ενός μεγάλου μέρους ή και καθενός ξεχωριστά από αυτούς θα πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες όσων έχουμε μείνει.
Σε αυτό το πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας είναι και η πρωτοβουλία “Try This At Home” της Stoiximan που κινείται σε δύο σκοπούς: να κρατήσει τα νέα ταλαντούχα παιδιά στην Ελλάδα. Μαζί να δοθούν κίνητρα σε όσους έφυγαν, προκειμένου να επιστρέψουν. Όλα αυτά βρίσκονται σε ένα πακέτο με απαραίτητα διευκολυντικά κίνητρα: 3 επιπλέον μισθούς, 2000 ευρώ για τα έξοδα μετεγκατάστασης και διευκόλυνση της διαδικασίας επιστροφής.
Και εκεί που διαβάζεις για αυτές τις πρωτοβουλίες, σκέφτεσαι όχι μόνο τους δικούς που θα μπορούσαν να γυρίσουν. Κάνεις ολόκληρα σενάρια με το μυαλό σου για το πώς θα ήταν τα πράγματα αν επέστρεφαν άνθρωποι που αναγκάστηκαν ή κατάφεραν (ή και τα δύο) να φύγουν από την Ελλάδα. Γιατί καμιά φορά το να κάνεις τέτοια σενάρια έχει πραγματικά πλάκα.
Γιώργος Λάνθιμος
Ο Γιώργος Λάνθιμος πριν από χρόνια ζούσε στην Ελλάδα και ήταν γνωστός κυρίως ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών διαφημίσεων και βίντεοκλιπ. Το 2011 ήταν η χρονιά που η φήμη του εκτινάχθηκε, όταν διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για τον ‘Κυνόδοντα’. Μετά ο ‘Αστακός’ κτλ.
Σκεφτείτε, λοιπόν, τον Λάνθιμο να επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας όλη αυτή την καριέρα πίσω του και να κάνει greek weird wave μια οικογενειακή σειρά που θα παίζει prime-time σε μεγάλο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης και με όνομα “Τρελή, τρελή οικογένεια”. Δεν είναι μόνο ότι θα κάνει 50άρια είναι και που πραγματικά θα είναι ένα σοκ που θα μας ξυπνήσει όλους και θα μας βγάλει σε πιο δημιουργικά μονοπάτια.
Μαρία Μενούνος
Η παρουσίαση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision υπήρξε η στιγμή που εδώ στην Ελλάδα μάθαμε μια από τις γνωστότερες στην Αμερική προσωπικότητες που έχουν ελληνική ρίζα. Η Μαρία Μενούνος τα είχε πάει περίφημα, ακόμα και με νικητές του Lordi, μια μπάντα που δεν είναι ακριβώς εύκολη να τη διαχειριστείς σε μια πιο glamour δεξίωση, όπως ήταν αυτή της Eurovision.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απλά ότι θέλουμε νέους παρουσιαστές που θα προσφέρουν φρεσκάδα και μαζί εμπειρία. Τους έχουμε ανάγκη. Τους χρειαζόμαστε. Στενάζουμε από άβολες στιγμές και αν η Μαρία Μενούνος ερχόταν θα είχε επιτέλους μια ήρεμη, όμορφη και ταλαντούχα παρουσιάστρια που θα ήξερε πώς να χειρίζεται μια εκδήλωση. Μαρία, γύρνα.
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο πρώτος Έλληνας που έφυγε για το εξωτερικό και που μας έρχεται πρώτα από όλους στο μυαλό. Και σκέφτομαι πόσο πανέμορφη ιστορία θα ήταν μια ιστορία του MVP του NBA ο οποίος θα γύρναγε για να βοηθήσει την ομάδα που τον ανέδειξε, τον Φιλαθλητικό.
Ο Φιλαθλητικός ανεβαίνει τη μια κατηγορία μετά την άλλη, κερδίζει καλό συμβόλαιο με τη Euroleague και κάπου εκεί, αφού έχει χτίσει νέο γήπεδο, όπου τέλος πάντων μπορεί να χωρέσει νέο γήπεδο στου Ζωγράφου, στην τελευταία σεζόν του Γιάννη σηκώνει τη Euroleague και γίνεται η τρίτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που τα καταφέρνει. Ούτε εφηβική ταινία των 90ς τέτοιο happy end.
Γιάννης Φιλιππάκης
Αν ψάχνετε το όνομα της σημαντικότερης καινούργιας ροκ μπάντας αυτών των χρόνων τότε αυτό είναι οι Foals και ο γεννημένος στην Κάρπαθο Γιάννης Φιλιππάκης είναι ο frontman τους και κιθαρίστας τους. Kαι η αλήθεια είναι ότι τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά.
Αναμφίβολα θα τον θέλαμε να έρθει στην Ελλάδα και να παίζει αν γίνεται κάθε (!) μέρα σε κάθε λαϊβάδικο αυτής της πόλης όντας μέλος των Foals και κάνοντας και διάφορα side-projects με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο ή τον Αντύπα. Ειλικρινά, σκεφτείτε intro Μάκη Χριστοδουλόπουλου και riff Γιάννη Φιλιππάκη. Μπορεί να είναι απαίσιο. Μπορεί όμως να γίνει και το άλμπουμ της χρονιάς παγκοσμίως.
Αν διάβασες αυτό το κείμενο από κάποια πόλη του εξωτερικού τότε ρίξε μια ματιά στην πρωτοβουλία της Stoiximan Try this at Home.
(Φωτογραφίες: AP Photos)