9 μαθήματα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια
- 10 ΟΚΤ 2017
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Μας έχουν εμπνεύσει να γράψουμε, μεταξύ άλλων, για τις κλασικές φιγούρες τους, τους 47 κανόνες του πρωτοετή φοιτητή, το γιατί δεν γραφτήκαμε ποτέ σε φοιτητική παράταξη και για τις 9 σχολές που κανείς δεν ξέρει τι βγαίνει όποιος σπουδάσει σε αυτές.
Αυτή τη φορά σκάψαμε λίγο πιο βαθιά. Διαβάσαμε τους οδηγούς σπουδών των περισσοτέρων σχολών των ελληνικών Πανεπιστημίων και πέσαμε πάνω σε 9 μαθήματα-διαμαντάκια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι διδάσκονται στα αμφιθέατρά τους. Φανταστήκαμε, όμως, ποιος τα διδάσκει και ποιο είναι το αντικείμενό τους.
Καλές σπουδές!
1. Δυνάμεις της ψυχής και προσβολές του πονηρού
Τμήμα: Θεολογίας
Εισήχθη στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Θεολογίας το 1999, ένα χρόνο μετά την τηλεοπτική προβολή της σειράς ‘Άγγιγμα Ψυχής’. Το μάθημα δεν περιλαμβάνει συγγράμματα, αφού κάθε εβδομάδα οι φοιτητές παρακολουθούν στο αμφιθέατρο κι από ένα επεισόδιο της σειράς. Τις εξετάσεις διενεργεί ο Σταύρος Ζαλμάς. Γιατί ξέρει πιο καλά από όλους μας πότε η ψυχή στάθηκε αδύναμη στις προσβολές του πονηρού.
2. Ζιζανιολογία
Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων
Ό,τι είναι η Βίβλος για έναν Σατανιστή, είναι η Ζιζανιολογία για τον δάκο και την μουχρίτσα. Φήμες λένε πως οι σελίδες των συγγραμμάτων του συγκεκριμένου μαθήματος είναι βουτηγμένες σε Λανέιτ για αυτό και οι φοιτητές τα διαβάζουν φορώντας γάντια και μάσκα. Αν κάποιος κοπεί δύο φορές, το περνάει χαριστικά την τρίτη, για λόγους υγείας.
3. Εκτροφή ινδόρνιθας, ορτυκιού, πάπιας και χήνας
Τμήμα: Κτηνιατρικής
Ο τίτλος του τμήματος διαβάζεται με τη φωνή του τύπου που διαφημίζει το περιοδικό ‘Κυνηγεσία Κυνοφιλία‘. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται η εκφορά του ονόματος του προαναφερθέντος εντύπου εντός του αμφιθεάτρου, αφού ο καθηγητής του ‘Εκτροφή ινδόρνιθας, ορτυκιού, πάπιας και χήνας’ έχει μηνύσει τον εκδότη του ‘Κυνηγεσία Κυνοφιλία’, με την κατηγορία ότι διδάσκει τρόπους για να καταστρέφεται ό,τι ο ίδιος με τόσο κόπο εκτρέφει.
4. Λιβαδική τεχνική
Τμήμα: Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος
Σε αυτό το μάθημα οφείλεται η δημιουργία του ‘Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι‘, μιας από τις ιστορικότερες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης. Ο θρύλος θέλει τον πατέρα Ingalls -εκ των πρωταγωνιστών της σειράς- να ρωτήθηκε στο πρώτο επεισόδιο αν ξέρει να φτιάχνει σπίτια και εκείνος απάντησε: ”Μα φυσικά! Έχω εντρυφήσει στη λιβαδική τεχνική”.
5. Οπλισμένο σκυρόδεμα
Τμήμα: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής ΤΕ
Από εδώ βγήκαν οι φράσεις ‘τον τσιμέντωσε’, ‘τον έχτισε’, ‘τον έκανε ένα με τον τοίχο’. Η λέξη ‘σκυρόδεμα’ από μόνη της είναι αρκετά ψαρωτική. Σε συνδυασμό με τη λέξη ‘οπλισμένο’ δημιουργεί ένα μάθημα-φονικό όπλο που όποιος αριστεύσει σε αυτό, χρίεται αυτομάτως αρχηγός της Καμόρα. Δεν θέλω να ξέρω τι συμβαίνει σε όποιον κόβεται.
6. Εκτροφή Μηρυκαστικών
Τμήμα: Ζωικής Παραγωγής
Το γεγονός πως τα μηρυκαστικά ζώα αναμασούν την τροφή τους, δηλαδή ώρες αφότου την έχουν καταπιεί, την φέρνουν ξανά στο στόμα τους για να την μασήσουν ξανά, αποτελεί την πιο εξωγήινη γνώση που διδάσκει το ‘Εμείς και ο Κόσμος’ σ’ έναν 10χρονο. Κάποιοι 10χρονοι μεγαλώνουν και δεν αρκούνται σε αυτή τη γνώση. Θέλουν να το δουν να συμβαίνει μπροστά τους. Αυτό το μάθημα τους ανήκει.
7. Σαλιγκαροτροφία
Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Κάθε μέρα που περνάει και το συγκεκριμένο μάθημα δεν διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά στο Γεωπονικό Αθηνών, το πρώτο χάνει μια θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Απαιτούμε την μεταφορά του συγκεκριμένου μαθήματος στη Μεγαλόνησο και την μετονομασία του σε ‘χοχλιοτροφία’.
8. Αραβικά VI
Τμήμα: Μεσογειακών Σπουδών
Το παράξενο δεν είναι τα αραβικά. Το παράξενο είναι το VI. Γιατί για να φτάσει κάποιος, κάποια στιγμή να δώσει τα αραβικά VI, πρέπει πρώτα να έχει περάσει τα προηγούμενα πέντε. Κι αν δεν είναι βέρος Άραβας ή ο Nick Brody από το Homeland δεν πρόκειται να τελειώσει τη σχολή σε κάτω από δέκα χρόνια.
9. Νοσήματα Εξωτικών Ζώων
Τμήμα: Κτηνιατρικής
Επίτιμος διδάκτορας του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η Daenerys Targaryen και επίκουρος καθηγητής ο Χάρι Πότερ. Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να περάσουν οι δράκοι μαγουλάδες; Πώς εκδηλώνονται τα κονδυλώματα στον αρσενικό δράκο; Κολλάνε οι φοίνικες λοιμώδη μονοπυρήνωση; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντά το συγκεκριμένο μάθημα.
(Κεντρική Φωτογραφία: Eurokinissi)