Shutterstock
ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η καραντίνα είναι η καταστροφή της σχέσης σου

Όσο περισσότερο μένεις σπίτι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον σου για κάποιον. Ο κορονοϊός δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και σχέσεις.

Η κατάσταση που βιώνει όλο ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα είναι πρωτόγνωρη. Ποιος να το φανταζόταν όταν έβγαινε η ταινία ‘Contagion’ το 2011, ότι εννέα χρόνια μετά θα ζούσαμε κάτι αντίστοιχο στην πραγματικότητα;

Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στην αρχή αντιμετώπισαν κάπως αδιάφορα το όλο θέμα του κορονοϊού, γρήγορα η στάση τους άλλαξε. Ήρθε και η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας σε πολλές χώρες του κόσμου, μαζί και στην Ελλάδα, για να μας κάνει να ζήσουμε πλέον για τα καλά μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, από αυτή που είχαμε συνηθίσει στην προ κορονοϊού εποχή.

Μένουμε σπίτι, δουλεύουμε σπίτι, ζούμε σπίτι και φυσικά όλο αυτό έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική μας ζωή, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις μας. Η αλήθεια είναι πως η καραντίνα επηρεάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, αλλά ας εστιάσουμε το ενδιαφέρον στη σχέση με το ταίρι μας.

Οι αιτήσεις διαζυγίων εκτοξεύτηκαν στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες που η χώρα αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει και πάλι σε μια κανονικότητα. Αρκετά παντρεμένα ζευγάρια τα οποία κλείστηκαν σπίτι, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, είδαν πως περνώντας πολλές ώρες μαζί κατέληγαν να τσακώνονται συχνότερα.

Τσακωμοί της καθημερινότητας όπως τα “κάνε κι εσύ καμία δουλειά στο σπίτι”, “γιατί δεν πέταξες τα σκουπίδια;”, “πάλι άργησες στο γραφείο”, δεκαπλασιάστηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το ‘Psychology Today’. Παράλληλα, η όλη κατάσταση γέννησε κι άλλες αφορμές τσακωμού, οι οποίες ξεκινούσαν από τα “βγαίνεις έξω και δεν απολυμαίνεσαι όταν έρχεσαι σπίτι”, “μην βήχεις δίπλα μου”, “πάλι την ταινία που θες εσύ θα δούμε;” και πολλά ακόμα.

Και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο στην Κίνα, αλλά το ζουν και το αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως που περνούν ασύγκριτα περισσότερες ώρες πλέον μαζί στο σπίτι.

Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ζευγάρια σε τρεις κατηγορίες (παντρεμένα ή μη), τότε θα είχαμε αυτά που περνούν τέλεια μαζί, αυτά που είναι σε μια μέτρια φάση (ούτε κρύο, ούτε ζέστη) και σ’ αυτά που δεν περνούν καλά, βαριούνται και σκέφτονται να χωρίσουν.

Η καραντίνα λοιπόν, είναι δεδομένο πως επηρεάζει αρνητικά τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Όσον αφορά την πρώτη, υπάρχουν κι αυτοί (συνήθως στην αρχή της σχέσης) που το βλέπουν όλο αυτό ως την καλύτερη αφορμή για να περάσουν χρόνο με το ταίρι τους, να κάνουν σεξ, να δουν ταινίες, να μαγειρέψουν, να απολαύσουν τη συντροφιά του άλλου. Όσα από αυτά τα ζευγάρια μάλιστα κάνουν και παιδιά αυτούς τους μήνες, θα μας χαρίσουν τους ‘Quaranteens’ του 2033, σύμφωνα με τους ‘New York Times’.

Τι γίνεται, όμως, με τις άλλες δύο κατηγορίες; Τα ζευγάρια που βιώνουν μια μέτρια φάση στη σχέση τους, ή με αυτά που έτσι κι αλλιώς δεν περνούσαν και τόσο καλά ακόμα και πριν την καραντίνα. Γι’ αυτά, η τωρινή κατάσταση είναι η καταστροφή τους. Ξεκάθαρα. Και όλο αυτό θα φανεί το προσεχές διάστημα, όχι τώρα. Είναι δύσκολη περίοδος για χωρισμούς τώρα.

