Η θλιβερή (αλλά ελπιδοφόρα) αποκαθήλωση του Tinder
H σημερινή πραγματικότητα της πιο δημοφιλούς εφαρμογής dating είναι μίζερη και κωμικοτραγική.
- 29 ΣΕΠ 2020
Μιλούσα τις προάλλες με φίλο που είναι στο Tinder. Μου λέει “σήμερα συστήνομαι στο προφίλ μου σαν ‘εργάτης ερωτικών ονείρων’. Είχα πέντε match σε μια μέρα. Οι τρεις έκαναν unmatch την επόμενη μέρα, η τέταρτη είχε σχέση, με την πέμπτη έκανα σεξ. Μέτριο και άβολο”. Τον ξαναρώτησα χθες τι γίνεται με το Tinder. Μου έδειξε την άψογα σκηνοθετημένη του φωτογραφία και λέει με καημό: “Άσε, πάνε οι παλιές επιτυχίες, ζήτημα να κάνω ένα match σε μια βδομάδα”.
Τι συμβαίνει στο Tinder;
Φαινομενικά, είναι πανεύκολο. Βάζεις μια μπλούζα που σε κολακεύει, groom-άρεις το πρόσωπο σου, φροντίζεις για καλό φωτισμό και έχεις ήδη έτοιμη μια κεντρική φωτογραφία για το προφίλ. Στην περιγραφή βάζεις κάτι σύντομο και έξυπνο που να προκαλεί συζητήσεις. Αμέσως μετά, τσεκάρεις τη συλλογή των διαθέσιμων γυναικών και το swipe δεξιά και αριστερά παίρνει φωτιά. Μπορείς να πληρώσεις για ατέλειωτα swipes, μπορείς να πληρώσεις ξανά για να κάνεις super likes, μπορείς με κάθε τρόπο να βάλεις το προφίλ σου με το ζόρι μέσα στις αναζητήσεις της εκάστοτε κοπέλας στο Tinder. Και ύστερα;
Μα δεν υπάρχει ύστερα
Κάτω από τον αντίχειρα σου κάνουν παρέλαση κορίτσια με φιλτραρισμένα πρόσωπα, εκτυφλωτικά όμορφα πλάσματα που έχουν φωτογραφηθεί με φόντο κάποιο κυκλαδίτικο καλντερίμι και στις υπόλοιπες φωτό έχουν φυλάξει τραπέζια με τσίπουρα και μεζέδες, ταξίδια στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, συνθήματα με antifa επιρροές, κουτάβια που αναπαύονται γλυκά πάνω σε μια μοκέτα.
Με αυτές τις γυναίκες θέλεις να ματσάρεις και ω ναι ‘Its a Match!’ σε πληροφορεί η εφαρμογή και έχεις ήδη σκεφτεί κάποιο ψαγμένο σχόλιο για να ξεκινήσεις κουβέντα με το επίδοξο ταίρι σου. Κάπου εδώ η αφήγηση μας θα θυμίσει την ταινία ‘Sliding Doors’ και θα διαιρεθεί σε δυο πιθανά ενδεχόμενα για να περιγράψει μια τυπική Tinder ιστορία. Ας πούμε ότι εκείνον τον λένε Βαγγέλη και εκείνη τη λένε Μυρτώ.
Βαγγέλης και Μυρτώ – 1
Τα πρώτα 30 λεπτά της μεταξύ τους επικοινωνίας έχουν γέλια, με emojis, με ‘ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ’, με χιούμορ γεμάτο ψαγμένες αναφορές που γίνεται εύκολα αμοιβαία αντιληπτό. Μια ερώτηση της Μυρτούς κάνει τον Βαγγέλη να απορήσει και να ζητήσει εξηγήσεις. Ύστερα από μια ώρα, η συζήτηση ‘παγώνει’ ξαφνικά. Ο Βαγγέλης θέλει να αλλάξει θέμα. Η Μυρτώ βαριέται λίγο, βλέπει ξαφνικά να εμφανίζονται άλλα τρία συμπαθητικά προφίλ και σκέφτεται μήπως να ματσάρει και με με κάποιον από αυτούς. Εν τέλει ‘μπλοκάρει’ το μυαλό της με τα διαφορετικά πρόσωπα, τις ατάκες και τις φωτογραφίες και όλο αυτό το ξαφνικό συρφετό πληροφορίας.
Κλείνει το Tinder και αποφασίζει να ξαναμπεί κάποια στιγμή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Έχει ήδη κανονίσει να βγει με κάποιον άλλο άντρα, που έχει γνωρίσει στη δουλειά της και για τον οποίο έχει ήδη εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον. Ο Βαγγέλης αναρωτιέται ποιο είναι το πρωτόκολλο για τις γυναίκες που σταματούν ακαριαία μια συζήτηση στο Tinder και αναρωτιέται ακόμα πιο έντονα αν είπε κάτι που δεν έπρεπε, αν έχει χαθεί η μπέσα στις ανθρώπινες σχέσεις, αν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Συνεχίζει το swipe αριστερά και δεξιά. Πολλά ‘ψάρια’ υπάρχουν σε αυτή τη θάλασσα. Κάτι θα πιάσει.
Βαγγέλης και Μυρτώ – 2
Μιλάνε για ένα ολόκληρο απόγευμα. Μιλάνε και το επόμενο πρωί ως το μεσημέρι και κανονίζουν συνάντηση για το βράδυ. Εκείνος αποκαλύπτεται πως παθαίνει εφίδρωση όταν βλέπει μια γυναίκα που του αρέσει, αλλά ευτυχώς το μαγαζί έχει air-condition. Εκείνη έχει γκριζάρει λίγο στις ρίζες των καστανών μαλλιών της και δεν είναι τόσο ψηλή όσο δείχνει, αλλά οι φωτογραφίες που έχει στο Tinder είναι ενάμιση χρόνο πριν και με έξυπνη τοποθέτηση της κάμερας.
