Δεκαπενταύγουστος εναντίον όλων: Βάλαμε τις αργίες στη σειρά
Με το τριήμερο της Παναγίας προ των πυλών, είπαμε να ανακηρύξουμε τον απόλυτο βασιλιά των αργιών.
- 12 ΑΥΓ 2016
Κάθε χρόνο, μόλις περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων κι έρθει η ώρα της επιστροφής στο γραφείο, έχω μια συνήθεια: γκουγκλάρω ‘αργίες του έτους’ και βλέπω τι μέρα πέφτουν όλες οι ημερομηνίες που αγαπάμε να κυκλώνουμε σ’ αυτή τη χώρα.
Πανηγυρίζω για κάθε 28η Οκτωβρίου που πέφτει Παρασκευή ή Δευτέρα, ξενερώνω με κάθε 25η Μαρτίου που πέφτει Κυριακή και σκέφτομαι ήδη το επόμενο τριήμερο / τετραήμερο / διακοπές για να αισθανθώ καλύτερα.
Όταν πρωτοήρθα στο Oneman, ντρεπόμουν λίγο να παραδεχτώ τη λατρεία μου για τις αργίες και τις διακοπές, μην με περάσουν και για κανένα τεμπέλαρο. Μετά, είδα πως είχαν ήδη κάνει ένα poll για την αγαπημένη αργία κι ένα κοινό θέμα με το ίδιο ερώτημα κι ηρέμησα.
Η αγάπη για τις αργίες είναι κοινή. Με αφορμή τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου τη Δευτέρα που μας έρχεται, αποφάσισα να κατατάξω όλες τις ελληνικές αργίες ξεκινώντας απ’ τη λιγότερη αγαπημένη μέχρι αυτή που αγαπώ λίγο παραπάνω.
Δεν σου το κρύβω, ήταν σαν να με βάζεις να ξεχωρίζω το αγαπημένο μου παιδί. Ή μιας και δεν έχω παιδιά, το αγαπημένο μου δάχτυλο. Πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, ένα μήνυμα προς όλες τις αργίες: Σας αγαπώ όλες κι είστε απαραίτητες, μην το πάρετε προσωπικά. Όταν πέφτετε και Δευτέρα, είστε απλά αξιολάτρευτες. Αλλά μόνο μία μπορούσε να κερδίσει.
*Όπως είχε διευκρινίσει κι ο Ηλίας, η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.
12. Του Αγίου Πνεύματος
Πότε πέφτει: Έλα ντε. Το μόνο βέβαιο, είναι το ‘κάπου μέσα στον Ιούνιο’.
Το πλεονέκτημα: Πέφτει Δευτέρα κι είναι η τέλεια ευκαιρία για το πρώτο σου καλοκαιρινό τριήμερο.
Το μειονέκτημα: Μπορεί για σένα να μην είναι καν αργία και να ζηλεύεις αυτούς που έφυγαν.
Πώς τη γιορτάζεις: Είτε σε κάποια παραλία, είτε στο γραφείο.
Το πόρισμα: Αντικειμενικά μέτρια γιορτή, αφού για πολλούς δεν είναι ΚΑΝ αργία. Για μερικές εταιρείες πάλι, τη μία χρονιά είναι και την άλλη δεν είναι. Αποφασίστε παιδιά, να κάνουμε και τον προγραμματισμό μας. Θα μπορούσε να μην είναι καν στη λίστα, αλλά το γεγονός ότι πέφτει Δευτέρα, την κάνει αυτόματα λίγο πιο συμπαθή. Μέχρι εκεί όμως, προχωράμε.
11. Δευτέρα του Πάσχα
Πότε πέφτει: Μία ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Το πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου για το τι θα φας αυτή την ημέρα.
Το μειονέκτημα: Είναι αδύνατο να μετακινηθείς απ’ τον καναπέ σου και την επόμενη δουλεύεις.
Πώς τη γιορτάζεις: Βλέποντας το πρώτο επεισόδιο του ‘Game of Thrones’, ξάπλα στον καναπέ.
Το πόρισμα: Σημαντική αργία, αφού το σενάριο να πήγαινες στη δουλειά αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα είναι απλά εξωπραγματικό. Απ’ την άλλη, λειτουργεί απλά σαν ευκαιρία για ανάρρωση και αυτολύπηση μετά τα ‘όργια’ του Πάσχα και συνεπώς σβήνεται αμέσως απ’ τη μνήμη σαν μια μέρα που δεν έχει κάτι να προσφέρει.
10. Φώτα
Πότε πέφτει: 6 Ιανουαρίου.
Το πλεονέκτημα: Σε βοηθάει να μην πέσεις σε κατάθλιψη όταν τελειώσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το μειονέκτημα: Είναι μόνο μια μέρα και μπορεί να πέσει Σαββατοκύριακο.
