20 λέξεις που λέμε σήμερα και δεν υπήρχαν στα ’90s
- 5 ΝΟΕ 2019
Είναι λογικό κάποιες απ’ αυτές να προέρχονται από την αργκό του ίντερνετ, αλλά προσπαθήσαμε να το περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο όσο γινόταν περισσότερο. Γι’ αυτό ψάξαμε λέξεις, από πολλούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας (πσσσσσ) για να υπάρχει μια ποικιλία.
Λέξεις που μπορεί σήμερα να τις χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά αν ο Κάκαλος τις έλεγε τότε στον Χλαπάτσα, θα κοιτάζονταν για κανά μισάωρο χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα.
Για δες:
1. Τον δίκασε
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά στα χίλια εννιακόσια ενενήντα κανείς δεν έλεγε σε κανέναν “τον δίκασες”, έλεγε “τον τάπωσες”, “ωωω τι του ‘πες για τη μάνα του” και άλλα πολλά που τα λέμε ακόμα, αλλά ΠΟΤΕ “τον δίκασες”. Η έκφραση είναι πιθανότατα παιδί των ’10s.
2. Άντε γεια
Η εκπομπή του Τσουκαλά έκανε πρεμιέρα το 2001, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να λεγόταν από πριν αυτή η φράση, εφόσον του πιστώνεται (και πολύ ορθά). Τότε λέγαμε απευθείας την έκφραση που ο Τάκης θέλησε να πει live αλλά φοβόταν το πρόστιμο (το “άντε γαμ#$%6). Βέβαια, από τότε έχει πει χειρότερα, αλλά τι να πεις. Από κάπου ξεκινάνε όλοι.
3. Χόμπιτ
Μπορεί σήμερα με τον που θα χαρακτηρίσεις κάποιον ρατσιστικά “χόμπιτ”, όλοι να καταλαβαίνουν ότι τον λες “κοντό”, αλλά στα 90s δεν θα σήμαινε τίποτα. Ακόμα δεν είχε βγει η κινηματογραφική τριλογία του ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’ και παρότι τα βιβλία εννοείται ότι ήταν υπερδιάσημα, ωστόσο η λέξη δεν είχε περάσει στην καθημερινή αργκό. Ίσως μόνο κάποιων νέρντουλων που να το έλεγαν μεταξύ τους και να χαίρονταν, αλλά δεν τους καταλάβαινε κανείς άλλος.
4. Φασέος
Λέγαμε “πολύ φάση” ή “φασωθήκαμε”, αλλά “φασέος” ποτέ. Φασέος είναι ο τρέντι, όταν σταμάτησε το τρέντι να είναι τρέντι. Κάπως έτσι.
5. Χιπστεριά
Ούτε κατά διάνοια. Η λέξη ‘χίπστερ’ δεν υπήρχε στο καθημερινό λεξιλόγιο, ούτε η ‘χιπστεριά’, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Και πραγματικά θα είχε κάνει τη ζωή μας τόσο πιο εύκολη από τότε. Αργήσαμε.
6. Τρολάρω
Υπήρχε προφανώς ως έννοια, αλλά δεν χρησιμοποιούσε κανείς αυτόν τον ιντερνετικό όρο. Άλλη μία λέξη που έφερε λύσεις και έβαλε τέλος σε πολλές σοβαρές συζητήσεις.
7. Μιλφάρα
Μπα. Ούτε αυτή η λέξη υπήρχε. Έγινε πάρα πολύ γνωστή το 1999 λόγω του ‘American Pie’, αλλά μέχρι να φτάσει και να καθιερωθεί στη χώρα μας, περάσανε χρόνια, κυλήσαν νερά.
8. Κριντζάρω
Ίσως η πιο πρόσφατη από όλες. Έχουμε κάνει ολόκληρο θέμα για το τι σημαίνει, οπότε αν ακόμη δεν έχεις ιδέα, τσέκαρε εδώ. Οι υπόλοιποι προχωράμε.