Ακόμη κι αν έχεις βαρεθεί το ταίρι σου (ή σε έχει βαρεθεί) και το βλέπεις καθαρά τώρα που έχεις χρόνο να σκεφτείς, δε θα του το πεις σε αυτή τη φάση. Δεν θα ήθελε κανείς να τον χωρίσει κάποιος εν μέσω μιας πανδημίας.

Μια τέτοια κατάσταση σε κάνει να δεις καλύτερα και πιο προσεκτικά τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. Βάζει τη ζωή σου ένα pause και σε κάνει να αναθεωρήσεις. “Περνάω καλά;”, “θέλω να είμαι έτσι και μετά από όλο αυτό;”. Για να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω, υπάρχουν κι αυτοί (οι πιο αγχωμένοι) που σκέφτονται μέσα σε αυτή την κατάσταση, πόσο μικρή είναι η ζωή και πως δεν πρέπει να την σπαταλήσουν με το να κάθονται σε μια βαλτωμένη σχέση. Όλα αυτά μαζί, τους κάνουν να περιμένουν το τέλος του κορονοϊού και της καραντίνας, για να προχωρήσουν παρακάτω.

Άνδρας κοιτάζει στεναχωρημένος προς το παράθυρο Shutterstock

Ειδικά για τα πιο νέα ζευγάρια που δεν μένουν μαζί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους για τον άλλο, όταν δεν τον βλέπουν. Όταν δεν έχουν καν κάτι νέο να συζητήσουν μαζί. Μιλάμε για μια σχέση εξ αποστάσεως, αλλά με έξτρα άγχος για την καθημερινότητα και χωρίς νέα χαρούμενα πράγματα, τα οποία να θέλουν να μοιραστούν. Βαρύ, έτσι;

Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά, η θετική. Δεν χρειάζεται να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Αυτή η περίοδος όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται βοηθάει τα ζευγάρια έχουν όρεξη, πάθος και θέλουν να κάνουν πράγματα με το ταίρι τους, όποια κι αν είναι η κατάσταση που ζούμε.

Ζευγάρια που μιλούν καθημερινά μέσω facetime ή skype, που μαγειρεύουν μαζί μέσω κάμερας, που βλέπουν ταυτόχρονα σειρές, που βρίσκουν τρόπους να είναι μαζί, έστω κι αν είναι μακριά. Θέλει προσπάθεια, αλλά όσα ζευγάρια το καταφέρουν σε αυτή την περίοδο, τότε θα έχουν ελάχιστα να φοβούνται μετά, σωστά;

Παράλληλα, φαίνεται πως και οι νέες γνωριμίες δεν πάνε πίσω αυτές τις ημέρες της καραντίνας. Μπορεί το ραντεβού και το first date κάπου έξω να έχουν πλέον απαγορευτεί, όμως, πάντα υπάρχουν πρωτότυποι τρόποι για να ‘βγεις’ με κάποιον από τον καναπέ σου. Πώς; Προτείνοντας ένα video date. Ντύνεσαι όπως θα πήγαινες και σε ένα ραντεβού στην κανονική σου ζωή (το ίδιο και ο άλλος) και ανοίγετε κάμερα, συζητώντας όλα όσα θα λέγατε και αν βγαίνατε κανονικά έξω.

Μπορεί η βραδιά να μην καταλήξει σε φιλί ή σε σεξ, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον άλλο, να μιλήσετε για άπειρα πράγματα, να ετοιμάσετε ερωτηματολόγια, να παίξετε επιτραπέζια ή οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Σκέψου πόσο πιο φοβερό μπορεί να γίνει μετά ένα κανονικό date, όταν θα έχετε περάσει όλα αυτά μαζί.