Πώς τη γιορτάζεις: Σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, τρώγοντας τα αποφάγια των Χριστουγέννων.
Το πόρισμα: Σαν tribute γιορτή στα Χριστούγεννα μοιάζει, για να μην σου πέσει απότομη η επιστροφή στη δουλειά. Μέχρι και κάλαντα έβαλαν για να σε ξεγελάσουν, όμως μετά το καθισιό, η μία μέρα της αργίας δεν είναι τίποτα. Απ’ το ολότελα βέβαια, καλή είναι κι η μια μέρα κι όταν πέφτει Σαββατοκύριακο τα βάφεις μαύρα.
9. Καθαρά Δευτέρα
Πότε πέφτει: 40 μέρες πριν το Πάσχα.
Το πλεονέκτημα: Πέφτει πάντα Δευτέρα και τρως και λαγάνα.
Το μειονέκτημα: Σηματοδοτεί την αρχή της νηστείας (για όσους νηστεύουν).
Πώς τη γιορτάζεις: Τρώγοντας χταπόδι, ταραμά και λαγάνα κι αναπολώντας τις ημέρες που πετούσες χαρταετό.
Το πόρισμα: Παιδιά, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Δεν μου αρέσει σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ απ’ αυτά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα, κάτι που μειώνει αισθητά το πλεονέκτημα του εξασφαλισμένου τριημέρου. Επίσης, ποτέ δεν βρήκα ενδιαφέρον το πέταγμα του αετού. Πιο πολύ μανούρα το θεωρούσα. Τουλάχιστον τρώω τη λαγάνα.
8. 25η Μαρτίου
Πότε πέφτει: Μάντεψε: Στις 25 του Μάρτη.
Το πλεονέκτημα: Όταν πέφτει κοντά με την Καθαρά Δευτέρα, προσφέρει δύο αργίες μαζεμένες.
Το μειονέκτημα: Μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Πώς τη γιορτάζεις: Ψάχνοντας τραπέζι για να φας κάτι που τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου δεν θα σκεφτόσουν καν να παραγγείλεις.
Το πόρισμα: Όπως κάθε αντίστοιχη αργία, ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και να γίνει ‘ακόμη μια ημέρα’. Σημαντικό μείον κι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, όμως αν είναι να πέσει Παρασκευή ή Δευτέρα, χαλάλι.
7. 28η Οκτωβρίου
Πότε πέφτει: Οι συμπτώσεις συνεχίζονται. Στις 28 Οκτωβρίου. Υπάρχει κάποιο μοτίβο εδώ.
Το πλεονέκτημα: Είναι μια μέρα πριν τα γενέθλιά μου.
Το μειονέκτημα: Είναι μια μέρα πριν τα γενέθλιά μου.
Πώς τη γιορτάζεις: Μετρώντας τους προπονητές στους πάγκους των ελληνικών ομάδων, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ.
Το πόρισμα: Μικρές διαφορές σε σχέση με την 25η Μαρτίου για τον υπόλοιπο κόσμο. Για μένα όμως, που γεννήθηκα στις 29 Οκτωβρίου, αποκτά άλλη σημασία. Απ’ τη μία, θα μπορούσα να γεννηθώ μια μέρα νωρίτερα και να μην δουλεύω ποτέ στα γενέθλιά μου. Απ’ την άλλη, μπορώ πάντα να κολλήσω μια μέρα άδεια και να κάνω μίνι-διακοπές στα γενέθλιά μου. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, γι’ αυτό και την προτιμώ ελαφρά απ’ την 25η Μαρτίου (δεν έχει και μπακαλιάρο σκορδαλιά).
6. Πρωτοχρονιά
Πότε πέφτει: Πρώτη Ιανουαρίου, κάθε χρόνου.
Το πλεονέκτημα: Ξεκινάει ο χρόνος με αργία, όχι κι άσχημα.
Το μειονέκτημα: Έπεται της καταστροφής της παραμονής και η επόμενη μέρα δεν είναι αργία.
Πώς τη γιορτάζεις: Σαν τη Δευτέρα του Πάσχα (ή τη Boxing Day). Λιώμα στον καναπέ, συνήθως βλέποντας Premier League.
Το πόρισμα: Νέο έτος, resolutions, χαρές, χαμός. Όμως η Πρωτοχρονιά είναι συνήθως μια σάπια μέρα που ακολουθείται από εργάσιμη και σηματοδοτεί και το τέλος της εορταστικής εποχής των Χριστουγέννων. Μόνο με φλουρί σώζεται.
5. Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων
Πότε πέφτει: 26 Δεκεμβρίου.
Το πλεονέκτημα: Ακολουθούν κι άλλες αργίες.
