ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

Οι συντάκτες του ΟΝΕΜΑΝ ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας και απαντούν στο Αιώνιο Δίλημμα της φιλοσοφίας (μετά από πρόταση αναγνώστη στο chat με τους συντάκτες).

Χρειάστηκε να φτάσουμε να κάνουμε live chat με τους αναγνώστες μας και να εμφανιστεί ο Jim για να μας θυμίσει το υπέρ πάντων Δίλημμα. Εξ ου και η απάντηση του Μάνου Μίχαλου στο request ήταν άμεση. Ιδού λοιπόν οι έγκριτες φιλοσοφικά και επιστημονικά απαντήσεις μας για την κότα και το αυγό. Για το αυγό και την κότα. Κατάλαβες.

“Η κότα έκανε το αυγό” υποστηρίζει η Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Τι άχρηστοι είμαστε, τόσο καιρό αυτή η στήλη και το καλύτερο, το κορυφαίο, το πραγματικά ΑΙΩΝΙΟ δίλημμα τέθηκε από έναν αναγνώστη. Ευχαριστούμε αναγνώστη – ή μάλλον δεν ευχαριστούμε καθόλου διότι δυστυχώς καλούμαστε να απαντήσουμε και η απόφαση δεν είναι εύκολη. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, διαλέγω την κότα. Γιατί το αυγό από μόνο του είναι ένα τίποτα. Θα μου πεις πως είναι το σύμβολο της απαρχής της ύπαρξης, αλλά, μεταξύ μας, όταν βλέπεις αυτή την ανολοκλήρωτη μορφή ζωής δεν σκέφτεται «να μια δυνητική κότα», σκέφτεται τι ωραία που πάει με το μπέικον. Ενώ η κότα έχει υπόσταση, έχει πρόσωπο, έχει πόδια, έχει χέρια (φτερούγες, ακόμα πιο cool), βγάζει ήχους, τρώει, κοιμάται (με τις κότες), ξυπνάει, περπατάει, κάνει σεξ με τον κόκορα, έχει τόσες δραστηριότητες, δουλειές και υποχρεώσεις. Την βλέπεις και σκέφτεσαι «να μια κότα», όχι τι ωραία που ταιριάζει με το μπέικον. Βασικά άκυρο, κοτομπέικον. Υπάρχει τίποτα που δεν πάει με το μπέικον; 

To αυγό έκανε την κότα ο Πάνος Κοκκίνης

Όλη η ουσία είναι στο τσόφλι. Αυτό που καλείται να σπάσει η επίδοξη κότα προκειμένου να βγει τσαμπουκαλεμένα στον κόσμο και να πει ‘Ήρθα για να μείνω. Ακούστε το κακάρισμά μου’. Αν το τσόφλι είναι πολύ λεπτό, η κότα βγαίνει στο φτερό και νομίζει –λανθασμένα- ότι τα πάντα σε αυτή την ζωή θα της έρθουν εύκολα. Μέχρι να καταλήξει νομοτελειακά να κάνει παρέα σε ένα μάτσο πατάτες σε κάποιο ταψί νοικοκυράς. Αν, από την άλλη, το τσόφλι είναι πολύ σκληρό, θα πεθάνει προσπαθώντας. Άρα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Οπότε ναι, το αυγό κάνει την κότα. Όχι μόνο κυριολεκτικά (χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε), αλλά και με την ουσιαστική σημασία της έννοιας. Ότι δηλαδή το αυγό της πλάθει τον χαρακτήρα.

Η κότα το αυγό λέει ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Θα μου ήταν αφόρητα βαρετό ακόμα και σαν ταινία το να έκανε το αυγό την κότα. Βασικά θα ήταν ντοκιμαντέρ με γενικά πλάνα σε ένα χωράφι κι ένα video με time lap για το πώς γίνεται το θαύμα της φύσης και το μικρό αυγουλάκι μεγαλώνει, θεριεύει και στο τέλος σπάει για να βγει η κοτάρα. Boooooooorrrrriiiiiinnnggggg. Ενώ σκέψου μια ταινία όπου μερικές κότες προσγειώνονται ξαφνικά στη γη (ουουου μυστήριο) και αφού τις δείξει να προσαρμόζονται σε τούτο τον τόπο, η μία από αυτές παθαίνει κάτι φρικτό. Την πιάνει μια δυσφορία, φωνάζει τον κόκορα, όλοι είναι στο πλευρό της και μέσα σε δάκρυα πόνου και συγκίνησης να σου κι ένα αυγό. Αυλαία, έπος, standing ovation.