Φαίνεται πως ταιριάζουν στον πραγματικό κόσμο. συζητούν με ενθουσιασμό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντυπωσιάσουν ο ένας τον άλλο. Είναι φανερά πιωμένοι στο τέλος της βραδιάς, στο κρεββάτι του Βαγγέλη όπου έχουν καταλήξει. Μια μέρα μετά, η Μυρτώ στέλνει στον Βαγγέλη στο Tinder, αλλά εκείνος δεν απαντά. Έχει ξεχάσει όλα τα εντυπωσιακά λόγια της περασμένης βραδιάς και νιώθει ότι αυτή η γνωριμία δεν έχει κάτι άλλο να του δώσει. Μια εβδομάδα αργότερα θα μπει ξανά και θα κάνει swipe αριστερά και δεξιά, αναζητώντας ένα ακόμα πιο δυνατό match. Ήδη γράφει προς τη Μυρτώ ένα τελευταίο μήνυμα. “Θα ήθελα να μείνουμε φίλοι…”.
Τι επικρατεί
Η δεύτερη ιστορία του Βαγγέλη και της Μυρτούς θα μπορούσε να έχει αντεστραμμένα τα πρόσωπα, αλλά πάντα το ίδιο μήνυμα: ένα βιαστικό one-night stand μέχρι το επόμενο. Αν ήταν αυτή η νόρμα στο Tinder, τότε ενδεχομένως η εφαρμογή να είχε πετύχει κάτι σημαντικό, την απενοχοποίηση της σεξουαλικής συνύπαρξης χωρίς να υπάρχει απαραίτητα προοπτική σχέσης. Όμως φαίνεται πως δεν είναι πια. Σύμφωνα με τον Erick Resnick, γνωστό δημοσιογράφο που ερευνά το τοπίο των dating apps, τουλάχιστον το 26% των χρηστών εφαρμογών όπως το Tinder, μπαίνουν αποκλειστικά ‘για ψυχαγωγικούς σκοπούς’, ενώ για τον καθηγητή ψυχολογίας Joshua Klappow, αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο, σχεδόν πλειοψηφικό.
Τι σημαίνει ‘ψυχαγωγικοί σκοποί’: Μια πολύ μεγάλη μερίδα χρηστών dating apps μπαίνει μόνο για να σκρολάρει και να συζητήσει με φίλους/φίλες όσα προβάλλει το κάθε προφίλ. Το κάθε προφίλ είναι μια μικρή ιστορία, ένα ψηφιακό έκθεμα για χάζι και κουτσομπολιό. Κάπως έτσι μπορούν να προκύψουν κάποια match μέσα στην ψυχαγωγική διάθεση μιας παρέας, που αργότερα να σβηστούν. Κάπως έτσι η προοπτική του να βγεις ραντεβού από το Tinder γίνεται αρκετά ισχνή. Η ανάπτυξη μιας σχέσης, μοιάζει τουλάχιστον απίθανη.
Αγγελία, μέτριο ψωνιστήρι ή τρολιά;
Σκρολάροντας σήμερα στο Tinder, ο κάθε άντρας θα βρεθεί μπροστά σε προφίλ γυναικών που τον προειδοποιούν χωρίς καθόλου άγχος “Μόνο σοβαρές περιπτώσεις, Όχι ONS, πείτε κάτι ΕΞΥΠΝΟ”, σε προφίλ που διαφημίζουν Instagram accounts, σε άλλα που απεικονίζουν άκυρα πράγματά ή ζώα, σε προφίλ crossdresser ή τρανς (ειλικρινείς ως προς τον σεξουαλικό προσδιορισμό τους), γυναίκες και άντρες που λένε εμφανώς ψέματα για την ηλικία τους, catfishers με παραπλανητικές εικόνες σελέμπριτι στο προφίλ τους και ένα σωρό ακόμα σουρεαλιστικές καταστάσεις.
Το Tinder σήμερα μοιάζει περισσότερο με μια αίθουσα αναμονής για συνέντευξη σε δουλειά, που μαζεύει τυχαία και ανομοιογενή δείγματα ανθρώπων. Κάποιοι προσέρχονται ‘στην πένα’ και έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, κάποιοι άλλοι δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και που βρίσκονται, άλλοι είναι εκεί για να παραπλανήσουν με ψέματα, άλλοι απλά βρίσκονται εκεί για να γελάσουν με την φάση, ακόμα και με τις σοβαρές προθέσεις κάποιων (λίγων).
Το Tinder ποτέ δεν έδωσε τη δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει στοχευμένα κάτι που ενδεχομένως του ταιριάζει, πόνταρε στο ότι με ένα super like γεννιούνται έρωτες και ποτέ δεν βρήκε τον αλγόριθμό που ερμηνεύει την οικειότητα και την χημεία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Αν το Tinder είναι η τεχνητή νοημοσύνη του Dating, τότε μάλλον πρέπει να κάνει reset και επανεκκίνηση.
Σήμερα, όσοι (άντρες + γυναίκες) ονειρεύονται πρώτο, δεύτερο, τρίτο ραντεβού, ακόμα και το ξεδίπλωμα μιας σχέσης με αφετηρία το Tinder, στην πραγματικότητα χαραμίζουν χρόνο, ατάκες, φωτογραφίες και – το κυριότερο- εμπιστοσύνη, με το να σκαλίζουν μια γούρνα με ψηφιακά παρατράγουδα που μυρίζει πια, πολύ άσχημα. H Aλήθεια συνεχίζει να βρίσκεται Εκεί Έξω.