Το μειονέκτημα: Τα Χριστούγεννα πέρασαν.
Πώς την γιορτάζεις: Χωνεύοντας αυτά που έφαγες τα Χριστούγεννα και βλέποντας την Boxing Day της Premier League.
Το πόρισμα: Στην Αγγλία, ονομάζεται boxing day, λόγω των δώρων που έπαιρναν οι υπηρέτες απ’ τα αφεντικά τους. Στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπου απλά δεν αισθανόμαστε ακόμα έτοιμοι να γυρίσουμε στο γραφείο και θέλουμε να δούμε και λίγη μπάλα. Κάτι που εδώ που τα λέμε, θα έπρεπε να ισχύει και την 2η μέρα του χρόνου.
4. Κυριακή του Πάσχα
Πότε πέφτει: Το Πάσχα.
Το πλεονέκτημα: Αρνιά, σούβλες, ελληνική μουσική, πολύ ποτό.
Το μειονέκτημα: Αρνιά, σούβλες, ελληνική μουσική.
Πώς την γιορτάζεις: Τρώγοντας σαν να έχεις να φας κρέας 40 μέρες, αν και συνήθως έχεις να φας 40 ώρες.
Το πόρισμα: Δεν μου αρέσει το αρνί. Δεν μου αρέσει το κοκορέτσι. Δεν μου αρέσει πολύ το αυγό. Και που έφτασε μέχρι εδώ, είναι χάρη στο ποτό και το γεγονός ότι είναι αργία κι η επόμενη μέρα.
3. Μεγάλη Παρασκευή
Πότε πέφτει: Την Παρασκευή πριν το Πάσχα.
Το πλεονέκτημα: Σηματοδοτεί την έναρξη του τετραημέρου.
Το μειονέκτημα: Σχεδόν όλα είναι κλειστά.
Πώς την γιορτάζεις: Βλέποντας στο ίντερνετ φωτογραφίες αρνιών, συνήθως στο χωριό σου.
Το πόρισμα: Είναι Παρασκευή και ξαναδουλεύεις Τρίτη. Αυτό την καθιστά αυτόματα μια εξαιρετική αργία. Το γεγονός ότι συνήθως συνδυάζεται και με εκδρομή, της προσθέτει έξτρα πόντους, τους οποίους χάνει λόγω της δυσκολίας να φας κρέας και της γενικότερης μαυρίλας στην ατμόσφαιρα.
2. Δεκαπενταύγουστος
Πότε πέφτει: Στις 15 Αυγούστου.
Το πλεονέκτημα: Σχεδόν πάντα συνδυάζεται με τις καλοκαιρινές σου διακοπές και σε γλιτώνει από μια μέρα άδεια.
Το μειονέκτημα: Θα έλειπες έτσι κι αλλιώς και δεν καταλαβαίνεις και πολύ ότι είναι αργία.
Πώς την γιορτάζεις: Σε μια παραλία, ή με βόλτες στην άδεια πόλη σε περίπτωση που έμεινες πίσω.
Το πόρισμα: Φλέρταρε έντονα με την κορυφή. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε όταν μιλάμε για μια αργία που συνήθως την περνάς χαλαρός σε κάποιο νησί. Ακόμα κι αν έχεις ξεμείνει στην πόλη όμως, απολαμβάνεις την Αθήνα στα καλύτερά της, πιο χαλαρή κι ήρεμη από ποτέ. Εκτός κι αν πρωταγωνιστείς στο “Τσίου”. Αν η άδειά σου έχει τελειώσει, σου προσφέρει την δυνατότητα για μια έξτρα απόδραση, αρκεί να πέφτει την κατάλληλη μέρα. Γιορτάζει κι η μισή χώρα, τι άλλο θέλεις;
1. Χριστούγεννα
Πότε πέφτει: 25 Δεκεμβρίου.
Το πλεονέκτημα: Χαρούμενη ατμόσφαιρα, αργία την επομένη, δώρα, έλατα, φαγητό.
Το μειονέκτημα: Πάρα πολλή κίνηση έξω.
Πώς τη γιορτάζεις: Σε οικογενειακό τραπέζι και μετά σε κάποιο μπαρ, ή παίζοντας χαρτιά.
Το πόρισμα: Ο βασιλιάς των εορτών. Όλα στα Χριστούγεννα είναι ωραία. Απ’ όταν ήμασταν παιδιά και γεμίζαμε δώρα, μέχρι και σήμερα, που όλα είναι στολισμένα, όλοι δίνουν δώρα, χαμογελάνε, είναι πιο χαλαροί. Α και τρώμε καλά, χωρίς τις ακρότητες και τις υπερβολές του Πάσχα. Τυχαία είναι η έκφραση “κάναμε Χριστούγεννα;”