«Η κότα έκανε το αυγό», λέει ο Θανάσης Κρεκούκιας

Η ζωή προϋπάρχει της ύλης, υποστήριξε ο μεγάλος Λουί Παστέρ. Θα μου πείτε – και με το δίκιο σας – πού κολλάει αυτό. Πουθενά θα σας απαντήσω, απλά το είδα πρόσφατα σε ένα ντοκιμαντέρ, μου άρεσε πολύ και είπα να το γράψω, μην πάει χαμένο. Στο δίλημμά μας τώρα. Είναι προφανές ότι η κότα έκανε το αυγό. Αιώνες ολόκληρους οι κότες κάνουν αυγά και όχι το αντίστροφο. Διότι από τα αυγά μπορεί να βγαίνουν κότες, ενίοτε όμως βγαίνουν και κόκορες. Οπότε, αν υποστηρίξω ότι το αυγό έκανε την κότα και για να το αποδείξω πάρω ένα αυγό και από αυτό το αυγό αντί για κότα βγει κοκόρι, τότε θα έχω αποτύχει. Το αντίθετο όμως δε γίνεται. Ο κόκορας δεν μπορεί να κάνει αυγά. Η κότα τα κάνει. Και αν δεν πιστεύετε εμένα, ρωτήστε τη θεία μου τη Γώγω στο Μάραθο να σας το πει με πάσα βεβαιότητα. Ο κόκορας βρίσκεται στο κοτέτσι μόνο και μόνο για να ζαλίζει τα παπάρια των κοτώνε. Μα θα μου πείτε, οι κότες έχουν παπάρια; Όχι θα σας απαντήσω, οι κότες κάνουν αυγά. Επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ενώ το άλλο είναι θέμα στατιστικής. Το αυγό μπορεί να κάνει την κότα, μπορεί και όχι. Κι εγώ θέλω αυγά. Τηγανητά, βραστά, ομελέτα, ότι να ’ναι, αλλά να είναι αυγά. Οπότε θα πάρω το μέρος της κότας. Γιατί αυτή κάνει τα αυγά. Χθες, σήμερα, αύριο, πάντα. Σιγουράκι.

Το αυγό έκανε την κότα λέει ο Ηλίας Αναστασιάδης

Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος να ισχύσει το αντίθετο είναι μια αόρατη δύναμη να προσγείωσε εν ευθέτω χρόνω μια κότα κι ένα κόκκορα στη Γη, να γνωρίστηκαν και να άρχισαν την αναπαραγωγή. Δεν γίνονται έτσι αυτά, κύριοι. Εδώ δεν μπορούμε να χωνέψουμε τη θεωρία του Big Bang (όχι τη σειρά, τη θεωρία) για τη δημιουργία του σύμπαντος, γίνεται να αρχίσουμε τις θεωρίες για την εμφάνιση της κότας στη Γη; (Επίσης, είναι δυνατόν να επιχειρηματολογώ υπέρ του αυγού ή της κότας; Όπως φαίνεται, είναι). Ο Πάνος Κοκκίνης ήταν συγκινητικός στην ανάλυση του για το σκληρό ή το μαλακό τσόφλι, το οποίο ‘κάνει’ την κότα και με τις δύο έννοιες. Το τι θα διαλέξεις σε αυτό το δίλημμα είναι στάση ζωής, τίποτα λιγότερο. Είναι κάτι σαν το ‘βλέπεις το ποτήρι μισοάδεια ή μισογεμάτο;’. Εγώ το βλέπω μισογεμάτο.

