Η παράξενη τέχνη του ψαρέματος με τόξο και βέλος
- 3 ΑΥΓ 2018
Οι φίλοι του ψαρέματος σπάνια καταφέρνουν να λειτουργήσουν χωρίς το καλάμι, την απόχη ή το ψαροτούφεκό τους. Χάρη σε αυτή την τακτική γυρίζουν στο σπίτι τους περιχαρείς για την συγκομιδή τους και πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά. Έφτασε όμως η στιγμή να ξεκολλήσουν από την comfort zone τους και να εξοικειωθούν με ένα πιο τεχνικό είδος ψαρέματος. Ένας είδος ψαρέματος που απευθύνεται σε λίγους και καλούς, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του.
Η απόλυτη πρόκληση στο ψάρεμα ονομάζεται Bowfishing. Είναι το ψάρεμα με τόξο και βέλος, ένα χόμπι που σταδιακά γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Ξεκίνησε πριν από δύο αιώνες στις Φιλιππίνες εξαιτίας της ανάγκης των ντόπιων να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό και σήμερα ζει ημέρες δόξας μιας και σε χώρες όπως ο Παναμάς αντιμετώπιζεται ως άθλημα.
(Μία ρομαντική βαρκάδα που κατέληξε σε bowfishing)
Αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να το δοκιμάσεις, καλό θα ήταν να έχεις υπόψη σου μερικές στοιχειώδεις οδηγίες.
Μπορείς να κάνεις bowfishing τόσο στο γλυκό νερό (λίμνες, ποτάμια) όσο και στο θαλασσινό (όρμους, θάλασσες, εκβολές ποταμών). Προσοχή όμως: η μέγιστη απόσταση από τον στόχο σου είναι τα 1,2 μέτρα. Αν στοχεύσεις κάτι που κολυμπάει σε μεγαλύτερο βάθος, μάλλον το βέλος σου δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του και θα επιστρέψεις στην βάση σου άπραγος.
Το είδος του τόξου που χρησιμοπιοείς σου δίνει τη δυνατότητα να ανέβεις κατηγορία στο μέγεθος των ψαριών που χτυπάς καθώς και να απεγκλωβιστείς από τις εκνευριστικά μικρές λείες που έπιανες μέχρι πρόσφατα. Ανοίγεται μπροστά σου μία καταπληκτική ευκαιρία μόνο που ως ένα βαθμό είναι δύσκολο να την εκμεταλλευτείς μιας και τα περισσότερα μεγάλα ψαριά βρίσκονται μακριά από τα ελληνικά νερά, όπως επί παραδείγματι το ψάρι αλιγάτορας, που θεωρείται κάτι σαν τρόπαιο για κάθε έμπειρο bowfishers. Μην σε παίρνει από κάτω, όμως. Οι επιλογές δεν έχουν στερέψει. Πίστεψε μας, δεν θα σε χαλάσει καθόλου να πετύχεις έναν κυπρίνο ή -γιατί όχι;- ένα σκυλόψαρο.
(Ο,τι πιο κοντινό έχει βγάλει ποτέ η Δύση σε δεύτερο Indiana Jones)
Εξυπακούεται ότι το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να χειρίζεσαι το τόξο σου. Το δεύτερο, είναι να ξέρεις πού και πώς να σταθείς. Αν επιλέξεις να στήσεις ενέδρα πάνω στη βάρκα σου, βεβαιώσου πως δεν παραμονεύει οποιοδήποτε επίκδυνο ψάρι που μπορεί να την αναποδογυρίσει. Για να μην τα βρεις μπαστούνια, για τις πρώτες σου εξορμήσεις αγόρασε ένα απλό καμπυλωτό τόξο. Αυτό είναι το ιδανικό ‘εργαλείο’ για κάποιον αρχάριο. Τα πιο εξελιγμένα τόξα θα σου επιτρέψουν μεγαλύτερες λείες, αλλά ο χειρισμός τους είναι περίπλοκος και απαιτεί εμπειρία. Να θυμάσαι πως εάν η βόλη σου είναι ευθεία, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να πετύχεις το ψάρι που έχεις βάλει στο μάτι.
Εάν ανήκεις και εσύ σε όσους πλήττουν αφόρητα με το ψαροντούφεκο ή το καλάμι ψαρέματος, μην χάνεις χρόνο. Πήγαινε το συντομότερο δυνατό για bowfishing.
Καλή αρχή και υπομονή.
(“Oh my fisherman, you were awesome baby”, σε περιγραφή Βαγγέλη Ιωάννου)