© EUROKINISSI
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Barcode χρησιμοποιώ μόνο για να αγοράσω λαχανικά»: Κάναμε αυτοψία σε αστυνομικά τμήματα

Περάσαμε ένα πρωί σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής, όπου μετά τον χαμό του Αυγούστου, αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τη διαδικασία έκδοσης νέας ταυτότητας.

«Από τις 10 Αυγούστου και μετά έγινε πραγματικός χαμός και κόσμος δήλωνε την απώλεια της παλιάς του ταυτότητας και έτσι αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα»: Κάπως έτσι θα μπορούσα να συνοψίσω την επίσκεψή μου σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής, όπου και προσπάθησα να αναζητήσω τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες κόσμου συρρέει για να βγάλει νέες ταυτότητες. Τα λόγια ανήκουν σε ανώτερο διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου.

Αυτοψία σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας

Από όταν έγινε γνωστό ότι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι έτοιμες για αντικατάσταση των παλιών, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν «τα λόγια των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας» να επιβεβαιώνονται. Είχε διαρρεύσει ότι κάθε νέα (παλιά) ταυτότητα θα ήταν ενεργή για 10 ακόμη χρόνια και αρκετοί θέλησαν να δώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους για να το ξανασκεφτούν (στην καλύτερη) ή να πάνε κόντρα στα σχέδια του Αντίχριστου στη χειρότερη.

Τα ρεπορτάζ τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν λόγο για ηλικιωμένους που λιποθυμούσαν στις ουρές και άλλους που έπιαναν στασίδι από τις πρώτες πρωινές ώρες για να μπορέσουν να εκδώσουν νωρίς τις ταυτότητές τους. Οι περισσότεροι δήλωναν κλοπή ή απώλεια προκειμένου να τους δοθεί καινούργια ταυτότητα παλαιού τύπου. Η διαδικασία ήταν η γνωστή: Πήγαινες με δύο φωτογραφίες και έναν μάρτυρα και μέσα σε λίγα λεπτά είχες ξεμπερδέψει.

Κυρίως στα αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, όμως, από τις αρχές του Αυγούστου η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Σήμερα, τελευταία μέρα του Αυγούστου, εμείς επισκεφτήκαμε από νωρίς μερικά αστυνομικά τμήματα της Αττικής και αντιληφθήκαμε ότι -χωρίς να υπάρχει κεντρική οδηγία- τα περισσότερα έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, έχοντας αλλάξει τον κανονισμό για την έκδοση ταυτότητας.

Ο Διοικητής του Τμήματος στο Χαλάνδρι και υπεύθυνος για τα ζητήματα με τις ταυτότητες μού ανέφερε σχετικά: «Αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για την έκδοση νέων ταυτοτήτων παλαιού τύπου για να μη δούμε φαινόμενα με ηλικιωμένους να λιποθυμούν από την κούραση και την ορθοστασία. Πλέον όποιος θέλει να εκδώσει ταυτότητα πρέπει να κλείσει ραντεβού και στη συνέχεια, ανάλογα με το πότε υπάρχει κενό, ενημερώνεται για να έρθει με τον μάρτυρα και έχοντας ήδη βγάλει φωτογραφίες, ώστε να εξυπηρετηθεί πιο άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία».

Τόσο στο Α.Τ. Αμαρουσίου, όσο και στο Χαλάνδρι οι αστυνομικοί είχαν μερικές ιστορίες να διηγηθούν σχετικά με τα όσα έζησαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Στην αρχή ακούγαμε παππούδες να συζητάνε για τσιπάκια και για απόρρητες πληροφορίες που θα μοιράζονται παντού με τις νέες ταυτότητες και μέσα Αυγούστου έρχονταν ολόκληρες οικογένειες για να αλλάξουν όλοι μαζί τις ταυτότητες» μου ανέφερε υπάλληλος του τμήματος στο Χαλάνδρι.

Σαν να ήταν συνεννοημένοι, λίγα λεπτά μετά πέρασε μια μητέρα με δύο παιδιά και κατευθυνόταν στον όροφο που εκδίδονται οι ταυτότητες. «Εγώ barcode χρησιμοποιώ μόνο για να αγοράσω λαχανικά στο σούπερ μάρκετ» μου ανέφερε, φεύγοντας γρήγορα για να προστατέψει την ίδια και τα παιδιά της από τις νέες ψηφιακές ταυτότητες.

Οι Αστυνομικοί μου ανέφεραν αμέσως μετά ότι το barcode είναι ίσως το πιο βασικό θέμα που ανησυχεί τον κόσμο, που θέλει να βάλει stop στις ταυτότητες που θα ισχύσουν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2026 και μετά. «Μας λέγατε και για τα εμβόλια ότι δε θα έχουν barcode και είδατε που καταλήξαμε» είναι το κύριο επιχείρημα όσων έσπευσαν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλαιού τύπου.

Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν συλλαλητήρια κατά των νέων ταυτοτήτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που διαφωνούν με τις ψηφιακές ταυτότητες δεν είναι άλλωστε αμελητέο. Το 12,9% των ερωτώμενων στην έρευνα της Aboutpeople για το News247 θεωρεί ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν απειλή για την ελευθερία, με το 77,2% να διαφωνεί και το 9,9% να μην απαντά.

Όσα δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για το θέμα μόλις σήμερα

Σήμερα πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι. Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

O κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961 και ότι «όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν». Επιπλέον, ο υπουργός Προ.Πο. τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δε θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Όπως και να έχει τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ των νέων ταυτοτήτων, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Exit mobile version