9. Έμπαινα – Έδινα
Δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ξένη γλώσσα τελείως. Σήμερα δείχνει την υπερβολική προθυμία μας να συντελέσουμε την σεξουαλική πράξη με συγκεκριμένο άτομο.
10. Γατάκι
Μη σου κάνει εντύπωση, γύρω στο 2010 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως, μέχρι τότε μάλλον θα σήμαινε μόνο κάτι γλυκούλικο, το οποίο θα το αντάλλαζαν μεταξύ τους μόνο εραστές γλυκανάλατοι και ζυμαρούληδες.
11. Ποστάρω
Δεν ξέρω καν αν στα ’90s το έλεγαν στο μπάσκετ, αλλά ως “ανεβάζω κάτι σε Facebook/Twitter/Instagram κτλ” δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα. Άλλος κόσμος τελείως.
12. Ινφλουένσερ
Και τότε ένα μάτσο ανθρώπων επηρέαζε κόσμο με πιο παραδοσιακές διαφημίσεις ή δηλώσεις, αλλά δεν τους αποκαλούσε κανείς έτσι. Μετά το 2010 και με το Instagram, χάθηκε κάθε αξιοπρέπεια.
13. Γυπαετός
Με πληροφόρησαν ότι έστω και σε περιορισμένο κοινό, η λέξη ‘κλαρινογαμπρός’ κυκλοφορούσε, αλλά για τον ‘γυπαετό’ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τον κατατάσσουν και στην αργκό των ’90s. Οπότε, ορίστε, άλλη μία λέξη γεμάτη ματσίλα, από τις πιο καγκουρίστικες του είδους.
14. Λεφτά υπάρχουν
Ναι, κριντζάρεις τώρα, αλλά ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες αυτή η λέξη χρησιμοποιείται περισσότερο κι από το βιβλιάριο του ΙΚΑ. Θυμάσαι από που βγήκε, οπότε ας μην πούμε άλλα.
15. Ντικπίκ
Δεν υπήρχαν και τα μέσα τότε, κατάλαβες; Πώς να τη στείλεις; Να τη βγάλεις, να πας να την εκτυπώσεις, να χτυπήσεις την πόρτα και να πεις “από έναν κύριο, δεν τον ξέρετε”; Ήταν μπελαλίδικη κατάσταση. Μπράβο σε όσους το επιχείρησαν ωστόσο.
16. Τυχαίο. Δεν Νομίζω.
Πριν τη γνωστή διαφήμιση, υπήρχε μόνο μέσα στο μυαλό του τύπου που την έκανε. Και δεν ξέρουμε και για πόσο καιρό.
*Μετά από συζητήσεις με τους ειδικούς, (Φιλέρης και Καίσαρης) συμφωνήσαμε ότι δεν υπήρχαν στην αθλητική αργκό και αυτές οι λέξεις που ακολουθούν
17. Επαγγελματική νίκη
Απ’ τις πιο μισητές εκφράσεις. Το “έπαιξα όσο χρειαζόταν για να πάρω το αποτέλεσμα’. Εμείς θέλουμε ντρίμπλες και τσαλιμάκια, αργεντίνικη αλητεία. Τιναφτάρε.
18. Μυρωδιάς
Άμπαλος. Αμπάσκετος. Αυτός που δεν καταλαβαίνει τίποτα από μπάλα. Μου λένε δεν υπήρχε τότε. Τους πιστεύω, αλλιώς όλο και κάποιος θα με είχε πει (ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ) έτσι τότε. Θα το θυμόμανε.
19. Ζωγραφιστό
Η ρακέτα. Εδώ ο Γιάννης Φιλέρης λέει δυο κουβέντες παραπάνω και για την υπόλοιπη αργκό των μπασκετικών.
20. Πήγα ταμείο
Γιατί πολύ απλά δεν πήγαιναν τόσο συχνά ταμείο, ώστε να μείνει ως έκφραση. Αν τότε πήγαινες ταμείο σήμαινε ότι είχες γίνει πλούσιος γιατί σε είχε στείλει κανά λαχείο που μοίραζε εκατομμύρια, σπάνια πράγματα δηλαδή.