Η κότα έκανε το αυγό (δίνει τη λύση) ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Πρώτον κανένα κοτόπουλο. Το έχουμε για να σπάει τη γεύση του κανονικού κρέατος. Δεύτερον, στον καγιανά λέμε ναι. Τρίτον (και σχετικότερον) δεν πρόκειται για δίλημμα, αφού υπάρχει απάντηση και έχει αποτυπωθεί επιστημονικά. Το τσόφλι του αυγού αποτελείται από μια ουσία, την φίλη μας την ovocledidin-17. Μπορώ να σε λέω ΟC-17; Λοιπόν, η OC-17 βρίσκεται στις ωοθήκες (που στη συνέχεια γίνονται αυγοθήκες – δικό μου) της κότας. Οπότε δεν υπάρχει αυγό, χωρίς την κότα. Πάει και τελείωσε. Την έρευνα έκαναν κάτι παιδιά στο Σέφιλντ, ένας υπερ-υπολογιστής και ένας λογιστής, για να καταγράφει τα σπασμένα αυγά (κι αυτό δικό μου, σε μεγάλη μέρα). Λοιπόν, συγγνώμη που έρχομαι και σας χαλάω τη φιλολογική συζήτηση. Νιώθω λίγο σαν να είπα σε παιδιά ότι δεν υπάρχει ο Αι-Βασιλης. Σόρι.

Δε τον νοιάζει από πού ήρθε το αυγό τον Θοδωρή Δημητρόπουλο

Ο Κρεκούκιας κάνει επίκληση στον Παστέρ, εγώ θα κάνω στον Τέρενς Μάλικ, επειδή προφανώς οι καλλιτέχνες είναι οι αυθεντίες σε ζητήματα ζωής, θανάτους, δημιουργίας, φιλοσοφίας, και σε άλλα ζητήματα όπως όλα. (Κοινώς, εγώ ταινίες βλέπω, οπότε ναι.) Λοιπόν, ας δούμε μια σύνοψη του συγκλονιστικού πρώτου μέρους από το “Tree of Life” όπου ο Μάλικ απλά μας δείχνει την κοσμογονία και χαζεύουμε συλλογικά. Φίλοι μου, όλο αυτό είναι τσόφλι. Βλέπετε πουθενά καμιά κότα να δημιουργεί μικρές κοτούλες; Όχι. Έχουμε το αυγό που απλά δημιουργήθηκε επειδή κάποιες φορές κάποια πράγματα απλώς δημιουργούνται, και από αυτό αρχίζουν και γεννιούνται οι κότες και οι δεινόσαυροι. (Μάλλον όχι με αυτή τη σειρά.) Θέλω να πω, χρειάζεσαι μια λογική ακολουθία στο μυαλό σου κι αυτή είναι η πιο φυσιολογική.

Να το πω κι αλλιώς. Έκανε το Alien το αυγό ή το αυγό το Alien; Το ενδιαφέρον και ο τρόμος εξαντλούνται στο αυγό που βγάζει το Alien, στην πρώτη ταινία της σειράς. Εκεί είναι το κλειδί. Στα αυγά. Τώρα, κι αυτά κάποιο Alien τα γέννησε, προφανώς, ναι. Αλλά θέλουμε πραγματικά να ξέρουμε; Δηλαδή δες, έτσι καταλήγουμε στα Prometheus. Κάποιες φορές αυτό που έχει σημασία είναι απλώς το μυστήριο του αυγού που γεννάει το alien. Την κότα, whatever. Πώς φτιάχτηκε αυτό; Πώς γεννήθηκε το σύμπαν; Ποιος έφτιαξε το Στόουνχεντζ; Από ποιο πλανήτη έρχεται ο Τζακ Νίκολσον;  Σσστ. Δε χρειάζεται να τα ξέρεις όλα. Φτιάξε μια ομελετίτσα  και άραξε.

 

Η κότα έκανε το αυγό πιστεύει ο Μάνος Μίχαλος

Δεν με ενδιαφέρουν οι κότες. Ούτε οι γυναίκες, που είναι -μαύρες- κότες (ενώ εμείς τα αγόρια πάντα ιππότες, πίσω ψ$%λαρία, ωπ σόρι γαλαρία ήθελα να πω), ούτε οι άντρες πόυ κάνουν σαν κότες, ούτε οι κανονικές, γιατί ποτέ δεν τις εκτίμησα πολύ μαγειρεμένες, ενώ ζωντανές βρωμάνε. Αντίθετα, με το αυγό, έχω μια πολύ ωραία σχέση, αρκεί να μου έρθει τηγανητό, όχι πολύ σφιχτός ο κρόκος, μια τζούρα αλάτι, λίγο πιπέρι και φυσικά φρέσκο ψωμί. Εκεί μάλιστα, οι κότες κάνουν τη δουλειά τους, επιτελούν ένα κοινωνικό έργο, γίνεται απόσβεση του κο-κο-κο και πάλι πέσιμο (από τον κόκορα) που επικρατεί όλη την ώρα μέσα στα κοτέτσια.

Τώρα, για το ποιος έκανε την αρχή, θα πάρω την επιλογή της κότας, γιατί από μικρός πιστεύω στην ιστοριούλα με την 7η μέρα της Δημιουργίας και όχι στο Big Bang. Ναι, ξέρω, είμαι πολύ θεωρητικός, πιστεύω κάτι που δεν θα δω -πιθανότατα- ποτέ, αλλά εδώ μέσα, σε αυτό το Δίλημμα, υπήρξαν άνθρωποι που επικαλέστηκαν μέχρι και τον Τέρενς Μάλικ (mainstream σώσε το λαό σου και τον Δημητρόπουλο), θα μου την πείτε εμένα που επικαλούμαι το Θεό; Κότες. 

Το αυγό έκανε την κότα, λέει η Ρομίνα Δερβεντλή

Το ξέρω ότι τώρα θα σας καταπλήξω αλλά μην τρελαίνεστε. Η λύση είναι απλή. Αρκεί να σκεφτείς το εξής: η κότα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το αυγό. Ενώ το αυγό μπορεί.Όχι, όχι, μην πας να σκεφτείς ότι πρέπει να υπάρχει κότα για να γεννήσει το αυγό. Ας κρατήσουμε τα πράγματα απλά, σαν τον παλιό καλό καιρό.Πιο λογικό δεν είναι να φύτρωσε ένα αυγό κάπου κάποτε και όχι να εμφανίστηκε ένα κοτόπουλο από το πουθενά; Από αυτό το αυγό βγήκε η πρώτη κότα που με τη σειρά της έκανε ένα άααααλλο αυγό για να βγει η δεύτερη κότα κτλ. Είναι η αρχή των πάντων, χιελόου;! Α, και κάτι άλλο. Αν αποφασίσεις να φτιάξεις ομελέτα με το αυγό, πάει η κότα, την σκότωσες, θα παραμείνει για πάντα στη θεωρία ιδεών του Πλάτωνα.(Όλοι κάνετε επίδειξη γνώσεων, εγώ δεν κατούρησα σε κανένα πηγάδι κύριοι και δεν θα το κάνω τώρα.) Ενώ αν σκοτώσεις την κότα δεν σκοτώνεις κανένα αυγό. Απλά την κότα. Εκτός αν είναι έγκυος, βέβαια. Όχου, δεν με παρατάτε καλοκαιριάτικα.

Η κότα κάνει το αυγό επιμένει ο Στέλιος Αρτεμάκης

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που θέλει να βγει ο πραγματικός εαυτός από μέσα μου. Αυτός που θέλει να νικάει σε κάθε debate (άσχετα που χάνω σε κάθε δίλημμα).  Ο επιστήμονας αν θες. Και με το ζόρι κρατάω την πόρτα κλειστή. Γιατί έτσι και ανοίξει θα πεταχτεί και θα σου πει “κοίτα μαν, υπάρχουν και άλλα αυγά στη φύση και δεν έχουν απαραίτητα τσόφλι. Δηλαδή το αυγό όπως το καταλαβαίνουμε, ένα σκληρό προστατευτικό πράγμα είναι προαιρετικό. Το μέσα είναι που μετράει. Ξέχνα το τσόφλι. Σκληρό ή μαλακό. Κότες και κοτόπουλα θα υπήρχαν και χωρίς το αυγό. Όπως στον άνθρωπο. Η μάνα κάνει το μωρό. Και το μωρό κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό μάνα. Ή πατέρας έστω.” Οπότε δεν υπάρχει θέμα. Η κότα κάνει το αυγό.

ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ… ΚΟΤΑ ΜΕ 60%

Τώρα ξέρετε, η κότα έκανε το αυγό. Ό,τι και να σας πουν, ότι επιχειρήματα και να φέρουν, τώρα ξέρετε. Αυτό που αποφάσισε το ΟΝΕΜΑΝ.

ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ TWITTER

ή

Exit mobile version